Θες να πάρεις ποδήλατο; Μάθε πόση επιχορήγηση σου προσφέρει το νέο σχέδιο της κυβέρνησης!

StudentLife Chief Editor
epixorigisi-podilato-kipros
Freepik.com

Πόσο μικρότερο θα ήταν το πρόβλημα με την κίνηση στους δρόμους αν αντί με αυτοκίνητα, κυκλοφορούσαμε όλοι με ποδήλατα; Εκτός αυτού, σκέψου και πόσο καλό θα κάναμε στο περιβάλλον!

Μάλλον αυτό θα είχαν στο μυαλό και τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο ενέκρινε την Παρασκευή 15/10 την πρόταση που υπέβαλε το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων για την υλοποίηση του Σχεδίου Επιχορήγησης Αγοράς Καινούριου μη Ηλεκτροκίνητου Ποδηλάτου.

Το συγκεκριμένο Σχέδιο, το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου «Ενέργεια και Κλίμα» και βιώσιμης κινητικότητας, αποτελεί μία από των δεκαέξι δράσεων του Γενικού Σχεδίου Δράσης Προώθησης της Χρήσης του Ποδηλάτου για την περίοδο 2021-2023 συνολικού κόστους €4.000.000,00.

Οι δικαιούχοι του σχεδίου είναι Κύπριοι, Ευρωπαίοι και πολίτες τρίτων χωρών, οι οποίοι διαμένουν μόνιμα στις περιοχές που ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία και είναι άνω των 18 ετών. Το σχέδιο αφορά στην αγορά καινούριου μη ηλεκτροκίνητου ποδηλάτου, το οποίο εμπίπτει στις ακόλουθες κατηγορίες:

  • Ποδήλατα Πόλης (City Bikes)
  • Ποδήλατα Δρόμου (Road Bikes)
  • Ποδήλατα Ορεινής (Mountain Bikes)
  • Ποδήλατα για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑμεΑ)

Από το Σχέδιο εξαιρούνται τα Ηλεκτρικά Ποδήλατα για τα οποία θα δοθεί επιδότηση από άλλο μελλοντικό Σχέδιο.

Όσον αφορά στο ύψος της επιδότησης για τα ποδήλατα Πόλης, Δρόμου και Ορεινής, το μέγιστο ποσό της επιδότησης θα ανέρχεται στα €200, νοουμένου ότι η αξία του ποδηλάτου δεν θα υπερβαίνει τα €1000 συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, ή στην πραγματική τιμή αγοράς του ποδηλάτου, όποιο από τα δύο ποσά είναι μικρότερο.

Όσον αφορά τα ποδήλατα για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑμεΑ) το μέγιστο ποσό της επιδότησης θα ανέρχεται στα €800, ή στην πραγματική τιμή αγοράς του ποδηλάτου, όποιο από τα δύο ποσά είναι μικρότερο.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια ισχύος του Σχεδίου Δράσης 2021 – 2023, ο κάθε δικαιούχος έχει δικαίωμα επιχορήγησης ενός ποδηλάτου. Ενώ, μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα αναμένεται ότι την περίοδο 2021 – 2023 θα διατεθεί σε επιχορηγήσεις το ποσό των €570.000,00.

Σημειώνεται ότι για τις ανάγκες του συγκεκριμένου προγράμματος επιχορήγησης αναπτύχθηκε από το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής ιστοσελίδα στην οποία θα προβάλλονται και θα προωθούνται όλες οι δράσεις του Γενικού Σχεδίου Προώθησης της Χρήσης του Ποδηλάτου για την περίοδο 2021 – 2023, καθώς επίσης πληροφοριακό σύστημα / πλατφόρμα, στο οποίο θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά οι αιτήσεις των ατόμων που επιθυμούν να λάβουν επιδότηση αγοράς ποδηλάτου.

Η έναρξη λειτουργίας της ιστοσελίδας και της πλατφόρμας θα ανακοινωθούν σύντομα!

Οι αιτήσεις θα εξετάζονται κατά σειρά προτεραιότητας, βάσει της ημερομηνίας και ώρας υποβολής τους. Όσον αφορά τις ελάχιστες προδιαγραφές που θα πρέπει να πληρούν τα ποδήλατα, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να επισκεφθούν την ιστοσελίδα που θα δημιουργηθεί για τον σκοπό αυτό.

Τι λες; Θα κάνεις κι εσύ την αίτησή σου για νέο ποδήλατο και μια πιο… “πράσινη Κύπρο”;