fbpx

Αυτοί οι Κροάτες που έπαιξαν στην Κύπρο μας έμειναν αξέχαστοι!

Είναι Βαλκάνιοι και Σλάβοι. Αυτό από μόνο του δίνει στους Κροάτες ένα ξεχωριστό ταμπεραμέντο, που φαίνεται και στο ποδόσφαιρο τους.

Έμαθαν άλλωστε τα μυστικά της στρογγυλής θεάς με τον “πλάβι” τρόπο ή με άλλα λόγια έμαθαν να παίζουν στρωτό ποδόσφαιρο βασισμένο κυρίως στην τεχνική με αποτέλεσμα να βγάλουν, μέσα στα χρόνια, αρκετούς παιχταράδες.

Κροάτες αρκετοί κατέβηκαν και στην Κύπρο, ειδικά τα τελευταία 10-15 χρόνια, με αρκετούς από αυτούς να αφήνουν το στίγμα τους ανεξίτηλο στις καρδιές των Κυπρίων ποδοσφαιρόφιλων.

Μάζεψα μερικές χαρακτηριστικές περιπτώσεις, 7 στον αριθμό, τις οποίες και μπορείς να δεις πιο κάτω:

1
Danijel Pranjic

Ο κορυφαίος Κροάτης, με βάση τις παραστάσεις και την καριέρα που έχει πίσω του, που ήρθε στην Κύπρο είναι ο Danijel Pranjic.

Ο 37χρονος σήμερα Pranjic έχοντας αγωνιστεί ανάμεσα σε άλλες στη Bayern Munich και με 58 συμμετοχές στην εθνική Κροατίας (έχοντας αγωνιστεί και στα Euro 2008, 2012 και το Μουντιάλ του 2014) ήρθε στην Κύπρο για την Ανόρθωση το καλοκαίρι του 2017 και παρέμεινε για 2 χρόνια.

Ειδικά την πρώτη του σεζόν (2017-18) έκανε εξαιρετικό πρωτάθλημα, ενώ και η 2η σεζόν ήταν γεμάτη με τον Pranjic να συμπληρώνει συνολικά 61 συμμετοχές με τη φανέλα της “Μεγάλης Κυρίας” και να σημειώνει 6 τέρματα.

2
Gordon Schildenfeld

Από κοντά ακολουθεί τον Pranjic ο Gordon Schildenfeld. Ο, από το 2017, κεντρικός αμυντικός της Ανόρθωσης έχει πίσω του καριέρα σε Κροατία, Τουρκία (Besiktas), Γερμανία (Eintracht Frankfurt), Αυστρία (Sturm Graz), Ρωσία (Dynamo Moscow), Ελλάδα (Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ) και εθνική Κροατίας (29 συμμετοχές, συμμετοχή στο Euro 2012).

Ειδικά με τον Douglao συνέθεσαν ένα σχεδόν απροσπέλαστο αμυντικό δίδυμο τη σεζόν 2017-18, ενώ το ύψος του (1,91μ.) του δίνει τη δυνατότητα να προωθείται στις στατικές φάσεις και να σημειώνει αρκετά τέρματα (5 συνολικά για λογαριασμό των Βαρωσιωτών).

3
Anton Maglica

Τον χειμώνα του 2016 ήρθε, άγνωστος στους πολλούς, από την Hajduk Split ο 24χρονος, τότε, Anton Maglica, αλλά πολύ γρήγορα αγαπήθηκε από τους φίλους του Απόλλωνα, αφού αποδείχθηκε ένας πολύ αξιόπιστος σκόρερ.

Αυτό άλλωστε το μαρτυρούν και τα 40 τέρματα που σημείωσε με τη φανέλα του “Θεού” σε 82 συμμετοχές στο πρωτάθλημα.

Έπαιξε καταλυτικό ρόλο στις ευρωπαϊκές επιτυχίες των γαλάζιων μέχρι τον χειμώνα του 2019 που αποχώρησε για την Κίνα.

4
Antonio Jakolis

Ως δανεικός από τη Steaua Bucuresti ήρθε στον Απόλλωνα τη σεζόν 2017-18 ο Antonio Jakolis.

Πολύ γρήγορα έγινε σημαντικότατο γρανάζι στη μηχανή του Σωφρόνη Αυγουστή με τον 25χρονο, τότε, Jakolis να είναι ο MVP της σεζόν για τους γαλάζιους, μοιράζοντας διψήφιο αριθμό ασίστ στους συμπαίκτες του ως δεξιός εξτρέμ.

Οι Λεμεσιανοί ωστόσο δεν προχώρησαν στην απόκτηση του, με τον ποδοσφαιριστή, όμως, να επιστρέφει στην Κύπρο τον χειμώνα του 2019, αυτή τη φορά για λογαριασμό του ΑΠΟΕΛ, ως ελεύθερη μεταγραφή, βάζοντας το δικό του λιθαράκι στην κατάκτηση του τίτλου από τους Λευκωσιάτες.

5
Ivan Curjuric

Σε 3 κυπριακές ομάδες αγωνίστηκε ο επιτελικός χαφ, Ivan Curjuric, τις Νέα Σαλαμίνα, Αγία Νάπα και Ένωση Νέων Παραλιμνίου, αλλά η ομάδα της Αμμοχώστου είναι εκείνη με την οποία ταυτίστηκε περισσότερο.

Φόρεσε, εξάλλου, την ερυθρόλευκη φανέλα σε 2 διαφορετικά χρονικά διαστήματα (2013-14 και 2015-17), ενώ ενδιάμεσα φόρεσε τα πορτοκαλί της Αγίας Νάπας (χειμώνας 2015) με το Παραλίμνι να είναι η τελευταία του ομάδα στο νησί μας (χειμώνας 2018).

Εξαιρετικές εκτελέσεις στημένων περιλάμβανε το ρεπερτόριο του “Τζούρτζου”, χαρίζοντας αρκετούς βαθμούς και στις 3 ομάδες με τις οποίες αγωνίστηκε στο νησί μας.

6
Antun Palic 

Ακόμα ένας επιτελικός μέσος (που αγωνιζόταν και ως εξτρέμ) από την Κροατία ήταν ο Antun Palic που αγωνίστηκε στην ΑΕΚ Λάρνακας τη σεζόν 2012-13.

Ο Palic ήρθε στους κιτρινοπράσινους ως ταλέντο (ήταν δεν ήταν 24) και έκανε μια πολύ καλή σεζόν, φορώντας τη φανέλα με τον Κίμωνα στο στήθος 39 φορές και σκοράροντας 5 τέρματα.

7
Ardian Kozniku

Πολύ ξεχωριστή περίπτωση από όλες τις πιο πάνω ήταν ο Ardian Kozniku. Ο Κροάτης επιθετικός ήρθε στην Κύπρο για τον ΑΠΟΕΛ το 1997, στα 30 του χρόνια, ως εν ενεργεία διεθνής με την εθνική της χώρας του και έχοντας πίσω του μια γεμάτη τριετία στη Γαλλία.

Στις πρώτες αγωνιστικές εντυπωσίασε, σκοράροντας συνέχεια (12 τέρματα σε 11 εμφανίσεις με τους γαλαζοκίτρινους), προσελκύοντας το ενδιαφέρον της Bastia που τον έκανε δικό της στα μισά της περιόδου.

Μπορεί, λοιπόν, το δείγμα που πήραμε από τον Kozniku να ήταν πάρα πολύ μικρό, αλλά ήταν τόσο εντυπωσιακό που συχνά-πυκνά είναι ακόμα αντικείμενο συζήτησης ανάμεσα στους ΑΠΟΕΛίστες.

Ποιος εκπρόσωπος της Κροατίας στην Κύπρο ήταν ο καλύτερος, κατά τη γνώμη σου;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending