fbpx

Κύπριος φοιτητής με βραβεία φωτογραφίας μας αποκαλύπτει το «μυστικό» για τέλειες photos!

Κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει τις ομορφιές της Κύπρου μας, όπως κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει την αγάπη του Ραφαέλλου για τη φωτογραφία!

Αυτή η αγάπη, λοιπόν, ωθεί τον Ραφαέλλο Μαρκιτανή, φοιτητή του κλάδου “Audio Visual Communication” στο Πανεπιστήμιο Frederick, στο να βγάζει υπέροχες φωτογραφίες από διάφορα τοπία του νησιού μας και μάλιστα να κερδίζει επαίνους και βραβεία γι’ αυτές.

Έχοντας συντροφιά πάντα τη φωτογραφική του μηχανή, ταξιδεύει σε κάθε γωνιά της Κύπρου, με σκοπό να απαθανατίσει την ομορφιά της κυπριακής φύσης. Το «ταξίδι» του δεν σταματά εδώ, αφού από το 2017 μέχρι σήμερα βραβεύεται για τις τέλειες φωτογραφίες που αποτυπώνει με τον φακό του!

Ρίξε μια ματιά στις βραβευμένες του φωτογραφίες και διάβασε πιο κάτω όσα μας είπε στη συνέντευξη που του πήραμε:

– Αρχικά να πες μας λίγα λόγια για τον εαυτό σου.
Instagram.com/@rafaellos_marki

Η καταγωγή μου είναι από τον Καλοπαναγιώτη, Οίκο Μαραθάσσας και Άγιο Δημήτριο. Τα παιδικά μου χρόνια -μέχρι την ηλικία των 7- ζούσα μόνιμα στο χωριό (Καλοπαναγιώτη).

Μετά, μετακομίσαμε με τους γονείς μου στη Λευκωσία και αναγκαστικά έπρεπε το υπόλοιπο της παιδικής μου ηλικίας να ζήσω στην πόλη. Έτσι, θα έπρεπε να «αποχωριστώ» την αγάπη μου που ήταν πάντα (και θα είναι) το χωριό και το βουνό!

Σήμερα σπουδάζω στο Πανεπιστήμιο Frederick, στον κλάδο του “Audio Visual Communication”, όπου βρίσκομαι στο 3ο έτος των σπουδών μου. Είμαι 24 και παρόλο που έχω συνηθίσει στην πόλη, η «τρέλα» με οδηγεί στα βουνά και στην περιπέτεια της φύσης! Πιο συγκεκριμένα στη φωτογράφιση και κινηματογράφηση των στιγμών που ζω μέσα από ένα hiking ή αποκλειστικά από τους στόχους που θέτω για διάφορα projects που προγραμματίζω.

– Πότε και πώς ξεκίνησες να ασχολείσαι με τη φωτογραφία;

Αρχικά, ξεκίνησα να βγάζω φωτογραφίες με το κινητό μου. Με έπεισε η οικογένειά μου, αλλά και αρκετοί συγγενείς να αγοράσω μια φωτογραφική μηχανή το 2015, όταν ήμουν στρατιώτης.

Έτσι, πήρα την απόφαση και την αγόρασα, η αρχή ήταν αρκετά δύσκολη μέχρι να εξοικειωθώ. Μέρα με τη μέρα, όμως, ξεκίνησα και πειραματιζόμουν και αποθανάτιζα διάφορες στιγμές και σκηνές που έβλεπα μπροστά μου!

– Τι σου αρέσει να φωτογραφίζεις περισσότερο και γιατί; 
Φράγμα Προδρόμου, Έπαινος στην κατηγορία “φωτογραφία από κινητό” – Παγκύπριος Διαγωνισμός Φωτογραφίας “Αγαπώ την Κύπρο” το 2017

Μου αρέσει περισσότερο να φωτογραφίζω τοπία! Παίζει σημαντικό ρόλο το ότι είμαι από χωριό-βουνό εννοείται, αλλά τα τοπία πάντα έχουν αυτό το «κάτι διαφορετικό».

Για παράδειγμα πας μια μέρα σε ένα τοπίο ή μια περιοχή και όταν ξανά πας μια άλλη μέρα στο ίδιο ακριβώς μέρος… τίποτα δεν είναι ακριβώς το ίδιο. Υπάρχουν διαφορετικά χρώματα, διαφορετικό φως και σκιάσεις, είναι φανταστικά.

Ο κύριος λόγος που μου αρέσει περισσότερο να φωτογραφίζω τοπία είναι γιατί μπορείς να πειραματιστείς εύκολα με το μεγαλείο της φύσης και του κάθε τοπίου!

– Έχεις κερδίσει αρκετές φορές σε διαγωνισμούς φωτογραφίας. Ποια από αυτές τις βραβευμένες σου φωτογραφίες είναι η αγαπημένη σου και γιατί;
Ο Πεδουλάς από τις κορυφές του Τρόοδους, 3η θέση στην κατηγορία “τοπία” – Παγκύπριος Διαγωνισμός Φωτογραφίας “Αγαπώ την Κύπρο” το 2019

Δύο είναι οι φωτογραφίες που πραγματικά αγάπησα και ξεχώρισα από τις στιγμές που έζησα για να τις αποθανατίσω! Η μια η φωτογραφία είναι αυτή που δείχνει τον χιονισμένο Πεδουλά από τις κορυφές του Τρόοδους, την οποία έχω καταγράψει πριν 2 χρόνια.

Η φωτογραφία αυτή ήρθε 3η παγκύπρια στην κατηγορία των τοπίων στον διαγωνισμό του Stressball το 2019!

Γυναικεία φιγούρα (Golden Memories), 1η θέση στην κατηγορία “καλοκαίρι” – Παγκύπριος Διαγωνισμός Φωτογραφίας “Αγαπώ την Κύπρο” το 2020

Η δεύτερη φωτογραφία που αγαπώ είναι αυτή με τη γυναικεία φιγούρα που περπατάει στην παραλία. Είναι μια φωτογραφία στην οποία έδωσα κι έναν τίτλο – “Golden Memories”!

Αυτό μου θυμίζει όλες τις «χρυσές αναμνήσεις» και τις χαρές που έμειναν χαραγμένες στο μυαλό μου από το καλοκαίρι του 2020, μετά από το lockdown που μπήκε όλη η Κύπρος.

Η φωτογραφία αυτή έλαβε την 1η θέση στον παγκύπριο διαγωνισμό Stressball 2020, στην κατηγορία του καλοκαιριού.

– Ποιες είναι οι top 3 αγαπημένες σου περιοχές στην Κύπρο για να βγάλεις φωτογραφίες;
Μούττη της Χώρας (σημείο θέας) κοντά στα Τεισιά της Μαδαρής

Για εμένα οι 3 πιο ωραίες περιοχές στην Κύπρο για φωτογράφιση είναι: α) το Παγκάκι στη Μούττη της Χώρας που βρίσκεται κοντά στα Τεισιά της Μαδαρής, β) το Φράγμα του Προδρόμου – κατά το απόγευμα για απίστευτες αντανακλάσεις, γ) τα δρομάκια με τα φτερίτζια στις κορυφές του Τρόοδους, κοντά στο στρατόπεδο των Βάσεων.

– Ποιο είναι το μυστικό σου (και κάποια tips) για να βγάζεις υπέροχες φωτογραφίες;
Ο Τίμιος σταυρός με τα σύννεφα, Έπαινος στην κατηγορία “τοπία” – Παγκύπριος Διαγωνισμός Φωτογραφίας “Αγαπώ την Κύπρο” το 2020

Το μυστικό μου για να βγάζω φωτογραφίες… θα σου το αποκαλύψω στο τέλος! Κάποια tips για να βγάζει κάποιος τέλειες φωτογραφίες που προτείνω είναι:

  • Είναι σημαντικό -ειδικά για τη φωτογράφιση τοπίων- η ώρα που πηγαίνεις. Για παράδειγμα στη δύση ή την ανατολή του ήλιου, αλλά και σε ποια περιοχή εννοείται. Στο Τρόοδος, για παράδειγμα, αλλά και σε διάφορα σημεία θέας κατά τις πρωινές ώρες – ξημερώματα είναι το πιο ωραίο χρώμα που αντικρίζει κάποιος τον ορίζοντα!
  • Ακόμη ένα tip είναι όταν πηγαίνεις στον χώρο που θέλεις να φωτογραφίσεις να ψάχνεις για φυσικά αντικείμενα π.χ φύλλα, κλαδιά, πέτρες, κλπ, ώστε να προσπαθήσεις με τη φαντασία σου να φτιάξεις φιγούρες.
Instagram.com/@rafaellos_marki

Το «μυστικό» μου, λοιπόν, για να βγάζω φωτογραφίες είναι η αγάπη! Να αγαπάς αυτό που κάνεις. Εύκολα κάποιος όταν του αρέσει (και αγαπά) αυτό που κάνει αποτυπώνει τη φαντασία του στα κάδρα του, βγάζοντας έτσι «τέλειες» φωτογραφίες.

Επιπλέον, εννοείται ότι χρειάζεται υπομονή και το ασταμάτητο τρέξιμο στις διάφορες περιοχές για να αποθανατίσεις τα μοναδικά στιγμιότυπα που υπάρχουν στην Κύπρο μας!

Ευχαριστούμε πολύ Ραφαέλλο για όσα μας είπες και σου ευχόμαστε περισσότερες επιτυχίες στο μέλλον!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending