5+1 μύθοι που ακούμε σχετικά με τον κορωνοϊό αλλά δεν ισχύουν τελικά!

freepik.com

Πολλά ακούγονται τους τελευταίους μήνες για τον ιό COVID-19, ή κοινώς σε όλους μας κορωνοϊό, ο οποίος προκαλεί πανικό σε αρκετούς από εμάς (και όχι άδικα). Πόσα, όμως, από αυτά που ακούμε καθημερινά αληθεύουν;

Σύμφωνα με ανάρτηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), υπάρχουν κάποια πράγματα που ακούμε δεξιά κι αριστερά, αλλά δεν ισχύουν.

Δες, λοιπόν, 5+1 μύθους για τον κορωνοϊό:

1Ο ιός δεν μπορεί να μεταδοθεί σε περιοχές με ζεστό και υγρό κλίμα

egyptindependent.com

ΜΥΘΟΣ! Βάσει των στοιχείων που έχουν συλλέξει οι επιστήμονες μέχρι τώρα, ο κορωνοϊός μπορεί να μεταδοθεί σε όλες τις περιοχές, ανεξαίρετου καιρικών συνθηκών.

Ως εκ τούτου, πρέπει να λαμβάνουμε μέτρα προστασίας σε οποιαδήποτε περιοχή και να ζούμε!

2Ο κρύος καιρός και το χιόνι μπορούν να σκοτώσουν τον κορωνοϊό

farmersalmanac.com

ΜΥΘΟΣ! Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ., δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι ο κρύος καιρός μπορεί να σκοτώσει, τόσο τον συγκεκριμένο ιό, όσο και άλλους, καθώς η θερμοκρασία του σώματος παραμένει σχεδόν σταθερή στους 36.5°C – 37°C, ανεξαιρέτου θερμοκρασίας περιβάλλοντος!

3Τα ζεστά μπάνια εμποδίζουν τον COVID-19

medicalnewstoday.com

ΜΥΘΟΣ! Τα μπάνια με ζεστό νερό δεν αποτρέπουν έναν οργανισμό από το να κολλήσει τον ιό, καθώς, όπως προαναφέρθηκε, η θερμοκρασία του σώματος παραμένει σχεδόν σταθερή.

Κατ’ ακρίβεια, τα πολύ ζεστά μπάνια μπορεί να καταστούν επικίνδυνα, καθώς μπορεί να σε κάψουν.

4Ο ιός σκοτώνεται με αλκοόλ / χλώριο

businessinsider.com/Antara Foto/via REUTERS

ΜΥΘΟΣ! Με μια τέτοια πράξη δεν μπορείς να σκοτώσεις τους ιούς που έχουν ήδη μπει στον οργανισμό σου.

Αντιθέτως, αυτό μπορεί να καταστρέψει τα ρούχα σου ή ακόμη και να προκαλέσει βλάβη στα μάτια, τη μύτη ή το στόμα! Τέτοιες ουσίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για απολύμανση επιφανειών, αλλά ακολουθώντας πάντα τις σωστές οδηγίες.

5Ο κορωνοϊός μπορεί να μεταδοθεί με τσίμπημα κουνουπιού

medicalnewstoday.com

ΜΥΘΟΣ! Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία που να στηρίζουν τη συγκεκριμένη άποψη.

Να θυμίσουμε ότι ο νέος κορωνοϊός είναι ένας αναπνευστικός ιός, ο οποίος εξαπλώνεται κυρίως μέσω σταγονιδίων του βήχα ή του φταρνίσματος ενός μολυσμένου ατόμου!

6Τα εμβόλια κατά της πνευμονίας προστατεύουν από τον COVID-19

foxnews.com

ΜΥΘΟΣ! Τα εμβόλια που αντιμετωπίζουν την πνευμονία δεν παρέχουν προστασία και για τον νέο ιό, καθώς ο COVID-19 είναι αρκετά διαφορετικός και έτσι χρειάζεται το δικό του εμβόλιο.

Όπως συνηθίζεται να λέγεται στην Κύπρο, «άκουε πολλά τζιαι πίστευκε λλία». Δεν πρέπει να πιστεύεις ό,τι πληροφορία ακούσεις ή διαβάσεις, χωρίς πρώτα να τη διασταυρώσεις!

Να τηρείς τα βασικά μέτρα υγιεινής και περιορίσου σπίτι. Θα περάσει κι αυτό!