5 ατάκες που λέμε όλοι οι Κύπριοι οπαδοί ανεξάρτητα από την ομάδα που υποστηρίζουμε!

Vassos Kyriacou
Sports Enthusiast
politis.com.cy

Καλά τα συνθήματα που έχει η κάθε ομάδα, καλό και το ποδοσφαιρικό λεξιλόγιο που χρησιμοποιούμε τόσο μοναδικά στην Κύπρο (λάισμαν, αράουτ κτλπ ξέρεις εσύ), αλλά σαν την παγκύπρια γλώσσα του ποδοσφαίρου δεν βρίσκεις αλλού στον πλανήτη!

Τι εννοούμε; Πολύ απλά πως είμαστε τόσο μοναδικοί που υπάρχουν ολόκληρες φράσεις που χρησιμοποιούμε όλοι οι Κύπριοι οπαδοί, ανεξαρτήτως ομάδας, στο γήπεδο.

5 χαρακτηριστικές φράσεις είναι που συγκεντρώσαμε στο κείμενο που ακολουθεί. Δες ποιες είναι:

1Άτε τζιαι αρκήσαμε!

themasports.tothemaonline.com

Χρησιμοποιείται σαν είδος ιεροτελεστίας μόλις οι οπαδοί μπουν στο γήπεδο και πολλές φορές πριν καν κάτσουν στη καρέκλα τους για να φέρει τύχη, αλλά και να “βράσει” τον λαιμό ενόψει του δύσκολου 90λεπτου! Σημαίνει “ακόμα να σκοράρουμε;”

2Εν τραβά η ομάδα/Πετά η ομάδα!

goal.philenews.com

Το ματς ξεκίνησε και αποκλείεται σαν Κύπριος οπαδός να το βγάλεις χωρίς να πεις ούτε και μια λέξη!

Έτσι, είτε με το φιλαράκι που κάθεται δίπλα σου, είτε με τον άγνωστο που έτυχε να κόψει δίπλα σου season ticket, είτε και με τον εαυτό σου ξεκινάς κουβέντα ανάλογα και με την απόδοση της ομάδας.

Πόσες φορές έτυχε τη μια να “μεν τραβά” και την επόμενη αγωνιστική “να πετά”; Μάππα είναι και γυρίζει!

3Τι κάμνει ρε ο αχάπαρος;

goal.philenews.com

Στα πλαίσια της κουβέντας που λέγαμε πιο πάνω, κάτι παλαβό θα κάνει, κατά τη γνώμη σου, ή κάποιος παίκτης της ομάδας σου ή κάποια άκυρη αλλαγή ο προπονητής ή κάποιο φάλτσο σφύριγμα ο διαιτητής!

Το “τι κάμνει ρε ο αχάπαρος;” είναι σαν το “να ζει κανείς ή να μη ζει;”! Ένα από τα μεγάλα ρητορικά ερωτήματα της ανθρωπότητας!

4Σφύρα καλά ρε!

24sports.com.cy

Όλο και κάποιο ανάποδο φάουλ θα δώσει ο διαιτητής. Όλο και κάποιο πέναλτι θα διεκδικήσεις και δεν θα στο δώσει ή κανένα ανύπαρκτο οφσάιντ.

Για να μην μιλήσουμε δηλαδή για κάτι κόρνερ ή πλάγια άουτ που βλέπεις τον λάινσμαν να μην ξέρει ποια πλευρά να δείξει σαν να πρόκειται να αναλύσει το Πυθαγόρειο θεώρημα.

Τότε και εσύ και εμείς και ο παραδίπλα μόνο ένα πράγμα μπορούμε να φωνάξουμε με όση δύναμη έχουμε! “Σφύρα καλά, ρε (συνοδεύεται από την πρώτη βρισιά που θα σου έρθει στο μυαλό εκείνη τη στιγμή)!”

5Γκο-όι!

omonoia24.com

Βλέπεις την μπάλα να κατευθύνεται με μαθηματική ακρίβεια στα δίκτυα. Τη βλέπεις να πηγαίνει μέσα.

Και ενώ ήδη ξεκίνησες να φωνάζεις “Γκολ”, ή θα την αποκρούσει ο τερματοφύλακας ενστικτωδώς ή θα χτυπήσει το δοκάρι ή θα το “γλείψει” και θα πάει έξω και πιντώνεις στο “Γκολ” ένα μακρόσυρτο “Όι!”

Το αποτέλεσμα είναι μια ατάκα που σίγουρα, δεδομένα 100% ακούστηκε σε κάθε γήπεδο της Κύπρου: “Γκο-όι!”

Υπάρχει κάποια άλλη ατάκα που να λέμε όλοι οι οπαδοί στην Κύπρο, χωρίς να παίζει ρόλο τι ομάδα είμαστε;