fbpx

Γι’ αυτούς τους λόγους έπαψε το ιταλικό πρωτάθλημα να θεωρείται το κορυφαίο στην Ευρώπη!

Υπήρχε μια εποχή, όχι πολύ μακρινή που το ιταλικό πρωτάθλημα ήταν το κορυφαίο στην Ευρώπη!

Από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του 2000 οι ιταλικές ομάδες κυριαρχούσαν στην Ευρώπη, στη Serie A αγωνίζονταν μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της εποχής και γενικά ήταν το πρωτάθλημα που έπρεπε να παρακολουθείς.

Fast forward στο σήμερα, και το πρωτάθλημα της χώρας των μακαρονιών προσπαθεί, χωρίς να τα καταφέρνει προς το παρόν, να βρει τη χαμένη του αίγλη.

Το “γιατί” το ιταλικό δεν είναι πλέον το κορυφαίο πρωτάθλημα στην Ευρώπη είναι που προσπαθούμε να αναλύσουμε στο κείμενο που ακολουθεί:

1
Τα σκάνδαλα

Το σκάνδαλο στημένων αγώνων “Calciopolis” που ξέσπασε το 2006 και είχε ως αποτέλεσμα τον υποβιβασμό της Juventus στη Γ’ Κατηγορία του ιταλικού ποδοσφαίρου είχε ως αποτέλεσμα πολλοί από μας να θεωρούν το ιταλικό ποδόσφαιρο συνώνυμο της διαφθοράς.

Στο αγωνιστικό κομμάτι, οι περισσότεροι πρωτοκλασάτοι της Juventus δεν την ακολούθησαν στην Serie C, ενώ η αφαίρεση βαθμών που επιβλήθηκε, ανάμεσα σε άλλες, στη Milan είχε ως αποτέλεσμα να τη θέσει νοκ-άουτ από την προσπάθεια κατάκτησης του πρωταθλήματος.

Ήταν η αρχή της πτώσης για τη Serie A…

2
Η οικονομική κρίση

Ίσως η μεγαλύτερη αποτυχία της Serie A σαν οργανισμός είναι που δεν κατάφερε να πωλήσει το προϊόν της σε μεγάλες αγορές, όπως η Ασία και οι ΗΠΑ.

Αυτό είναι κάτι που κατάφερε με μεγάλη επιτυχία η Premier League, το κορυφαίο πρωτάθλημα σήμερα, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στον κόσμο.

Η αποτυχία, λοιπόν, του calcio να ανοιχτεί στις μεγάλες αγορές είχε ως αποτέλεσμα να στηριχτεί στα μεγάλα κεφάλαια ανθρώπων όπως ο Massimo Morati και ο Silvio Berlusconi που ξόδευαν πολύ για να χτίσουν υπερομάδες.

Η οικονομική κρίση που ξέσπασε όμως γύρω στο 2010, σε συνδυασμό με την εισαγωγή του Financial Fair Play σήμανε την μεγάλη αποδυνάμωση 2 παραδοσιακών δυνάμεων της χώρας, της Inter και της Milan.

Παράλληλα, άλλες ομάδες της χώρας όπως η Fiorentina, η Palermo και η Parma ακόμα παλεύουν να ξεπεράσουν τα οικονομικά προβλήματα του παρελθόντος.

3
Κακά γήπεδα

Για να προσελκύσεις μεγάλους παίκτες, άρα και να αυξήσεις την αξία του πρωταθλήματος σου πρέπει, ανάμεσα στα άλλα, να έχεις εξαιρετικές εγκαταστάσεις.

Στην Ιταλία όμως, τα περισσότερα γήπεδα, είναι “γερασμένα” και πλέον ακατάλληλα να φιλοξενήσουν μεγάλη ποσότητα φιλάθλων.

Χαρακτηριστικό είναι πως Roma, Napoli, Fiorentina, Empoli, Bologna, Atalanta, Inter και Milan ανακοίνωσαν είτε πως θα προχωρήσουν σε ολικές ανακαινίσεις των σταδίων τους ή στο κτίσιμο καινούριων.

4
Ο ρατσισμός

Σαν να μην έφταναν τα πιο πάνω, στα ιταλικά γήπεδα υπάρχει εν έτη 2019 σοβαρό πρόβλημα ρατσισμού.

Γενικά, σαν κοινωνία οι Ιταλοί θεωρούνται πολύ συντηρητικοί, ενώ η ύπαρξη ακροδεξιών ομάδων οπαδών συντηρεί μεγάλο κύμα ρατσισμού, κυρίως σε ποδοσφαιριστές με αφρικανική καταγωγή.

Όπως, χαρακτηριστικά, δήλωσε ο Mauro Valeri, επικεφαλής της επιτροπής που εξετάζει το θέμα του ρατσισμού στο ιταλικό ποδόσφαιρο, “Στην Ιταλία, ο ρατσισμός δεν αντιμετωπίζεται σαν πραγματικό πρόβλημα…θεωρούν πως είναι πολύ πιο σοβαρό να βρίσεις τη μάνα κάποιου”.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα παικτών που δέχτηκαν ρατσιστική επίθεση πέρσι ήταν ο Moise Kean που αγωνιζόταν στη Juventus, όπως και ο Kalidou Koulibaly της Napoli.

Γιατί, πιστεύεις, πως το ιταλικό πρωτάθλημα έπαψε να είναι το καλύτερο στην Ευρώπη;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending