fbpx

5+1 πυρκαγιές στην Κύπρο που άφησαν πίσω τους μεγάλες καταστροφές και πολύ πόνο!

Οι πυρκαγιές αποτελούν ένα καταστροφικό φαινόμενο σε αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος, αφού κάθε χρόνο, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, καταγράφονται πολλά περιστατικά πυρκαγιών που καταστρέφουν τα πάντα στο πέρασμά τους. Δυστυχώς, τέτοια περιστατικά έχουν γραφτεί, με μελανά γράμματα στην ιστορία της Κύπρου, αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια.

Το πιο λυπηρό, όμως, είναι ότι πολλές από αυτές τις καταστροφικές πυρκαγιές που άφησαν πίσω τους νεκρούς, καμένη γη και άνθρωπους που έχασαν τα πάντα… ξεκίνησαν από ανθρώπινη αμέλεια, είτε από κακόβουλες ενέργειες (π.χ από καψάλισμα χόρτων ή εμπρησμούς) και οι ελλήψεις στη νομοθεσία δεν βοηθούν στο να δοθεί ένα τέλος σ’ αυτό, με παραδειγματικές τιμωρίες.

Πιο κάτω θυμόμαστε τις πιο μεγάλες και καταστροφικές πυρκαγιές στην Κύπρο, που πρέπει να μας θυμίζουν -για πάντα- ότι αυτή η Γη δεν μας ανήκει και είναι χρέος μας να την προστατεύουμε, τόσο για εμάς, όσο και για τις επόμενες γενιές!

Δες τις πιο κάτω:

1
Πυρκαγιά στην ορεινή Λεμεσού – Λάρνακας, 2021

Instagram.com/@andrea_anastasiou

Η φωτιά ξεκίνησε στις 3 Ιουλίου 2021, από τον Αρακαπά και πέρασε από τα χωριά Οδού, Μελίνη, Ορά, Βαβατσινιά, Συκόπετρα, Επταγώνια και Αγίους Βαβατσινιάς, πριν κατασβεστεί το μεσημέρι της επόμενης ημέρας.

Χαρακτηρίστηκε ως «η χειρότερη πυρκαγιά» στα χρονικά της Κυπριακής Δημοκρατίας και ως «η μεγαλύτερη τραγωδία μετά την εισβολή του 1974», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης.

Ο πύρινος όλεθρος κατέστρεψε τα πάντα στο πέρασμά του. Το απέραντο πράσινο… βάφτηκε μαύρο, μέσα σε λίγες μόνο ώρες. Το χειρότερο; Η πυρκαγιά αφησε πίσω της 4 νεκρούς εργάτες, δεκάδες άνθρωπους άστεγους, καταστραμμένες περιουσίες και περίπου 55 τετραγωνικά χιλιόμετρα καμένης γης!

Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη πυρκαγιά μετά απ’ αυτή που ξέσπασε στη Βάβλα, τον Ιουνίου του 2000 και κατέκαψε 5,200 εκτάρια δασικής γης. Ευτυχώς, σε αυτήν την περίπτωση δεν χάθηκαν ανθρώπινες ζωές και δεν καταστράφηκαν σπίτια.

2
«Ο Ακάμας καίγεται», 2019

sigmalive.com

Μεγάλων διαστάσεων πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε δύσβατο έδαφος, στο πιο ευαίσθητο οικολογικά περιβάλλον της Κύπρου και συγκεκριμένα στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Ακάμα, το 2019. Σύμφωνα με το Τμήμα Δασών, από την πυρκαγιά κάηκε έκταση 70 εκταρίων με πεύκα, θάμνους και χαμηλή άγρια βλάστηση.

Η μάχη με τις φλόγες ήταν για άλλη μια φορά άνιση, με αποτέλεσμα, μέσα σε λίγες ώρες να καταστραφούν περίπου 55 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης, ενώ εκατοντάδες κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους για να σωθούν!

3
Η φονική πυρκαγιά της Σολέας, 2016

sigmalive.com

Η πυρκαγιά στη Σολέα ξέσπασε στις 19 Ιουνίου 2016 και κατασβέστηκε περίπου μια εβδομάδα αργότερα, αφήνοντας πίσω τραγικές συνέπειες στο νησί. Όπως διαπιστώθηκε από τις έρευνες που διεξήχθησαν, η φωτιά είχε ξεκινήσει από σπίτι στην Ευρύχου και επεκτάθηκε με ταχύτατους ρυθμούς.

Κατέκαψε 18,57 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους και προκάλεσε τον θάνατο δύο ανθρώπων, των δασοπυροσβεστών Ανδρέα Σοφοκλέους και Μάριου Αριστοτέλους, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους όταν το πυροσβεστικό όχημα στο οποίο επέβαιναν, κατέπεσε στον γκρεμό, λόγω της υποχώρησης του εδάφους. Από τη φονική αυτή πυρκαγιά χάθηκαν επίσης σπίτια και περιουσίες συμπολιτών μας.

4
Πυρκαγιά στον Κάτω Δρυ, 2012

news247.gr

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε και στο χωριό Κάτω Δρυς, νοτιοδυτικά της Λάρνακας, το 2012. Συγκεκριμένα, στις 12 Αυγούστου, η φωτιά ξεκίνησε από καψάλισμα χόρτων και κατέκαψε συνολικά 16,36 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης.

Μετά από τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών γλύτωσαν την τελευταία στιγμή σπίτια και περιουσίες πολιτών! Ευτυχώς δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές.

5
Πυρκαγιά στην Ορά, 2008

cnn.gr

Η Ορά, μια από τις κοινότητες που πλήγηκαν και στην πυρκαγιά που ξέσπασε στις 3 Ιουλίου 2021, είχε ζήσει ξανά τον τρόμο του πύρινου εφιάλτη, στις 18 Ιουνίου 2008 (καθώς επίσης και το 2013). Από την εν λόγω πυρκαγιά καταστράφηκαν 13 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης.

6
Η Οικολογική καταστροφή στον Σαϊττά, 2007

simerini.sigmalive.com

Μεγάλη οικολογική καταστροφή προκάλεσε η φωτιά που ξέσπασε στις 29 Ιουνίου 2007, στον Σαϊττά, αφού άφησε πίσω της ζημιές σε περίπου τριάντα οικίες, υποστατικά, δασικές και γεωργικές καλλιέργειες και έκανε στάχτη κι αποκαΐδια 12 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης.

Όπως αποδείχθηκε από τη διερεύνηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, σε συνεργασία με την Αστυνομία Κύπρου, η φωτιά οφειλόταν -για άλλη μια φορά- στον ανθρώπινο παράγοντα!


* Στόχος μας με το άρθρο αυτό είναι να υπενθυμίσουμε ότι είναι χρέος -ΟΛΩΝ- μας να προστατεύουμε τη Γη… που προσωρινά μας φιλοξενεί! Είναι χρέος όλων μας να προστατεύσουμε το φυσικό περιβάλλον για να διασφαλίσουμε ένα καλό μέλλον για τα παιδιά μας και όλες τις επόμενες γενιές!

Ας κλείσουμε με την ευχή να μην υπάρξουν άλλες πυρκαγιές!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,100FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending