fbpx

Η τρύπα του όζοντος άρχισε να «κλείνει» για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια!

Όπως ήδη γνωρίζεις ο πλανήτης Γη υποφέρει από πολλά προβλήματα, όπως είναι η ρύπανση, η κλιματική κρίση, η έλλειψη νερού, η αποδάσωση, η απώλεια βιοποικιλότητας, αλλά και η τρύπα του όζοντος… που δυστυχώς όλα είναι εξαιτίας του ανθρώπου!

Παρ’ όλα αυτά το 2023 μας φέρνει… θετικά νέα! Σύμφωνα με ειδικούς, στην έκθεση που συντάσσεται κάθε τέσσερα χρόνια, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ανακοίνωσαν ότι μέσα στα επόμενα 40 χρόνια θα έχει αποκατασταθεί πλήρως το στρώμα του όζοντος, που προστατεύει τη Γη από την επικίνδυνη ηλιακή ακτινοβολία! Δηλαδή με απλά λόγια, η γνωστή σε όλους μας τρύπα του όζοντος θα κλείσει!

Μάθε πιο κάτω περισσότερες λεπτομέρειες:

Ergasianews

Η τρύπα του όζοντος δημιουργήθηκε λόγω της ανθρωπογενούς ρύπανσης, όμως τις τελευταίες δεκαετίες, χάρη στην παγκόσμια συνεργασία για επίλυση αυτού του φαινομένου, δόθηκε στο στρώμα του όζοντος μια ευκαιρία να αναδημιουργηθεί.

Συγκεκριμένα, πάνε περίπου 40 χρόνια από τότε που η τρύπα παρατηρήθηκε για πρώτη φορά, δηλαδή τη δεκαετία του 1980. Όπως όλα δείχνουν, σύμφωνα με μια νέα έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, αργά, αλλά σταθερά επουλώνεται και με αυτόν τον ρυθμό η τρύπα πάνω από την Ανταρκτική θα επιδιορθωθεί πλήρως σε περίπου 43 χρόνια.

Φαίνεται, λοιπόν, πως η τότε συμφωνία που έγινε μεταξύ όλων των εθνών στον κόσμο – να σταματήσουν να παράγουν χημικές ουσίες που καταστρέφουν το όζον, έφερε (επιτέλους) αποτελέσματα!

FYI, αν δεν γνωρίζεις… Το όζον μας προστατεύει από την επιβλαβή ακτινοβολία του ήλιου που συνδέεται με τον καρκίνο του δέρματος, τον καταρράκτη και τις ζημιές στις καλλιέργειες.

Υ.Γ.: Παρά τα καλά νέα, δεν πρέπει να καθησυχαζόμαστε, αφού ο πλανήτης κινδυνεύει! Όλοι με τη σειρά μας οφείλουμε να προστατεύουμε τον πλανήτη. Μην ξεχνάς πως χρειάζονται μόνο μερικά δευτερόλεπτα για να κάνεις το κακό, ενώ για να αναδημιουργηθεί αυτό το κακό που έγινε… χρειάζονται (όπως βλέπουμε) πολλά χρόνια!

Πώς σου φαίνονται τα πρώτα θετικά νέα της χρονιάς για τον πλανήτη μας;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending