fbpx

Diet Diaries: Λιπαρά Vs Ζάχαρη – Ποιο είναι χειρότερο για την υγεία μας;

Η ζάχαρη και το λίπος είναι 2 από τα πιο ευρέως διαδεδομένα θέματα διατροφής

Μια από τις πιο συχνές ερωτήσεις από άτομα με (ή χωρίς) διαβήτη είναι: «πόση ζάχαρη ή λίπος μπορώ να έχω στη διατροφή μου;»

Δες ποιο είναι το χειρότερο για την υγεία και τι πρέπει να αποφύγεις:

1
Ζάχαρη

Ο περιορισμός της ποσότητας ζάχαρης που λαμβάνουμε πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για όλους και όχι μόνο για τα άτομα με διαβήτη!

Η σακχαρόζη είναι ένα σημαντικό μέρος στα αγαπημένα σνακ της ημέρας μας, όπως κέικ και μπισκότα. Αυτό που πολλοί ξεχνούν είναι ότι η ζάχαρη υπάρχει σε ένα ευρύ φάσμα άλλων τροφίμων.

Εκτός από την ενέργεια (θερμίδες), η ζάχαρη δεν παρέχει θρεπτικά συστατικά, γι’ αυτό συχνά αναφέρεται ως «κενές θερμίδες».

  • Πόση ζάχαρη λοιπόν;
pixabay.com

Μια συγκεκριμένη ποσότητα ζάχαρης αυξάνει γρήγορα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, γεγονός που αποτελεί έναν από τους λόγους για τους οποίους συνιστάται στους ανθρώπους με διαβήτη να περιορίζουν την ημερήσια πρόσληψη ζάχαρης.

Διαιτητικές οδηγίες που εκδίδονται από το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ και το Τμήμα Γεωργίας συνιστούν στις γυναίκες να καταναλώνουν όχι περισσότερες από 100 θερμίδες (6 κουταλάκια του γλυκού ή 25 γρ.) ζάχαρης την ημέρα. Για τους άντρες, είναι 150 θερμίδες ανά ημέρα (9 κουταλάκια του γλυκού ή 36 γρ.).

nicelabel.com

Tip: Να διαβάζεις -πάντα- τις ετικέτες των τροφίμων πριν τα αγοράσεις – ειδικά τον κατάλογο των θρεπτικών συστατικών και στα πόσα γραμμάρια προϊόντος αναφέρονται (π.χ. 2 gr fat σε 100 gr προϊόντος).

2
Λίπος

Για δεκαετίες, το λίπος χαρακτηρίζεται ως ο «κακός» στη διατροφή μας! Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, αρκετές ερευνητικές μελέτες έχουν δείξει ότι το λίπος δεν είναι χειρότερο από τους υδατάνθρακες

Στην πραγματικότητα, οι δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά θεωρούνται σε αρκετές περιπτώσεις ως πιο υγιεινές, ιδιαίτερα όσον αφορά τον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα και την απώλεια βάρους.

  • Το λίπος είναι το πιο θερμιδικά πυκνό θρεπτικό συστατικό!
we-care.co.za

Ήξερες ότι η ίδια ποσότητα λίπους μεταφέρει 2 φορές περισσότερες θερμίδες από την ίδια ποσότητα υδατανθράκων;

Είναι επίσης σημαντικό να θυμάσαι ότι ορισμένα λίπη είναι πολύ χειρότερα από άλλα. Τα χειρότερα λιπαρά είναι εκείνα που συνήθως βρίσκουμε σε επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως έτοιμα φαγητά (Fast food), πατατάκια, πίτες, κέικ και μπισκότα, οπότε είναι καλύτερο να περιορίσεις αυτά τα τρόφιμα στη διατροφή σου.

Προσοχή: Τα κορεσμένα λίπη που βρίσκονται στα ζωικά τρόφιμα, πρέπει επίσης να καταναλώνονται με μέτρο!

pixabay.com

Οι καλύτερες πηγές λίπους είναι τα μονοακόρεστα και τα πολυακόρεστα.

Οι καλές πηγές μονοακόρεστων περιλαμβάνουν: ελαιόλαδο, αβοκάντο και ξηρούς καρπούς. Τα ωμέγα-3 και τα ωμέγα-6 είναι τύποι πολυακόρεστων λιπών.

3
Ωμέγα 3

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα λίπη που το σώμα δεν μπορεί να συνθέσει.

Μειώνουν τον κίνδυνο θρόμβων αίματος και τη φλεγμονή. Οι πηγές ωμέγα-3  περιλαμβάνουν: λιπαρά ψάρια, όπως σολομό και σαρδέλες, καρύδια και λιναρόσπορους.

4
Ωμέγα 6

Τα λιπαρά ωμέγα-6 κατασκευάζουν υγιή κύτταρα και νευρικές ίνες. Πηγές αποτελούν: λάδια σόγιας, καλαμποκιού, ηλίανθου κλπ.

5
Γλυκόζη Αίματος

Σε αντίθεση με τη ζάχαρη, το λίπος δεν έχει άμεση επίδραση στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και αυτός είναι ένας βασικός λόγος που οι δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες και υψηλότερου λίπους τείνουν να βοηθούν στον έλεγχο γλυκόζης στο αίμα.

Eίναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η λήψη υπερβολικού λίπους, εάν οδηγήσει σε υπερβολική πρόσληψη θερμίδων, θα προκαλέσει αυξημένη αντίσταση στην ινσουλίνη και συνεπώς υψηλότερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Τα προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς τείνουν να έχουν λιγότερες θερμίδες, αλλά δεν συμβαίνει πάντοτε. Ορισμένες τροφές με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, όπως τα γιαούρτια, περιέχουν περισσότερη ζάχαρη, οπότε το «χαμηλό λίπος» δεν το καθιστά απαραίτητα μια πιο θρεπτική επιλογή.

Εσύ γνώριζες ποιο είναι το καλύτερο για την υγεία μας;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending