fbpx

Δημιούργησες κι εσύ το “AI magic avatar” σου; Δες γιατί δεν είναι τόσο αθώο όσο νομίζεις!

Σίγουρα θα είδες κι εσύ στα social media τα “magic avatars” των φίλων σου, αφού έγινε το viral thing της χρονιάς!

Κι αν δεν κατάλαβες ακριβώς τι εννοούμε με τον όρο “magic avatars” πρόκειται για εκείνες τις έντονα πολύχρωμες φωτογραφίες, όπου βλέπεις τον εαυτό σου να μοιάζει με ζωγραφιά ή “cartoon”… και η ομοιότητα είναι τρομακτική.

Αυτές οι photos, λοιπόν, δεν έγιναν από κάποιο ανθρώπινο χέρι, αλλά μέσω ενός app που ονομάζεται Lensa και ό,τι βλέπετε είναι αποτέλεσμα Artificial Intelligence (AI) που στα ελληνικά μεταφράζεται ως Τεχνητή Νοημοσύνη.

Ο χρήστης ανεβάζει 10-20 selfies του στη συγκεκριμένη εφαρμογή από το κινητό του και αφού πληρώσει (!) αυτό τις «επεξεργάζεται» και του βγάζει τον εαυτό του σε “digital art” μορφή. Ως εδώ όλα καλά… Μπορεί και όχι!

Γιατί το app που έγινε viral… ίσως να μην είναι και τόσο «αθώο»;

Instagram.com/@lensa.ai/@nata_cas7

Όπως όλα τα νέα trends που αφορούν την τεχνητή νοημοσύνη, έτσι και αυτό έχει πυροδοτήσει μια διαμάχη για το αν τελικά πρόκειται για ένα «αθώο» app.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή! Κατεβάζοντας το app το πρώτο μήνυμα που σου εμφανίζει είναι αρκετό για να σου «χτυπήσει το καμπανάκι» ότι κάτι «βρωμάει».

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Ο τύπος τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιούμε για τα μαγικά είδωλα (magic avatars) μπορεί να δημιουργήσει ανακρίβειες και ελαττώματα στα τεχνουργήματα των τελικών εικόνων. Είναι εκτός του ελέγχου μας. Επομένως, παρακαλούμε αναγνωρίστε και αποδεχτείτε αυτόν τον κίνδυνο πριν συνεχίσετε. Όσες περισσότερες παραλλαγές έχετε τόσο περισσότερες πιθανότητες για εξαιρετικό αποτέλεσμα!»

Την ίδια ώρα που το app γίνεται viral και χρήστες ανά το παγκόσμιο ξετρελαίνονται με τις “hot AI selfies” τους, πολλοί είναι αυτοί που προβληματίζονται.

Τι θα ήταν καλό να σκεφτείς πριν «φτιάξεις» το δικό σου “magic avatars”;

thecut.com/nytimes.com
1. Σεξουαλικό περιεχόμενο χωρίς την άδειά σου!

Η Lensa βρίσκεται αντιμέτωπη με κατηγορίες για μη συναινετικά γυμνά, αφού κάποιοι χρήστες έχουν παραπονεθεί ότι ενώ δεν ανέβασαν κάποια γυμνή φωτογραφία τους, το αποτέλεσμα παρουσιάζει κάτι εντελώς διαφορετικό και πολλές φορές προσβλητικό.

Σ’ αυτό το σημείο υπάρχει και ο φόβος για δημιουργία και χρήση περιεχομένου κακοποίησης παιδιών (αφού η εφαρμογή χρησιμοποιείται και από ανήλικα άτομα), σεξουαλικά πορτρέτα (πολλές γυναίκες κάνουν λόγο για σεξιστικό περιεχόμενο, αφού παρουσιάζονται σε υπερβολικά sexy πόζες με γιγάντια στήθη).

2. Bye – bye πνευματικά δικαιώματα;

Μια άλλη ανησυχία που ακούγεται είναι ότι η εφαρμογή εκπαιδεύεται πάνω στις προσωπικές φωτογραφίες που ανεβάζουμε (και μάλιστα με τη συγκατάθεσή μας), αλλά ακόμα υπάρχουν πολλά ερωτηματικά γύρω από τα private data που διατηρεί η Lensa!

3. Μήπως οι “hot AI selfie” θα σου προκαλέσουν extra άγχος;

Ζούμε σε μια εποχή που τα «πρότυπα ομορφιάς» πλασάρονται μέσα από τα social media σε τεράστιο βαθμό, επηρεάζοντας άμεσα (ή και έμμεσα) τη ψυχολογία μας, καθώς και την εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας και το σώμα μας. Αυτός, λοιπόν, είναι άλλος ένας λόγος για να είσαι επιφυλακτικ@ με αυτό το λογισμικό!

Ο ψυχολόγος, Toni Pikoos, ειδικός στη σωματική δυσμορφική διαταραχή στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, εξηγεί γιατί οι εικόνες αυτές μπορεί να σε κάνουν να νιώθεις χειρότερα. 

Δοκίμασα κι εγώ το AI για τους σκοπούς του άρθρου (και από περιέργεια δεν θα το κρύψω) και το αποτέλεσμα ήταν πανέμορφο, αλλά creepy… Και σε καμιά περίπτωση αυτό δεν είμαι ΕΓΩ!

«Η γοητεία με αυτές τις εφαρμογές είναι φυσική, αφού οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν τουλάχιστον την περιέργεια να μάθουν πώς θα έμοιαζαν αν μπορούσαν να τροποποιήσουν, να αλλάξουν ή να «διορθώσουν» μέρη του εαυτού τους που δεν τους αρέσουν».

Ωστόσο, «η Lensa δεν είναι αντικειμενική. Προσπαθεί να δείξει μια βελτιωμένη και τελειοποιημένη εκδοχή του προσώπού σου». Αυτό μπορεί να «τροφοδοτήσει τη σωματική δυσαρέσκεια, την αγωνία και την επιθυμία σου να διορθώσεις ή να αλλάξεις την εμφάνισή σου με δυνητικά ανθυγιεινά ή επικίνδυνα μέσα, όπως η διαταραγμένη διατροφή ή οι περιττές αισθητικές επεμβάσεις», σημειώνει ο Pikoos.

Την ίδια ώρα, «η χαμηλή ακρίβεια των εικόνων διαγράφει «σύνθετες λεπτομέρειες», όπως φακίδες, ελιές και γραμμές, με αποτέλεσμα να επιδεινώσουν τις ανησυχίες που έχει κάποιος για το δέρμα του». Και επειδή το AI μπορεί να εισάγει τα δικά του χαρακτηριστικά που δεν αντικατοπτρίζονται στην πραγματικότητα, η εφαρμογή μπορεί να «γεννήσει» και εντελώς νέες ανησυχίες!

Εσύ χρησιμοποίησες το app; Αν όχι, μπορείς τουλάχιστον να προβληματιστείς πριν το δοκιμάσεις! Αξίζει;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending