fbpx

Θες να κυκλοφορείς με ποδήλατο; Έρχεται ο «πράσινος περίπατος» στο κέντρο της Λευκωσίας!

Ωραία η Λευκωσία… αλλά πόσο πιο ευχάριστες θα ήταν οι βόλτες μας στο κέντρο αν αντί με το αυτοκίνητο, τις κάναμε με τα πόδια ή τα ποδήλατα ανάμεσα σε ένα καταπράσινο τοπίο;

Αν αυτή η εικόνα φαντάζει σαν όνειρο, μάθε ότι τον Οκτώβριο του 2021 υπεγράφησαν τα συμβόλαια για μετατροπή της περιμέτρου των τειχών και της Τάφρου… σε «πράσινο περίπατο»!

Στόχος του έργου είναι να αναδειχθούν τα ενετικά τείχη -το σημαντικότερο μνημείο διεθνούς σημασίας και τοπόσημο της πρωτεύουσας- και οι πολίτες να μπορούν να απολαμβάνουν τις βόλτες τους στην καρδιά της Λευκωσίας.

Όπως έγινε πρόσφατα γνωστό, οι εργασίες για την κατασκευή του (με προϋπολογισμό €1.233.540,00) έχουν προχωρήσει και αναμένεται να κρατήσουν για περίπου έναν χρόνο.

Δες πιο κάτω πώς θα μοιάζει ο «πράσινος περίπατος» της Λευκωσίας:

checkincyprus.com

Το έργο περιλαμβάνει την ανάπλαση του βορείου πεζοδρόμιου της Λεωφ. Στασίνου από τον κόμβο της με την οδό Κάνιγγος, μέχρι και την Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του ΙΙ. Η ανάπλαση θα περιλαμβάνει έναν πεζόδρομο στο επίπεδο της τάφρου, έναν ποδηλατόδρομο που συνεχίζει κατά μήκος της άκρης της τάφρου και έναν ανελκυστήρα πρόσβασης που θα μεταφέρει τους πεζούς από το επίπεδο του δρόμου στον διάδρομο.

checkincyprus.com

Στο επίπεδο του δρόμου, το βόρειο πεζοδρόμιο θα ξεκινά ως ξύλινο κατάστρωμα (deck) σε ελαφριά κατασκευή, με πασσάλους που θα λειτουργούν ως μπαλκόνι προς τις πλαγιές της τάφρου, ενώ θα συνεχίσει μέχρι τα όρια του «κήπου του Αγίου Αντωνίου» με εναλλασσόμενες διαμορφώσεις «ξύλινου μονοπατιού».

Η ανάπλαση αυτής της περιοχής, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει επίσης νέα υδάτινα στοιχεία, ενώ αναμένεται να υπάρξει και αύξηση στο ύψος και το πλάτος των φυτών, νέος φωτισμός, ανάπλαση των υφιστάμενων προτομών και μνημείων και σταθμός ενοικίασης ποδηλάτων από τον Δήμο Λευκωσίας.

checkincyprus.com

Επίσης, θα υπάρχει χώρος στάθμευσης ποδηλάτων και αναβαθμισμένες υποδομές για υπηρεσίες κοινής ωφέλειας. Τέλος, το έργο υπολογίζεται ότ θα έχει έκταση συνολικής επιφάνειας περίπου 9,110τμ.

Ελπίζουμε πως αυτό το έργο θα ολοκληρωθεί όντως στον ένα χρόνο (όχι όπως την Πλατεία Ελευθερίας…) και να «πρασινίσει» επιτέλους η πρωτεύουσα, όπως όλες -σχεδόν- της Ευρωπαϊκές πόλεις!

Εσύ θα κάνεις τις βόλτες σου στον «πράσινο περίπατο» της Λευκωσίας;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending