fbpx

Ο ΟΝΕΚ (και όλοι μας) ενάντια στο bullying – Δεν μένουμε απλά θεατές… σπάμε τον κύκλο!

«Μη μένεις απλά θεατής, γίνε ο πρωταγωνιστής και σπάσε τον κύκλο του εκφοβισμού»


To ζήτημα του σχολικού εκφοβισμού, έχει αναδειχθεί ως ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε τα τελευταία χρόνια. Ο εκφοβισμός, γνωστός και ως bullying είναι η χρήση βίας, εξαναγκασμού, προσβλητικού πειράγματος ή απειλής, με σκοπό την κακοποίηση.

Αυτή η συμπεριφορά είναι συχνά επαναλαμβανόμενη και συστηματική και εμφανίζεται σε διάφορες μορφές. Ιδιαίτερα έντονα, παρατηρούνται μορφές εκφοβισμού που σχετίζονται με τη γλώσσα, τη θρησκεία, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, τις προσωπικές επιλογές, το χρώμα και τον σωματότυπο.

H κουλτούρα εκφοβισμού μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιοδήποτε πλαίσιο, στο οποίο οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, χωρίς το σχολείο να αποτελεί κάποια εξαίρεση. Στο δημοτικό σχολείο, και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα νωρίτερα, ο σωματικός και ο λεκτικός εκφοβισμός είναι πιο διαδεδομένοι, ενώ δυστυχώς συνεχίζονται και σε μεταγενέστερα στάδια της ζωής των θυμάτων.

pexels.com

Τα στοιχεία που προκύπτουν μέσα από τις κατά καιρούς έρευνες να είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά και με αυξανόμενες τάσεις. Πρόσφατες έρευνες, με δείγμα 900 ατόμων, κατέδειξαν πως το 14,1% των εφήβων ηλικίας 11-15 ετών εκφόβισε άλλο άτομο, ενώ 22,2% ανέφερε ότι υπέστη εκφοβισμό.

Παρόλο που η προσοχή συνήθως στρέφεται στον θύτη και στο θύμα, σημαντικό ρόλο στα περιστατικά εκφοβισμού έχουν και οι παρατηρητές. Σε αυτό το πλαίσιο ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου, έχοντας ήδη δραστηριοποιηθεί έντονα σε θέματα που αφορούν τη νεολαία, επέλεξε μέσω μιας εκστρατείας να κινητοποιηθεί με στόχο την εξάλειψη του σχολικού εκφοβισμού.

Ο Μάριος αντιμετώπισε το bullying

Ως κύριο πρόσωπο της εκστρατείας επιλέχθηκε ο χρυσός αθλητής της ενόργανης, Μάριος Γεωργίου, ένα άτομο ιδιαίτερα αγαπητό στον κόσμο. Η επιλογή του Μάριου δεν ήταν καθόλου τυχαία, αφού είναι ένα παιδί που ξεκίνησε από το μηδέν και πέρα από τις οικογενειακές και οικονομικές δυσκολίες που είχε να διαχειριστεί στη ζωή του, ήρθε αντιμέτωπο και με το bullying στο σχολείο, τόσο για τα εξωτερικά χαρακτηριστικά του, όσο και για το άθλημα που επέλεξε.

Ο ρόλος – κλειδί του παρατηρητή

Σε αντίθεση με άλλες εκστρατείες που εστιάζουν στον θύτη ή το θύμα, νέα εκστρατεία του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου απευθύνεται στον ρόλο-κλειδί που κατέχει ο παρατηρητής σε αυτές τις περιπτώσεις. Όλοι έτυχε σε κάποια στιγμή να βρεθούμε μπροστά σε φαινόμενα εκφοβισμού, περιορίζοντας τον ρόλο μας σε αυτόν του «παρατηρητή». Στόχος είναι με τη σωστή πληροφόρηση, να ενθαρρύνονται οι παρατηρητές να μην παραμένουν αμέτοχοι, σπάζοντας έτσι τον κύκλο του εκφοβισμού.

Το φαινόμενο του «παρατηρητή» είναι μία εξαιρετικά ανησυχητική στάση και οι λόγοι που πολλά παιδιά και ενήλικες, τα οποία αν και είναι παρόντα σε περιστατικά εκφοβισμού, εντούτοις επιλέγουν να σιωπούν και να μην αντιδρούν, απασχολούν εκπαιδευτικούς ψυχολόγους και άλλους ειδικούς που καταλήγουν σε συγκεκριμένα συμπεράσματα, με βάση τα οποία προσπαθούν να διαχειριστούν την κατάσταση.

Η σημασία και ο ρόλος – κλειδί που έχει ο παρατηρητής, προκύπτει επίσης μέσα από έρευνες που καταδεικνύουν πως, όσο περισσότεροι οι παρατηρητές τόσο πιο μεγάλη διάρκεια έχει το συμβάν κι ότι σε περιπτώσεις που υπάρξει αποδοκιμασία από τους παρατηρητές, οι πιθανότητες τερματισμού ενός εκφοβιστικού συμβάντος ξεπερνούν το 50%.

Αν θέλεις και εσύ να μάθεις περισσότερα για τον σχολικό εκφοβισμό, επισκέψου τη σελίδα του ΟΝΕΚ: https://onek.org.cy/scholikos-ekfovismos/


Η εκστρατεία αυτή πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Τμήμα Σχολικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, προσφέροντας ενημερωτικό υλικό και άλλες σχετικές πληροφορίες, που ετοίμασε το τμήμα υπό την καθοδήγηση της Δρ. Ανθής Λούτσιου.

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending