fbpx

Εσύ ξέρεις γιατί αυτό το “γυάλινο” κατάστημα στο κέντρο του Μιλάνου κλέβει τις εντυπώσεις;

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ μπαίνοντας σε κάποιο κατάστημα ή καφέ για το αν ο χώρος του είναι σχεδιασμένος ώστε να φαίνεται απλά ωραίος και ελκυστικός ή για το αν σχεδιάστηκε με σκοπό να μεταδώσει κάποια μηνύματα στους επισκέπτες του;

Από το πώς είναι τοποθετημένα τα προϊόντα μέχρι και το τι φοράνε οι εργαζόμενοι, είναι πράγματα τα οποία “στέλνουν” συγκεκριμένα μηνύματα, ασχέτως αν δεν είναι άμεσα αντιληπτά σε εμάς!

Τι ακριβώς “παίζει” με αυτό το γυάλινο κατάστημα στο Μιλάνο;

www.fosterandpartners.com

Εντυπωσιακό από τη φωτογραφία, αλλά ακόμη πιο WOW από κοντά, είναι το κατάστημα της Apple στην Liberty Plaza στο Μιλάνο.

Όπως βλέπεις, πρόκειται για ένα “επιβλητικό γυάλινο πύργο” που βρίσκεται στη μέση της πλατείας με ένα “βαθμιδωτά διατεταγμένο καθιστικό χώρο” (που μοιάζει με σκάλες). Όλα αυτά, δεν τα λέμε εμείς, αλλά η Δρ.Χρυστάλα Ψαθίτη που είναι Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος.

Παρόλο που το κατάστημα “τραβάει” την προσοχή σου όταν περάσεις από την πλατεία, ωστόσο βρίσκεται σε απόλυτη αρμονία με τα γύρω κτήρια, “επιτρέποντας στις προσόψεις των περιμετρικών κτηρίων να συνυπάρχουν” σύμφωνα με την Δρ.Ψαθίτη.

www.flickr.com/photos/alexmoonligh

Το μόνο που δείχνει πως υπάρχει κατάστημα στον χώρο είναι το “μήλο” που φαίνεται στην άκρη του γυάλινου πύργου.

Η Δρ.Ψαθίτη παρομοιάζει τον χώρο με μια θεατρική σκηνή στην οποία οι “θεατές” (επισκέπτες) στέκονται σε διάφορες βαθμίδες (σκάλες) βλέποντας προς το σημείο της “σκηνής” (είσοδος καταστήματος).

Καθώς μπαίνεις μέσα στο κατάστημα, από τις σκάλες, νιώθεις πως μετατρέπεσαι από “θεατή” σε ηθοποιό, και γίνεσαι έτσι μέρος του όλου θεάματος.

Κατεβαίνοντας τις σκάλες, βρίσκεις το κατάστημα στο υπόγειο. Ο χώρος χαρακτηρίζεται από απλότητα και εύκολα καταλαβαίνεις πως δεν υπάρχουν ταμεία.

Στο κατάστημα θα βρεις χώρους που μπορείς να κάτσεις – σαν να βρίσκεσαι σε μπαρ ή καφέ – και η όλη εμπειρία που ζεις στο κατάστημα ενθαρρύνει τον αυθορμητισμό. Δεν υπάρχει δηλαδή συγκεκριμένη “σειρά” ή “κανόνες” που πρέπει να ακολουθήσεις π.χ βλέπεις τα προϊόντα, διαλέγεις, πληρώνεις και φεύγεις.

Για αυτό το λόγο η Δρ.Ψαθίτη παρομοιάζει την αρχιτεκτονική του καταστήματος με μια βόλτα σ’ ένα δημόσιο χώρο της πόλης παρά σαν ένα κατάστημα.

Και μια φανταστική λεπτομέρεια που ίσως να μην την έχεις παρατηρήσει από τις φωτογραφίες είναι πως, μέρος της οροφής είναι γυάλινο και ο χώρος σου δίνει την αίσθηση πως “συνδέεται” με τον ουρανό και την πλατεία !

Τέλος, είναι ένας προορισμός στον οποίο “κεντρικό ρόλο παίζει ο χώρος και οι σχέσεις μεταξύ των χρηστών (πελατών) αλλά και οι σχέσεις μεταξύ των χρηστών και του προϊόντος”. Με άλλα λόγια η Apple έχει αξιοποιήσει το κατάστημά της ως μέσο επικοινωνίας με τον πελάτη.

Σίγουρα δεν είχες σκεφτεί ότι πίσω από αυτό το “κατάστημα” κρύβονται τόσα πολλά μηνύματα που είναι οι αξίες της ίδιας της εταιρείας. Πώς το πετυχαίνουν όμως αυτό;

Σπούδασε το νέο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Χώρος και Εταιρική Ταυτότητα!

Αν ονειρεύεσαι κι εσύ να αποκτήσεις τις γνώσεις που απαιτούνται ώστε να μπορείς να μετατρέψεις ένα χώρο σε μέσο επικοινωνίας, τότε το νέο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα “Χώρος και Εταιρική Ταυτότητα” του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφος μπορεί να σε ενδιαφέρει!

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα σπουδών συνδυάζει μαθήματα από την Αρχιτεκτονική, το μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ) και το Μάρκετινγκ. Και το καλύτερο; Δεν χρειάζεται να πηγαινοέρχεσαι στην Πάφο αφού το πρόγραμμα προσφέρεται και εξ αποστάσεως!

Αν έχεις κάνει το πτυχίο σου σε δημιουργικούς τομείς όπως αρχιτεκτονική, γραφικές τέχνες κ.ά. θα έρθεις πιο κοντά στον κόσμο των επιχειρήσεων και θα μάθεις περισσότερα για τους οργανισμούς, την καινοτομία αλλά και για το πώς να κτίσεις το δικό σου personal branding. Ακόμη, θα μάθεις να κατανοείς και να αξιολογείς χώρους εταιρικής ταυτότητας, για παράδειγμα το κατάστημα που αναλύσαμε πιο πάνω.

Από την άλλη, αν έχεις σπουδάσει διοίκηση επιχειρήσεων ή συναφή κλάδο, θα μάθεις πως μπορεί ο χώρος της επιχείρησης να γίνει ένα προωθητικό μέσο από μόνος του (experiential marketing) αλλά και πώς μπορεί να αξιοποιηθεί για την προώθηση εταιρικών αξιών (space branding). 

Αν θέλεις λοιπόν να εξειδικεύσεις τις γνώσεις σου σχετικά με το πώς ο χώρος μπορεί να λειτουργήσει ως επικοινωνιακό μέσο και να χρησιμοποιηθεί ως τρόπος προώθησης των αξιών ενός brand τότε το νέο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα “Χώρος και Εταιρική Ταυτότητα” είναι για ‘σένα.

Μάθε περισσότερα για το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα “Χώρος και Εταιρική Ταυτότητα” ΕΔΩ!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending