Η ζάχαρη και το λίπος είναι 2 από τα πιο ευρέως διαδεδομένα θέματα διατροφής
Μια από τις πιο συχνές ερωτήσεις από άτομα με (ή χωρίς) διαβήτη είναι: «πόση ζάχαρη ή λίπος μπορώ να έχω στη διατροφή μου;»
Δες ποιο είναι το χειρότερο για την υγεία και τι πρέπει να αποφύγεις:
1Ζάχαρη
Ο περιορισμός της ποσότητας ζάχαρης που λαμβάνουμε πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για όλους και όχι μόνο για τα άτομα με διαβήτη!
Η σακχαρόζη είναι ένα σημαντικό μέρος στα αγαπημένα σνακ της ημέρας μας, όπως κέικ και μπισκότα. Αυτό που πολλοί ξεχνούν είναι ότι η ζάχαρη υπάρχει σε ένα ευρύ φάσμα άλλων τροφίμων.
Εκτός από την ενέργεια (θερμίδες), η ζάχαρη δεν παρέχει θρεπτικά συστατικά, γι’ αυτό συχνά αναφέρεται ως «κενές θερμίδες».
- Πόση ζάχαρη λοιπόν;
Μια συγκεκριμένη ποσότητα ζάχαρης αυξάνει γρήγορα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, γεγονός που αποτελεί έναν από τους λόγους για τους οποίους συνιστάται στους ανθρώπους με διαβήτη να περιορίζουν την ημερήσια πρόσληψη ζάχαρης.
Διαιτητικές οδηγίες που εκδίδονται από το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ και το Τμήμα Γεωργίας συνιστούν στις γυναίκες να καταναλώνουν όχι περισσότερες από 100 θερμίδες (6 κουταλάκια του γλυκού ή 25 γρ.) ζάχαρης την ημέρα. Για τους άντρες, είναι 150 θερμίδες ανά ημέρα (9 κουταλάκια του γλυκού ή 36 γρ.).
Tip: Να διαβάζεις -πάντα- τις ετικέτες των τροφίμων πριν τα αγοράσεις – ειδικά τον κατάλογο των θρεπτικών συστατικών και στα πόσα γραμμάρια προϊόντος αναφέρονται (π.χ. 2 gr fat σε 100 gr προϊόντος).
2Λίπος
Για δεκαετίες, το λίπος χαρακτηρίζεται ως ο «κακός» στη διατροφή μας! Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, αρκετές ερευνητικές μελέτες έχουν δείξει ότι το λίπος δεν είναι χειρότερο από τους υδατάνθρακες…
Στην πραγματικότητα, οι δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά θεωρούνται σε αρκετές περιπτώσεις ως πιο υγιεινές, ιδιαίτερα όσον αφορά τον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα και την απώλεια βάρους.
- Το λίπος είναι το πιο θερμιδικά πυκνό θρεπτικό συστατικό!
Ήξερες ότι η ίδια ποσότητα λίπους μεταφέρει 2 φορές περισσότερες θερμίδες από την ίδια ποσότητα υδατανθράκων;
Είναι επίσης σημαντικό να θυμάσαι ότι ορισμένα λίπη είναι πολύ χειρότερα από άλλα. Τα χειρότερα λιπαρά είναι εκείνα που συνήθως βρίσκουμε σε επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως έτοιμα φαγητά (Fast food), πατατάκια, πίτες, κέικ και μπισκότα, οπότε είναι καλύτερο να περιορίσεις αυτά τα τρόφιμα στη διατροφή σου.
Προσοχή: Τα κορεσμένα λίπη που βρίσκονται στα ζωικά τρόφιμα, πρέπει επίσης να καταναλώνονται με μέτρο!
Οι καλύτερες πηγές λίπους είναι τα μονοακόρεστα και τα πολυακόρεστα.
Οι καλές πηγές μονοακόρεστων περιλαμβάνουν: ελαιόλαδο, αβοκάντο και ξηρούς καρπούς. Τα ωμέγα-3 και τα ωμέγα-6 είναι τύποι πολυακόρεστων λιπών.
3Ωμέγα 3
Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα λίπη που το σώμα δεν μπορεί να συνθέσει.
Μειώνουν τον κίνδυνο θρόμβων αίματος και τη φλεγμονή. Οι πηγές ωμέγα-3 περιλαμβάνουν: λιπαρά ψάρια, όπως σολομό και σαρδέλες, καρύδια και λιναρόσπορους.
4Ωμέγα 6
Τα λιπαρά ωμέγα-6 κατασκευάζουν υγιή κύτταρα και νευρικές ίνες. Πηγές αποτελούν: λάδια σόγιας, καλαμποκιού, ηλίανθου κλπ.
5Γλυκόζη Αίματος
Σε αντίθεση με τη ζάχαρη, το λίπος δεν έχει άμεση επίδραση στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και αυτός είναι ένας βασικός λόγος που οι δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες και υψηλότερου λίπους τείνουν να βοηθούν στον έλεγχο γλυκόζης στο αίμα.
Eίναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η λήψη υπερβολικού λίπους, εάν οδηγήσει σε υπερβολική πρόσληψη θερμίδων, θα προκαλέσει αυξημένη αντίσταση στην ινσουλίνη και συνεπώς υψηλότερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.
Τα προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά είναι μια δημοφιλής επιλογή, καθώς τείνουν να έχουν λιγότερες θερμίδες, αλλά δεν συμβαίνει πάντοτε. Ορισμένες τροφές με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, όπως τα γιαούρτια, περιέχουν περισσότερη ζάχαρη, οπότε το «χαμηλό λίπος» δεν το καθιστά απαραίτητα μια πιο θρεπτική επιλογή.