Η σημασία των snacks έγκειται στο ότι συμπληρώνουν ενεργειακά την ημέρα μας, βοηθούν στη διαχείριση της πείνας μας και στη διατήρηση του βάρους μας, μέσω της ενεργοποίησης του μεταβολισμού μας.
Ήξερες πως η κατανάλωση snacks (γλυκά ή αλμυρά) μεταξύ των γευμάτων δεν είναι κακή, ούτε ανθυγιεινή, αλλά εξαρτάται από την επιλογή και την ποιότητα του snack;
Μάθε πιο κάτω ποιες επιλογές είναι καλύτερες για ‘σένα:
Τι χαρακτηριστικά πρέπει να έχει το snack σου;
Καταρχάς, θα πρέπει να είναι ολιγοθερμιδικό, μέχρι 200 θερμίδες αλλά και περισσότερες ανάλογα με τις εξατομικευμένες ανάγκες του καθενός. Επιπλέον, η θερμιδική πρόσληψη του πρωινού και του snack θα πρέπει να φτάνει το 1/3 των συνολικών ημερήσιων ενεργειακών αναγκών μας.
Οι υδατάνθρακες προσφέρουν γρήγορη ενέργεια, αντοχή και διάρκεια, ενώ οι πρωτεΐνες και τα λιπαρά πέπτονται πιο αργά από το σώµα σου και έτσι παραµένεις για περισσότερη ώρα χορτάτος.
Ποιες είναι οι πιο διαδεδομένες επιλογές;
Οι μελέτες έχουν δείξει ότι τα τρόφιμα που καταναλώνονται συνήθως ως snack περιλαμβάνουν γλυκά, αναψυκτικά με ζάχαρη και αλμυρά snack, όπως πατατάκια, ξηρούς καρπούς ή κράκερ.
Αυτά είναι παραδείγματα “κακών” επιλογών snack και θα πρέπει να αντικατασταθούν με πιο υγιεινές επιλογές. Φυσικά μια παρασπονδία επιτρέπεται μία ή και δύο φορές την εβδομάδα υπο την προϋπόθεση ότι δεν το παρακάνουμε.
Τι γίνεται με τα φρούτα;
Σε ελάχιστες χώρες τα φρούτα παραμένουν δημοφιλής επιλογή ως snack. Tουλάχιστον µία µερίδα φρέσκων φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως, ξηρών καρπών ή γαλακτοκοµικών µε χαµηλά λιπαρά σε κάθε snack (πάντα με μέτρο), θα σου προσφέρουν εκτός από ενέργεια και όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά (φυτικές ίνες, βιταμίνες κλπ) που χρειάζεται ο οργανισμός σου.
Πότε πρέπει να τρως snack;
Τα snack πρέπει να καταναλώνονται όταν έχει αρχίσει να υπάρχει εν δυνάμει το αίσθημα της πείνας, προκειμένου να μην υπερκαταναλώνουμε τροφές.
Η συνήθεια του να καταναλώνει κανείς snacks (γλυκά ή αλμυρά) μεταξύ των γευμάτων του δεν είναι κακή, ούτε ανθυγιεινή, καθώς οι διαιτολόγοι πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να μένουμε για πολλές ώρες χωρίς τροφή, η οποία είναι απαραίτητη, καθώς δίνει ενέργεια στο σώμα και στο πνεύμα.
Για παράδειγμα, ένα snack πριν ή μετά από άσκηση είναι πολύ χρήσιμο, ή όταν το χρονικό διάστημα μεταξύ των γευμάτων είναι μεγάλο.
Αυτό που πρέπει θυμόμαστε, είναι ότι ΔΕΝ μας παχαίνουν τα snacks, αλλά η ποιότητά τους, δηλαδή οι επιλογές των τροφίμων που κάνουμε.
Μερικές Ιδανικές επιλογές Snack:
Ο Εθνικός Διατροφικός Οδηγός στην Ελλάδα συνιστά τρόφιμα (ξηρούς καρπούς, σπόρους και φρούτα) ως snack – με την προϋπόθεση ότι η ενεργειακή πρόσληψη δεν υπερβαίνει την ενεργειακή δαπάνη.
1Μπάρες Δημητριακών
Μέχρι 100 θερμίδες για τις πολυάσχολες μέρες. Οι περισσότερες περιέχουν φυτικές ίνες, πρωτεΐνη και Βιταμίνες του συμπλέγματος Β κυρίως (προσοχή στη ζάχαρη που περιέχουν).
2Λαχανικά
Ολόκληρα ή σε sticks για εύκολη μεταφορά, μπορούν να συνδυαστούν με κάποιο dip χωρίς πολλές θερμίδες), πλούσια σε θρεπτικά συστατικά – βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, ιχνοστοιχεία.
3Φρούτα
Πέρα από τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν και πρέπει να τα καταναλώνουμε καθημερινά, περιέχουν και σε υψηλό ποσοστό νερό. Eπομένως, συμβάλουν και στην ενυδάτωση του οργανισμού μας.
Τα αποξηραμένα φρούτα περιέχουν και αυτά βιταμίνες ιχνοστοιχεία αλλά και σίδηρο, και μπορούν κάλλιστα να ικανοποιήσουν την επιθυμία μας για κάτι γλυκό.
Επιστημονικά έχει αποδειχθεί ότι το γιαούρτι συνδέεται με την μακροζωία και την ευεξία. Μπορεί εύκολα να συνδυαστεί με τις παραπάνω τροφές, αλλά και με πολλές ακόμα.
Ένας αγαπημένος συνδυασμός είναι γιαούρτι χαμηλών λιπαρών με 1 κουταλιά του γλυκού μέλι (100 θερμίδες κι αυτό) συμβάλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου, ενώ περιέχει μηδενική χοληστερόλη και κορεσμένα λίπη.