fbpx

10 συμβουλές για αντιμετώπιση του κορωνοϊού από διακεκριμένο Έλληνα καθηγητή του ΜΙΤ!

Όπως συστήνουν και οι ειδικοί για την υγεία δε χρειάζεται πανικός για τον κορωνοϊό, όμως δεν πρέπει ούτε να τον αντιμετωπίζουμε ως κάτι εντελώς ασήμαντο, μιας και στις 11 Μαρτίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε κατάσταση πανδημίας λόγω κορωνοϊού!

Είναι πολύ σημαντικό να τηρούμε -πάντα- να τους κανόνες προσωπικής υγιεινής, έτσι ώστε να παραμείνουμε όσο το δυνατό πιο ασφαλείς.

Ο διακεκριμένος Έλληνας καθηγητής του MIT, κ. Μανώλης Κέλλης, με ανάρτησή του στο Facebook δίνει 10 συμβουλές για την αντιμετώπισή του!

Δες τις 10 συμβουλές που μας δίνει:

1
Μπορεί να είσαι φορέας χωρίς να το γνωρίζεις!

korwnoios
kingbet.net

Ο ιός εξαπλώνεται ασυμπτωματικά. Αυτό σημαίνει ότι ίσως να είσαι ήδη φορέας και να εξαπλώνεις τον ιό, χωρίς να το γνωρίζεις!

Για να περιοριστεί η εξάπλωσή του κορωνοϊού, προσπάθησε να περιορίσεις στο ελάχιστο τις μεγάλες συναθροίσεις, τα ταξίδια, τις χειραψίες και να μην αγγίζεις το πρόσωπό σου.

2
Τηρούμε τα μέτρα ασφαλείας!

Ο κύριος λόγος που παραμένει χαμηλός ο παγκόσμιος αριθμός (των κρουσμάτων), ειδικά στην Κίνα, οφείλεται στην επιστήμη, τον εντοπισμό, την αναγνώριση, τους ελέγχους, την ετοιμότητα και τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας κατά του ιού.

Χωρίς αυτά θα υπήρχαν εκατομμύρια θάνατοι σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

3
Μη γελάς με τον ιό!

pewdiepie-laughts-at-coronavirus
ccn.com/YouTube: PewDiePie

Ο ρυθμός μετάδοσής του κορωνοϊού είναι πολύ μεγαλύτερος από εκείνον της γρίπης, το ίδιο και η θνησιμότητά του.

Επίσης, η φυσική ανοσία μας σ’ αυτόν είναι πολύ χειρότερη από την ανοσία μας στη γρίπη.

Λόγω του γεγονότος ότι ο ιός είναι ασυμπτωματικός, είναι πιο δύσκολο να περιοριστεί η εξάπλωσή του, αφού δεν μπορεί να περιοριστεί όλος ο κόσμος στο σπίτι. Μικρές διαφορές μπορούν να μετατρέψουν 10.000 θανάτους σε 50 εκατομμύρια θανάτους, οπότε μην τις υποτιμάς!

4
Μη φοράς μάσκα στο πρόσωπο!

Φορώντας μάσκα, συσσωρεύονται μικρόβια, τα οποία με το που βγάλεις τη μάσκα θα εξαπλωθούν στο πρόσωπο, στο σπίτι σου, καθώς και στα αγαπημένα σου πρόσωπα.

Μόνο αν είσαι άρρωστος και «πρέπει» να βγεις έξω φόρεσε την ιατρική μάσκα, έτσι ώστε να προστατεύσεις τους άλλους γύρω σου.

Στην περίπτωση που δεν είσαι άρρωστος, αυτές οι μάσκες θα σε κάνουν να αρρωστήσεις, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλεις στην εξάλειψή τους από τα νοσοκομεία και το προσωπικό στο χώρο της υγείας, όπου υπάρχει πραγματική ανάγκη, γι’ αυτό καλύτερα μην τις αποθηκεύεις σπίτι!

5
Αυτοπεριορισμός στο σπίτι!

hospital-koronoios
marketwatch.com/AP

Εάν είσαι πράγματι άρρωστος/η και έχεις μέτρια συμπτώματα γρίπης, μείνε στο σπίτι αντί να πας στο νοσοκομείο, το οποίο είναι απαραίτητο σε πιο σοβαρά περιστατικά.

Το πιθανότερο είναι να έχεις γρίπη, αλλά ακόμη και αν πρόκειται για κορωνοϊό δεν υπάρχει θεραπεία, δεν υπάρχει εμβόλιο και το νοσοκομείο δεν μπορεί να κάνει τίποτα σε περιστατικά με μέτρια συμπτώματα.

Άρα, άφησε ελεύθερα τα κρεβάτια του νοσοκομείου για εκείνους που έχουν τα πιο σοβαρά συμπτώματα και χρειάζονται οξυγόνο.

6
Μην ξεχνάς τους κανόνες υγιεινής!

Να καθαρίζεις κάθε επιφάνεια σαν να είναι μολυσμένη! Να πλένεις συχνά και πολύ καλά τα χέρια σου και όσο μπορείς απόφυγε τα αγγίγματα στο πρόσωπό σου. Αντικατάστησε τις χειραψίες με σκουντήγματα αγκώνα.

Να αντιμετωπίζεις το κινητό σου σαν να είναι μόνιμα μολυσμένο και καθάριζέ το με αντισηπτικά μαντιλάκια και φυσικά κράτησέ το μακριά από το κρεβάτι σου!

Παρά να αγγίξεις το χερούλι της πόρτας για να την ανοίξεις, προτίμησε να την σπρώξεις με το πόδι ή να την τραβήξεις με χαρτομάντιλο, ή με το πίσω μέρος του χεριού σου.

7
Να είσαι επιφυλακτικός/ή!

iefimerida.gr/Shutterstock

Όταν είμαστε επιφυλακτικοί, μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε την έκθεσή μας (στον κορωνοϊό), δίνοντας και την ευκαιρία στο σύστημα υγείας να αντιμετωπίσει μικρότερο αριθμό σοβαρών περιστατικών.

Ναι, είσαι υγιής και δεν θα αρρωστήσεις. Ναι, μπορεί όσοι ξέρεις τελικά να εκτεθούν στον ιό. Αλλά όλα έχουν να κάνουν με τον ρυθμό των κρουσμάτων. Εάν τον περιορίσουμε, τα νοσοκομεία δε θα γεμίσουν και η θνησιμότητα θα παραμείνει χαμηλότερη!

8
Ο θερμός καιρός ίσως να βοηθήσει!

Ο θερμός καιρός ελπίζουμε ότι θα συμβάλει στον περιορισμό της εξάπλωσης των σωματιδίων του ιού!

Ο καλύτερος εξαερισμός, η περισσότερη έκθεση στον ήλιο και γενικότερα έξω, ίσως τελικά να καταφέρουν να συμβάλουν στον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.

Ελπίζουμε ότι η επόμενη «σεζόν» του κορωνοϊού θα μας βρει με μεγαλύτερη έμφυτη ανοσία και με ένα εμβόλιο, καθιστώντας τον τελικά άλλη μια γρίπη.

9
Ευκαιρία να ξαναδώσεις την προσοχή σου στα σημαντικά!

rawpixel.com

Είναι ωραίο να περνάς χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους σου. Όπως μοιράστηκε ο κ. Κέλλης στο post του, «ακύρωσα τέσσερις εκδηλώσεις μόνο αυτή την εβδομάδα (το πάρτι των γενεθλίων μου, μια κοινή συνεδρίαση με άλλα τέσσερα εργαστήρια, μια ομιλία στο ελληνικό προξενείο και ένα συνέδριο στην Ευρώπη).

Δεν μετανιώνω για τίποτα. Έχω την ευκαιρία να περάσω χρόνο με τους μαθητές μου, την οικογένειά μου, τους στενούς μου φίλους, να μελετήσω, να κάνω αναρτήσεις (όπως αυτή) και να δουλέψω σε σημαντικά συγγράμματα και εργασίες. Είναι θαυμάσιο να επιβάλεις στον εαυτό σου μια απαγόρευση ταξιδιών και να στρέψεις ξανά την προσοχή σου στα σημαντικά!»

10
Έχε εμπιστοσύνη στην επιστήμη και να μην πανικοβάλλεσαι!

bbc.com

Πάνω από όλα, στήριξε την επιστήμη, εμπιστεύσου τις συμβουλές των ειδικών και εκτίμησε τη μεγάλη σημασία της ιατρικής επιστήμης και του εντοπισμού των κρουσμάτων.

Θα είχαμε δεκάδες εκατομμύρια θανάτους χωρίς αυτά, και θα αναρωτιόμασταν γιατί ο θεός έχει θυμώσει τόσο (μπορούμε ακόμα να αναρωτηθούμε γι’ αυτό, αλλά τουλάχιστον ας κάνουμε και κάτι γι’ αυτό).

Συμπέρασμα:

Μην πανικοβάλλεσαι, αλλά και μην υποτιμάς την κατάσταση! Να δρας λογικά, να προστατεύεις τον εαυτό σου και τους άλλους, ώστε να ελαχιστοποιήσεις με τον τρόπο σου την εξάπλωση του ιού.

Τέλος, μην ξεχνάς να δεις αυτήν την κατάσταση ως μια ευκαιρία να ευχαριστηθείς τον χρόνο σου με τα αγαπημένα σου πρόσωπα!

Μπορείς να δεις ολόκληρη την ανάρτηση εδώ:

Πηγή: politis.com.cy

Ακολούθησε αυτές τις συμβουλές and don’t panic!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending