fbpx

Μάθαμε το story πίσω από τις 8 «απαγορευμένες» κούκλες Barbie που είδαμε στην ταινία!

Okay, όπως ήδη θα έχεις καταλάβει, η live-action ταινία της Barbie κάνει χαμούλη ανά το παγκόσμιο κι όλοι να μιλάνε γι’ αυτήν!

Δεν θέλω να spoil-άρω πολλά από το plot, γιατί ίσως να μην πήγες (ακόμα) να τη δεις, αλλά να ξέρεις ότι το μήνυμα πίσω από την ταινία είναι πολύ καλύτερο απ’ ότι φανταζόμουν, (τουλάχιστον εγώ προσωπικά). Το μόνο σίγουρο πάντως είναι πως όλες οι ιστορίες που πλάθαμε όταν παίζαμε μικροί με τις κούκλες Barbie, βλέπουμε να παίρνουν σάρκα και οστά στη μεγάλη οθόνη!

Παρ’ όλα αυτά, μας έκανε εντύπωση που στην ταινία είδαμε κάποιες κούκλες που δεν είχαμε ξαναδεί ποτέ πριν και ακούσαμε πως η Mattel τις απέσυρε από την αγορά… γιατί τελικά ήταν κάπως «περίεργες» και προκάλεσαν αντιδράσεις, παράπονα και χλευασμούς.

Δες πιο κάτω τις 8 «απαγορευμένες» κούκλες Barbie & μάθε το story τους:

1
Έγκυος Midge

@erisagashi6 Once a barbie girl, always a barbie girl 💕 #barbiemovie #midgebarbie #discontinuedbarbies #barbie #fyp #barbiedoll ♬ What Was I Made For? [From The Motion Picture “Barbie”] – Billie Eilish

Η αρχική έκδοση της Midge κυκλοφόρησε το 1963 ως η πιο συνηθισμένη και λιγότερο λαμπερή, κολλητή της Barbie. Η κούκλα δεν είχε την επιτυχία που περίμενε η Mattel, γι’ αυτό και την απέσυρε έναν χρόνο αργότερα. Τη δεκαετία του ’90, όμως, εμφανίζεται ξανά ως μέρος του σετ “Happy Family”.

Η Midge πλέον ήταν έγκυος και στη συσκευασία της έβρισκες -εκτός από την ίδια- και μια μικροσκοπική κούκλα – μωρό που μπορούσε να τοποθετηθεί είτε στην αποσπώμενη κοιλιά της Midge, είτε στο παιδικό κρεβατάκι.

Αυτό εξόργισε πολλούς γονείς, οι οποίοι ισχυρίζονταν πως η κούκλα προωθούσε την εφηβική εγκυμοσύνη, ενώ το γεγονός ότι ο σύζυγός της Midge, Allan και ο 3χρονος γιος τους πωλούνταν χωριστά, θεωρήθηκε λάθος πρότυπο για την αξία της οικογένειας και τη single μητρότητα. Πάντως, σύμφωνα με έναν συλλέκτη, η κούκλα σήμερα αξίζει έως και $400 σε καλή κατάσταση!

2
Allan

@jbunzie #stitch with @CinemaMan yall saw this doll years ago on my page and figured id show him again since everyone is loving Allan from the Barbie movie! #doll #barbie ♬ original sound – Jbunzie

Ο Allan ήταν το κολλητάρι του Ken (και έπειτα σύζυγος της Midge) και κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1964. Η φράση από τις διαφημίσεις «όλα τα ρούχα του Ken του ταιριάζουν!» παρεξηγήθηκε από πολλούς για τις πιθανές σχέσεις μεταξύ των δύο ανδρών.

Κι όπως γίνεται προφανές μέσα από τη live-action ταινία, ο καημένος ο Allan δεν κατάφερε ποτέ να φτάσει τον Ken και τη φήμη του, έτσι η τελευταία του εκδοχή κυκλοφόρησε το 2014, ως special επετειακή έκδοση για τα 50 χρόνια. Πάντως εμείς πολύ τον συμπαθήσαμε στην ταινία!

3
Έφηβη Skipper

@rachelhoffmandolls The doll grows boobs! #skipper #mattel #barbie ♬ original sound – Rachel Hoffman

Η Skipper ήταν η μικρή αδερφή της Barbie, που το 1975 κυκλοφόρησε ως η “Growing Up” Skipper, δηλαδή η έφηβη version της, αφού έπρεπε κάποτε να μεγαλώσει κι αυτή!

Περιστρέφοντας το χέρι της κούκλας, λοιπόν, αυτή ψήλωνε, ενώ ταυτόχρονα το στήθος της μεγάλωνε! Ναι… καταλαβαίνεις τώρα γιατί αποσύρθηκε, σωστά; Όταν το γύριζες ανάποδα, επέστρεφε πίσω στην αρχική της εμφάνιση, πριν την εφηβεία.

4
Barbie Video Girl

@misshaleymichelle The Creepiest Barbie Doll ever sold 😱😳 #barbiedoll #videogirlbarbie #videobarbie #creepydoll #barbiemovie #thebarbiemovie #creepy #greenscreen #greenscreenvideo #vintagebarbies #barbie #gretagerwig ♬ Scary music horror mystery(1040775) – parts di manta

Απορώ πώς και ποιος τις σκέφτηκε αυτές τις κούκλες… Πάμε, λοιπόν, να δούμε άλλη μια bad idea της Mattel, την Barbie Video Girl που κυκλοφόρησε το 2010!

Η συγκεκριμένη κούκλα είχε στον λαιμό της ένα κολιέ με ενσωματωμένη κάμερα που συνδεόταν με οθόνη στην πλάτη της (creepy!). Η κάμερα μπορούσε να ηχογραφήσει και να καταγράψει πλάνα έως και 30 λεπτά, τα οποία στη συνέχεια μπορούσαν να προβληθούν στην οθόνη ή να ανέβουν σε υπολογιστή μέσω USB.

Όπως ανέφερε η εταιρεία, θέλοντας να δικαιολογηθεί, η κούκλα είχε καλές προθέσεις και απευθυνόταν σε «μελλοντικούς κινηματογραφιστές», #not! Το FBI, όμως, δεν είχε την ίδια άποψη, αφού υποστηρίζε ότι η κάμερα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για παιδική πορνογραφία. Περιττό να πούμε πως η Video Girl αποσύρθηκε μετά από δύο χρόνια… και πολύ άργησε!

5
Sugar’s Daddy Ken

@coldbrewjelly he’s just Ken, #sugarsdaddy ♬ Barbie Girl – Aqua

Όχι δεν είναι αυτό που νομίζεις…Η Sugar ήταν το cute σκυλάκι του Ken. Άρα αυτός ο Ken ήταν Daddy. Σε μπέρδεψα;!

Το 2009 η Mattel κυκλοφόρησε τον Sugar’s Daddy Ken, μέρος της σειράς παιχνιδιών Palm Beach που απευθύνονταν σε ενήλικες συλλέκτες. Η συγκεκριμένη κούκλα, λοιπόν, ερχόταν με ένα καλοφτιαγμένο μπλέιζερ, ένα ζευγάρι λευκά loafers και φυσικά ένα λευκό terrier με ροζ λουρί… με το όνομα Sugar.

Πάντως για όλους τους λόγους που κατάλαβες… ο Sugar’s Daddy Ken (ή Sugar Daddy Ken – όπως θέλεις πες τον) αποσύρθηκε φυσικά από την αγορά!

6
Wheelchair Becky

@scarlettcrypt93 Reply to @teenyweeniebobeeny The 1995 dream house is not wheelchair accessible. #mattel #barbie #becky #90s #dreamhouse ♬ _Cute – Gabe Lost

Η Becky κυκλοφόρησε το 1997 και δεν ήταν απλά μια φίλη της Barbie, ήταν η πρώτη κούκλα (ever) πάνω σε αμαξίδιο!

Η εταιρεία, τότε, μάλλον θεώρησε σημαντικό να συμπεριλάβει ένα diversity παιχνίδι στη συλλογή της… Επιτέλους(!) θα έλεγε κανείς, η Barbie αντιπροσωπεύει και τα ΑμεΑ.

Ως εδώ όλα καλά, αλλά η Becky είχε ένα ελάττωμα… Δεν χωρούσε στις πόρτες και τα ασανσέρ των Barbie Dream Houses! Με λίγα λόγια, η λανθασμένη κατασκευή της δεν την άφηνε να ταιριάξει στην Barbie Land, γεγονός που -όπως ήταν λογικό- εξόργισε τον κόσμο και πολύ σύντομα η Becky καταργήθηκε.

7
Earring Magic Ken

@thelittlecrocodile 🐓 Ring Ken is hands-down my favorite moment in Barbie history so fingers crossed this post sticks #greenscreen #history #queertiktok #queerhistory #earringmagicken #fyp #tiktokpromote #infodump #storytime #funfacts ♬ Chopin Nocturne No. 2 Piano Mono – moshimo sound design

Άλλη μια κούκλα που δεν έκατσε για πολύ στα ράφια… αφού κυκλοφόρησε το 1993 και μετά από 6 μήνες, ο Earring Magic Ken ήταν εκτός αγοράς.

Παρ’ όλα αυτά, μέχρι σήμερα εξακολουθεί να θεωρείται ως ο Ken με τις περισσότερες πωλήσεις στην ιστορία της Barbie!

Ο Earring Magic Ken είχε σκοπό να κάνει τα κορίτσια να πιστεύουν ότι ο Κεν ήταν κουλ. Λόγω της εμφάνισής του – πλατινέ μαλλιά, λιλά διχτυωτό μπλουζάκι, δερμάτινο μωβ γιλέκο, τρύπα στο αυτί και “cockring” κολιέ – η LGBTQ+ κοινότητα τον λάτρεψε. Όμως, η Mattel ανησύχησε, επειδή οι γονείς ήταν οργισμένοι με αυτό το “λανθασμένο πρότυπο” και γι’ αυτό τον απέσυρε.

8
Ο σκύλος Tanner

@gochubbymama Looking for new owner, PM to purchase😞 #barbie #barbiedog #barbiemovie ♬ Barbie World (with Aqua) [From Barbie The Album] – Nicki Minaj & Ice Spice & Aqua

Κλείνουμε με την πιο αστεία έκδοση που θα μπορούσε να σκεφτεί η Mattel! Το 2006, λοιπόν, η εταιρεία αποφάσισε πως η Barbie χρειαζόταν έναν αληθινό φίλο. Έτσι δημιούργησε τον Tanner, ένα λαμπραντόρ που έμεινε στην αγορά μόνο για έναν χρόνο.

Ο Tanner δεν ήταν απλά ένα παιχνίδι σκύλος. Πατώντας την ουρά του, έριχνε καφέ κακάκια σε όλο το πάτωμα και η Barbie τα καθάριζε με μια ειδική σκούπα! Ναι, αυτό για κάποιον λόγο το θεώρησαν ωραία ιδέα για παιχνίδι…

Τελικά, όπως αποδείχθηκε, τα μικρά πλαστικά κακάκια και ο μαγνήτης στην σκούπα της Barbie θεωρήθηκαν πιθανοί κίνδυνοι πνιγμού για τα παιδιά. Έτσι, αποχαιρετήσαμε τον σκατούλη Tanner και υποδεχτήκαμε έναν ίδιο, που δεν έχεζε τους τόπους!

Εσύ ήξερες ότι κάποτε υπήρξαν αυτές οι κούκλες Barbie και γιατί καταργήθηκαν;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,800FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending