fbpx

Σου βρήκαμε 5 λόγους για να επισκεφθείς το χωριό Άλωνα αυτήν την εποχή!

Κάθε χειμώνα τα γνωστά “roadtrips” (αλλιώς οδικά ταξίδια) είναι must, κυρίως για όσους δεν κατάφεραν να πάνε κάποιο ταξίδι στο εξωτερικό (& ειδικά φέτος με τον κορωνοϊό).

Ευτυχώς μένουμε σε ένα νησί που μας προσφέρει πολλές επιλογές για τριήμερες, διήμερες ακόμη και μονοήμερες εξορμήσεις. Ιδανική επιλογή για τα κρύα Σαββατοκύριακα του χειμώνα αποτελεί η επίσκεψη σε ένα από τα όμορφα ορεινά χωριά μας!

Συγκεκριμένα μπορείς να επισκεφθείς το χωριό Άλωνα καθώς απέχει μόλις 53 km από τη Λευκωσία και συνδυάζει ξεκούραση και φυσική ομορφιά!

Δες τους 5 λόγους που σου προτείνουμε την Άλωνα ως προορισμό και σίγουρα θα πειστείς να την επισκεφθείς:

1
Γραφικό και μαγευτικό τοπίο

checkincyprus.com

Η Άλωνα είναι κτισμένη στη βόρεια πλευρά τους Τροόδους σε 1200μ. υψόμετρο. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι το χωριό είναι κρυμμένο μέσα στη φύση, καθώς είναι γεμάτο από φουντουκιές και κληματαριές.

Τον χειμώνα, τα δέντρα αυτά δεν είναι ανθισμένα, όμως τα φύλλα τους πέφτουν στο έδαφος και δίνουν μια υπέροχη χρωματική νότα στους δρόμους. Το κυρίαρχο στοιχείο του χωριού είναι η πέτρα. Όλα τα σπίτια είναι πετρόκτιστα και σου δίνουν την αίσθηση ότι παίζεις σε ταινία εποχής.

Τα πλείστα σπίτια είναι ερειπωμένα και σε συνδυασμό με τα ανακαινισμένα πλέον κτίσματα, μπορείς να ταξιδέψεις στο πριν και το μετά του χωριού – ένα ταξίδι στο χρόνο! Αν το επιτρέψουν οι συνθήκες, μπορεί να πετύχεις και χιόνια στο χωριό, οπότε διάλεξε μέρα και φτιάξε βαλίτσα!

2
Ιδανική επιλογή για περπάτημα και εξερεύνηση

biodiversity.blogspot.com / photo by George Konstantinou

Τα στενά λυθόστρωτα δρομάκια του χωριού, στα οποία δε χωρούν αυτοκίνητα είναι ό,τι πρέπει για να μπορέσεις να εξερευνήσεις όλο το χωριό με τα πόδια. Στην πορεία της διαδρομής, θα ανακαλύψεις μικρές πλατείες και παγκάκια στα ψηλά σημεία του χωριού για να καταφέρεις να απολαύσεις τη θέα.

Από τις ομορφότερες είναι η μικρή πλατεία με την βρύση και το μεγάλο γέρικο δέντρο στην είσοδο του χωριού. Για τους λάτρεις της χλωρίδας, υπάρχει ένα μονοπάτι της φύσης με την ονομασία “Πέτρος Βανέζης”, που περνά μέσα από την κοιλάδα του χωριού η οποία είναι γεμάτη λεπτοκαρυές.

Στην κάτω πλευρά του χωριού, θα συναντήσεις ένα ξύλινο γεφυράκι που αξίζει να διασχίσεις. Το γεφυράκι ξεκινά από τον κεντρικό δρόμο του χωριού και καταλήγει στην αυλή της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου.

3
Επίσκεψη στις ιστορικές εκκλησίες του χωριού

biodiversity.blogspot.com / photo by George Konstantinou
biodiversity.blogspot.com / photo by George Konstantinou

Δίπλα από το γεφυράκι του χωριού, βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου που δεσπόζει μέσα από πυκνούς πεύκους.

Μέσα σε αυτή φυλάσσεται η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας της Γαλακτοτροφούσας. Στο χωριό βρίσκεται επίσης το αρχαίο ξωκλήσι της Παναγίας της Καρδακιώτισσας. Ακολουθώντας τις ταμπέλες, θα βρεις και τις 2 εκκλησίες με μεγάλη ευκολία!

4
Κυπριακές γεύσεις στα Αλλαντοποιεία Θεοφάνους

checkincyprus.com

Λίγο μετά την είσοδο του χωριού, κάπου στο κέντρο, θα σε περιμένει η γιαγιά Θεοφανού για να γευτείς το χοιρομέρι, τα λουκάνικα και τις λούντζες που φτιάχνει η ίδια με τον πατροπαράδοτο τρόπο.

Είτε αγοράσεις, είτε όχι προϊόντα από το αλλαντοποιείο, η ιδιοκτήτρια θα σε φιλέψει με μεζέ! Έτσι κι αλλιώς, ένα όμορφο ταξίδι ολοκληρώνεται με όμορφες, μυρωδάτες γεύσεις.

5
Συνδυασμός ξεκούρασης και χαλάρωσης

checkincyprus.com / @cramberosuites

Ο σημαντικότερος λόγος για να επισκεφθείς την Άλωνα είναι για να ξεκουραστείς από τη ρουτίνα σου. Θα μπορείς να καθίσεις δίπλα στο τζάκι σε ένα παραδοσιακό κατάλυμα και να απολαύσεις το κρασί σου. Σε ένα χωριό με μόλις 50 μόνιμους κατοίκους επικρατεί απόλυτη ηρεμία.

Η ζεστασιά που σου παρέχει ένας τέτοιος χώρος έρχεται σε αντίθεση με τις χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στο χωριό. Μακριά από τους θορύβους και το καυσαέριο της πόλης, θα μπορέσεις να αφήσεις πίσω σου ό,τι σε απασχολεί και να απολαύσεις την ξεγνοιασιά. Ιδανικά θα σου πρότεινα να απενεργοποιήσεις και το κινητό σου τηλέφωνο!

Εναλλακτικά μπορείς να απολαύσεις ένα κυπριακό καφεδάκι στο καφενείο του χωριού με μόνο €0.50!

Τι θα έλεγες για μια επίσκεψη στην Άλωνα μέσα στο Σαββατοκύριακο;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending