Τι εκπαίδευση χρειάζεται ένας Λογιστής ανάλογα με τη θέση που στοχεύει!

Αν θες να ακολουθήσεις το επάγγελμα του λογιστή, σίγουρα διερωτάσαι ποια επιλογή εκπαίδευσης είναι η καταλληλότερη για να έχεις μια πετυχημένη καριέρα! Ο θέση του λογιστή είναι ζωτικής σημασίας για μια επιχείρηση και ανάλογα με το ρόλο που έχει κάποιος στη λογιστική διαδικασία πρέπει να λάβει και την ανάλογη εκπαίδευση.

Πιο κάτω θα δούμε τα τέσσερα βασικά στάδια της λογιστικής διαδικασίας, τις γνώσεις και τις ικανότητες που απαιτούνται και τις επιλογές εκπαίδευσης που υπάρχουν, όπως μας τα περιέγραψε η εκπαιδευτική ομάδα του European Institute of Management and Finance – EIMF, που είναι ένας από τους πιο εξειδικευμένους φορείς εκπαίδευσης για το Χρηματοοικονομικό και Επαγγελματικό κλάδο στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.


1
Στάδιο 1: Καταγραφή οικονομικών συναλλαγών (Bookkeeping)

Σε αυτό το στάδιο ο βοηθός λογιστηρίου είναι υπεύθυνος να συλλέξει όλα τα τιμολόγια πληρωμών και αγορών πάνω στα οποία μπορεί να βρει όλες τις πληροφορίες σχετικά με τις συναλλαγές που εκτελέστηκαν. Έπειτα και αφού κατανοήσει τη φύση και το είδος τους πρέπει να τις καταγράψει στο λογιστικό σύστημα της επιχείρησης.

Σε αυτό το στάδιο της διαδικασίας απαιτείται μια βασική εκπαίδευση στη λογιστική που προσφέρουν διάφορες βασικές πιστοποιήσεις, όπως για παράδειγμα το LCCI. Το ρόλο αυτό επίσης συνήθως αναλαμβάνουν άτομα που είναι στη διαδικασία απόκτησης ενός επαγγελματικού τίτλου στη λογιστική.


2
Στάδιο 2: Σύνοψη, επεξεργασία & αναφορά οικονομικών στοιχείων

Ο επικεφαλής του οικονομικού τμήματος ή ο λογιστής της επιχείρησης (financial controller) είναι υπεύθυνος να συνοψίσει όλες τις πληροφορίες που καταγράφηκαν για να μπορέσει να κάνει μια προκαταρκτική ανάλυση σχετικά με την τρέχουσα απόδοση της επιχείρησης.

Επιπρόσθετα, είναι υπεύθυνος να επεξεργαστεί αυτές τις πληροφορίες για να δημιουργήσει διάφορες εσωτερικές και εξωτερικές αναφορές που θα βοηθήσουν στη λήψη αποφάσεων που αφορούν την δραστηριότητα της επιχείρησης, αλλά και να χειριστεί σημαντικά θέματα όπως τα θέματα φορολογίας. Μερικά παραδείγματα αποφάσεων είναι εάν υπάρχουν αρκετοί οικονομικοί πόροι να γίνουν διάφορες επενδύσεις και ποια είναι η πιο συμφέρουσα για την επιχείρηση επιλογή χρηματοδότησης.

Ο επαγγελματικός τίτλος στη λογιστική και τα χρηματοοικονομικά ΑΑΤ, προσφέρει τη πιο κατάλληλη εκπαίδευση για τα άτομα που θέλουν να αποκτήσουν αυτό το ρόλο. Συγκεκριμένα προσφέρει πρακτική εκπαίδευση σε θέματα Κυπριακής φορολογίας, χρηματοοικονομικής διαχείρισης και λογιστικής. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος οι κάτοχοι είναι σε θέση να αναλάβουν άμεσα το ρόλο του επικεφαλής του οικονομικού τμήματος της επιχείρησης.

Θες να αποκτήσεις τον επαγγελματικό τίτλο AAT; Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!


3
Στάδιο 3: Δημιουργία & εφαρμογή χρηματοοικονομικού προγραμματισμού και ελέγχου

Το τρίτο στάδιο της διαδικασίας είναι η δημιουργία και εφαρμογή του χρηματοοικονομικού προγραμματισμού και η λήψη και εκτέλεση χρηματοοικονομικών αποφάσεων.

Τον ρόλο αυτόν αναλαμβάνει ο οικονομικός διευθυντής της επιχείρησης (Chief Financial OfficerCFO) που είναι υπεύθυνος να σχεδιάζει τη μελλοντική εξέλιξη και πορεία της επιχείρησης. Η ποιότητα των αποφάσεων που λαμβάνονται σε αυτό το στάδιο καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ορθότητα και τη ποιότητα της πληροφόρησης που παράχθηκε στα προηγούμενα δύο στάδια. Επίσης, μια από τις ευθύνες του οικονομικού διευθυντή είναι να επιβλέπει την ετοιμασία των ετήσιων οικονομικών αναφορών της επιχείρησης όπου θα απεικονίζεται η συνολική της απόδοση κατά τη προηγούμενη περίοδο αλλά και η οικονομική της θέση.

Ο επαγγελματικός τίτλος του Chartered Institute of Management Accountants (CIMA) παρέχει την εκπαίδευση που είναι κατάλληλη για το ρόλο αυτό. Δίνει τις ικανότητες που χρειάζεται κάποιος έτσι ώστε να μπορεί να αξιολογεί τις ιστορικές και τρέχουσες οικονομικές πληροφορίες της επιχείρησης και του περιβάλλοντος δραστηριοποίησης της, και βάση αυτών των πληροφοριών να σχεδιάζει τη στρατηγική της επιχείρησης οδηγώντας τη στην επίτευξη των στόχων της, αλλά και να παίρνει σημαντικές αποφάσεις που μπορούν να επηρεάσουν τη μελλοντική πορεία της επιχείρησης.


4
Στάδιο 4: Έλεγχος οικονομικών καταστάσεων

Σύμφωνα με τη νομοθεσία οι οικονομικές αναφορές μιας επιχείρησης πρέπει να ελέγχονται από ένα ανεξάρτητο ελεγκτή. Ο ελεγκτής θα ερευνήσει ιστορικές κυρίως πληροφορίες της επιχείρησης, δηλαδή οικονομικές συναλλαγές και γεγονότα που ήδη πραγματοποιήθηκαν, για να διαπιστώσει εάν οι οικονομικές καταστάσεις ετοιμάστηκαν σύμφωνα με τα διεθνή λογιστικά πρότυπα και την ισχύουσα νομοθεσία.

Ο επαγγελματικός τίτλος του Association of Chartered Certified Accountants (ACCA) αποτελεί τη πιο αξιόπιστη εκπαιδευτική λύση για τα άτομα που θέλουν να αποκτήσουν αυτό το ρόλο. Το ACCA προσφέρει εξειδικευμένη γνώση και ικανότητες στις πιο σύγχρονες λογιστικές πρακτικές, στα διεθνή λογιστικά πρότυπα και λογιστικά εργαλεία που είναι απαραίτητα στο να διαδραματίσουν τον ρόλο τους με αποδοτικό τρόπο.


5
Ποια επιλογή είναι καλύτερη;

Η απάντηση είναι απλή και καθορίζεται από τους στόχους που έχει το άτομο που επιδιώκει να αρχίσει μια καριέρα στη λογιστική. Και οι τρεις επαγγελματικοί τίτλοι προσφέρονται από τους τρεις κορυφαίους παγκόσμια φορείς στη λογιστική και δίνουν τη δυνατότητα ευέλικτης και σε ένα προσιτό κόστος εκπαίδευσης.

Η παράμετρος που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι το υφιστάμενο γνωσιακό επίπεδο σε θέματα λογιστικής και ποιο από τους ρόλους είτε επιδιώκει είτε ήδη κατέχει. Εάν το άτομο έχει καθόλου ή ελάχιστη εμπειρία στη λογιστική, ή έχει αρκετά χρόνια εμπειρίας αλλά δεν έχει λάβει κάποια εκπαίδευση στο παρελθόν και ψάχνει τρόπο να πιστοποιήσει αυτή την εμπειρία και να ενισχύσει τις προοπτικές ανέλιξης του αποκτώντας ένα επαγγελματικό τίτλο, τότε το ΑΑΤ είναι η καταλληλότερη επιλογή. Το ΑΑΤ προσφέρει πολλές προοπτικές για κάποιον που θέλει να καθιερωθεί στη λογιστική καθώς μπορεί να δουλέψει σε ένα ευρύ φάσμα επιχειρήσεων ανεξαρτήτως τομέα.

Έπειτα εάν το άτομο επιθυμεί να αναλάβει κάποιο από τους δύο τελευταίους ρόλους της λογιστικής διαδικασίας τότε μπορεί να επιδιώξει την περαιτέρω εκπαίδευση αποκτώντας το τίτλο του ACCA ή το CIMA. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι και οι δύο αυτοί επαγγελματικοί τίτλοι προσφέρουν εξαιρέσεις για κατόχους του επαγγελματικού τίτλου ΑΑΤ.

6
Πως μπορεί να με βοηθήσει το AccountingWise®

Το AccountingWise® αποτελεί ένα εκπαιδευτικό κόμβο που σχεδιάστηκε για να προσφέρει ποιοτική και ολιστική εκπαίδευση σε θέματα λογιστικής. Απευθύνεται τόσο σε νέους που θέλουν να εκπαιδευτούν κατάλληλα για να αρχίσουν τη καριέρα τους και να καθιερωθούν στο τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και της λογιστικής, όσο και σε καθιερωμένους επαγγελματίες του χώρου που ενδιαφέρονται να επικαιροποιήσουν ή/και να διευρύνουν τα υφιστάμενα προσόντα τους.

Ένας από τους πρωταρχικούς στόχους του AccountingWise® είναι η δημιουργία και η προμήθεια της αγοράς εργασίας με άριστα καταρτισμένους λογιστές. Προς επίτευξη του στόχου αυτού, σχεδιάστηκαν ποιοτικά μαθήματα με τη χρήση καινοτόμων και διαδραστικών εργαλείων προετοιμάζοντας με τον καλύτερο τρόπο τους φοιτητές για τις εξετάσεις και τις πιστοποιήσεις των τριών πιο διαδεδομένων και αναγνωρισμένων επαγγελματικών τίτλων Λογιστικής στο κόσμο: του Association of Chartered Certified Accountants (ACCA), του Association of Accounting Technicians (AAT) και του Chartered Institute of Management Accountants (CIMA).

Επικοινώνησε με το European Institute of Management and Finance – EIMF και μάθε περισσότερα!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
20,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending