6+1 βήματα για εποικοδομητική συμβίωση γονιών και εφήβων!

Καλούμαστε να προσαρμόσουμε τη ρουτίνα μας, το πρόγραμμά μας, τις συνήθειες μας… τη ζωή μας! Καλούμαστε να περιοριστούμε στο σπιτικό μας, ώστε να συμβάλουμε υπεύθυνα στη μείωση της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Τι γίνεται όμως με τα παιδία που βρίσκονται στην εφηβεία; Υπάρχουν πρακτικοί τρόποι για να γίνει η συνύπαρξη γονέων και εφήβων πιο εποικοδομητική αυτήν την περίοδο;

Βεβαίως και υπάρχουν και είναι μια εξαιρετική περίοδος για ενίσχυση και βελτίωση της μεταξύ τους σχέσης. Η επικοινωνία, η αλληλεπίδραση και το μοίρασμα συναισθημάτων, σκέψεων και προβληματισμών μεταξύ γονέα-εφήβου θα ενδυναμώσει τη μεταξύ τους σχέση.

  1. Δεν εξυπηρετεί να εξαναγκάσετε τους έφηβους να περάσουν χρόνο και να κάνουν διάφορες δραστηριότητες μαζί με την οικογένεια.  Είναι σημαντικό να τους δώσετε τον χρόνο, το χώρο, την αποδοχή και την δυνατότητα να εκφραστούν και να είναι δημιουργικοί. Δραστηριότητες που πιθανόν να ενισχύσουν την αλληλεπίδραση μεταξύ σας είναι να παίξετε αγαπημένα επιτραπέζια ή κάποια παιχνίδια στην κονσόλα, να μαγειρέψετε μαζί τους αγαπημένες ή νέες συνταγές, να δείτε ταινίες ή παλιές φωτογραφίες που σας έφεραν πιο κοντά σαν οικογένεια
  2. Δημιουργείστε ένα βολικό αλλά ευέλικτο πρόγραμμα μέσα στην ημέρα μαζί με τους έφηβους σας, για παράδειγμα, να υπάρχει μια σχετικά σταθερή ώρα πρωινού ξυπνήματος και ύπνου, τακτικά γεύματα, ώρες μελέτης, κτλ.
  3. Δεν βοηθάει να διατηρείτε ένα απειλητικό και επικριτικό ύφος για να οριοθετήσετε την συμπεριφορά τους. Για παράδειγμα, δεν βοηθάει να συγκρουστείτε μαζί τους για να τους εμποδίσετε να βγουν έξω για να συναντήσουν τους φίλους και τις παρέες τους. Αντιθέτως, βοηθάει να τους  εξηγήσετε ότι κι εσείς νιώθετε παρόμοια συναισθηματική  πίεση, άγχος, στεναχώρια και θυμό που δεν μπορείτε να κυκλοφορήσετε άνετα όπως πριν. Μπορείτε να πείτε: «σε καταλαβαίνω, ξέρω πως νιώθεις, κι εγώ νιώθω το ίδιο όμως είναι καλύτερα να είμαστε προσεκτικοί και επιλεκτικοί στις μετακινήσεις μας και στις συναντήσεις μας αυτό το διάστημα…»
  4. Αξιοποιήστε τη δυνατότητα που σας δίνει η τεχνολογία για να ενθαρρύνετε την επικοινωνία με τους φίλους τους από την ασφάλεια του σπιτιού σας. Έτσι, δίνεται η δυνατότητα αλληλεπίδρασης και μετριάζεται εν μέρει η ανάγκη για συναντήσεις εκτός σπιτιού.
  5. Αδράξτε την ευκαιρία για να συζητήσετε με τους έφηβους σας για τις ηθικές αξίες και την προσωπική ευθύνη που έχει ο καθένας. Για παράδειγμα,  ακόμη κι αν δεν νοσήσετε εσείς οι ίδιοι, μπορεί να μεταδώσετε τον ιό στους συνανθρώπους μας που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες
  6. Δώστε τους την ευκαιρία να εκφράσουν τις σκέψεις και τις απόψεις τους για το όλο θέμα καθώς και την ευκαιρία να εστιάσουν στο τι θετικό και εποικοδομητικό μπορεί να βγει από όλη αυτή την δυσκολία
  7. Να θυμάστε, πως ως γονείς, λειτουργείτε σαν πρότυπα για τους έφηβους, τόσο με τα λόγια όσο και με τις πράξεις σας. Η δική σας δυνατότητα και οπτική σχετικά με την καινούργια πραγματικότητα δίνει στους έφηβούς σας ένα πρακτικό παράδειγμα συναισθηματικής διαχείρισης δύσκολων καταστάσεων στη ζωή. Γίνετε εσείς το φωτεινό παράδειγμα για τα παιδία σας.

«Ακόμη και η πιο σκοτεινή νύχτα θα τελειώσει και ο ήλιος θα ανατείλει ξανά», Βίκτωρ Ουγκό.

Ο Οργανισμός Νεολαίας είναι εδώ για να σας ακούσει, να σας στηρίξει και να σας ενδυναμώσει.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε στο 1410, ανώνυμα, εχέμυθα και εμπιστευτικά.
Μένουμε Σπίτι, Παρέα με τον Οργανισμό Νεολαίας

*Άρθρο από την Έλενα Κατσέξου, Ψυχολόγος στα Προγράμματα Ψυχοκοινωνικής Ενδυνάμωσης Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου.