Με στόχο οι γυναίκες να μπορούν να ζουν καλύτερα, η Ισπανία έχει πάρει μια ιστορική απόφαση, καθώς εγκρίθηκε o νόμος που προβλέπει «άδεια εμμήνου ρύσεως» για τις γυναίκες που ταλαιπωρούνται από έντονα συμπτώματα περιόδου!
Η μεσογειακή χώρα με την απόφασή της καλεί τους ηγέτες όλων των υπόλοιπων χωρών να παραδειγματιστούν και να προβούν σε παρόμοιες αποφάσεις, καθώς ο συγκεκριμένος νόμος θέτει ένα τέλος στο να δουλεύεις πονώντας και παίρνοντας χάπια…
Δες πιο κάτω τι ακριβώς προβλέπει το νομοσχέδιο:

Στις 17 Μαΐου 2022, το Ισπανικό Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε με «το πρώτο ναι» το νομοσχέδιο για παραχώρηση άδειας σε εργαζόμενες λόγω έντονων πόνων περιόδου. Γυναίκες που πάσχουν από δυσμηνόρροια ή επίπονη περίοδο θα μπορούν να λάβουν από 3 έως και 5 ημέρες άδεια!
🔴 ÚLTIMA HORA | El Congreso aprueba la ley del aborto o de Salud Sexual y Reproductiva con 185 votos a favor y 154 en contra, sin abstenciones https://t.co/6Fsq55Cs0h pic.twitter.com/qH0x6t8tJ6
— EL PAÍS (@el_pais) February 16, 2023
Σχεδόν ένα χρόνο αργότερα και συγκεκριμένα στις 16 Φεβρουαρίου 2023, εγκρίθηκε o νόμος, με 185 ψήφους υπέρ, 154 κατά και τρεις αποχές!
«Είναι μια ιστορική ημέρα», έγραψε στο Twitter η Υπουργός Ισότητας Ιρένε Μοντέρο. Με αυτόν τον νόμο «η διακοπή της εργασίας για μια γυναίκα για λόγους εμμηνορρυσίας» που συνδέονται, για παράδειγμα, «με παθολογίες όπως η ενδομητρίωση» θα «αναγνωριστεί ως μια ειδική κατάσταση προσωρινής ανικανότητας» προς εργασία.

Ο νόμος που εγκρίθηκε προβλέπει επίσης την ενίσχυση της σεξουαλικής εκπαίδευσης στα σχολεία, καθώς και τη δωρεάν διανομή αντισυλληπτικών μέσων ή προϊόντων υγιεινής περιόδου στα λύκεια.
Από την πλευρά του, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP), το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης, προειδοποίησε για τον κίνδυνο «περιθωριοποίησης» και «στιγματισμού» και για ενδεχόμενες «αρνητικές συνέπειες στην αγορά εργασίας» για τις γυναίκες.

Με αυτή την απόφαση η Ισπανία, δεν γίνεται μόνο η πρώτη Ευρωπαϊκή χώρα που εγκρίνει ένα τέτοιο νομοσχέδιο, αλλά και μια χώρα που κάνει πολλά βήματα μπροστά… Που πρωτοπορεί και αφήνει πίσω της ταμπού και προκαταλήψεις περασμένων δεκαετιών.
Μάλιστα είναι μία από τις λίγες στον κόσμο που ενσωματώνει αυτό το μέτρο στη νομοθεσία της, μαζί με την Ιαπωνία, την Ινδονησία και τη Ζάμπια.