Σου αρέσει το αλκοόλ; Μάθε όσα δεν ήξερες και πώς να αποφύγεις το hangover!

Physicist, full-time dreamer
thehealthy.com /istock © mediaphotos

Είσαι κι εσύ κάπως έτσι όταν βγαίνεις έξω; Συνήθως κάνεις «εξωνυχιστικό» έλεγχο σε όλο το μενού για αρκετή ώρα, αλλά τελικά καταλήγεις να επιλέγεις πάλι το ποτό που παίρνεις πάντα;!

Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή «η παρέα επιλέγει αυτό» ή επειδή έχεις δοκίμασες διάφορα κατά καιρούς και κατέληξες πως αυτό είναι «το ποτό σου»!

Αν πάλι είσαι μπερδεμένος με τις επιλογές, σου έχουμε ετοιμάσει μια λίστα με τα αλκοολούχα ποτά, τις τιμές τους, τη θερμιδική τους αξία και όσα πρέπει να γνωρίζεις, ώστε να σε βοηθήσουμε να αποφασίσεις!

Για τα δεδομένα της Κύπρου, ένας ενδεικτικός πίνακας με ποτά που επιλέγουν οι φοιτητές είναι:

Αν λοιπόν έχεις αποφασίσει και χρειάζεσαι μερικές συμβουλές για το πώς να μη χάσεις τον έλεγχο (αυτή τη φορά) στη βραδινή σου έξοδο, συνέχισε να διαβάζεις!

1Νερό και πάλι νερό!

barloungeetiquette.com

Αν δε θέλεις να ξυπνήσεις το επόμενο πρωί αφυδατωμένος/η και έτσι να γλυτώσεις το hungover, σίγουρα πρέπει να πίνεις αρκετό νερό παράλληλα με το αλκοόλ.

Ένας εύκολος τρόπος για να το πετύχεις είναι να πίνεις 1 ποτήρι νερό για κάθε ποτήρι αλκοόλ! Εύκολο!

2Να τρως κάτι από πριν (γενικά να τρως!)

blog.franke.com/lanacion.com.ar

Το ξέρουμε ότι απολαμβάνεις να τρως μετά τις εξόδους σου, αλλά θα ήταν καλό να μην ξεχάσεις να τσιμπήσεις έστω κάτι μικρό πριν την έξοδό σου για ποτό!

Ιδανικά, σύφφωνα με το US National Library of medicine, θα πρέπει το γεύμα να είναι χορταστικό και πλούσιο σε λιπαρά, τα οποία δημιουργούν μια «επίστρωση» στο στομάχι και το έντερο, οπότε το αλκοόλ απορροφάται από το σώμα με πιο αργό ρυθμό. Με απλά λόγια, no more hangovers!

3Απόφυγε τα ποτά με αναψυκτικό!

eyeem.com

Τα ανθρακούχα ποτά και ροφήματα, όπως τα αναψυκτικά και το κρασί (sparkling), κάνουν γρηγορότερη την απορρόφηση του αλκοόλ στο κυκλοφορικό σύστημα, περνώντας γρηγορότερα στο στομάχι!

Το ίδιο ισχύει και για τη μπύρα – έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ από το gin. Επίσης τα (κανονικά) αναψυκτικά θα προσθέσουν μέχρι και 150 θερμίδες στο συνηθισμένο σου ποτό!

4Slowly-slowly!

pexels.com

Αν το ποτό που συνηθίζεις να πίνεις είναι από τα δυνατά (βλ. 4 πρώτα στον πιο πάνω πίνακα), τότε καλό θα ήταν να θυμάσαι ότι είναι υψηλά σε περιεκτικότητα αλκοόλ και πρέπει να τα πίνεις πιο αργά από όσο μια μπύρα!

5Μην «μπερδεύεις» τα ποτά!

pixabay.com

Το να αναμειγνύεις τα ποτά σου δεν θα βοηθήσει καθόλου το στομάχι σου, ούτε το ίδιο βράδυ, αλλά ούτε (κυρίως) το επόμενο πρωί!

Έρευνες έχουν αποδείξει πως αλλάζοντας από υψηλά σε περιεκτικότητα αλκοόλ ποτά, σε χαμηλά, είναι μεγαλύτερες οι πιθανότητες να καταναλώσεις περισσότερο!

6Προσοχή στα shots!

hexjam.com

Το ξέρουμε ότι σου αρέσουν, αλλά τα shots είναι η αρχή και η αιτία του hangover της επομένης μέρας!

Ειδικά όταν μιλάμε για shots με φρουτένια γεύση, που «κατεβαίνουν» πιο εύκολα, οι πιθανότητες να πιεις πολλά και γρήγορα είναι πολύ περισσότερες. Λογικό! Δείχνουν αθώα αλλά δεν είναι!

Να θυμάσαι πως το πόσο αντέχει το σώμα σου να πιεις εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, ακόμη και από την ψυχολογία σου!

Πρέπει να βάλεις τα δικά σου όρια. Drink responsibly!

Γράψε μας στα σχόλια τις δικές σου συμβουλές σχετικά με το αλκοόλ, μετά από τις δικές σου “hangover-εμπειρίες”!