fbpx

Κι όμως… Σ’ αυτές τις 5+1 χώρες η ώρα δεν αλλάζει!

Αν δεν το πήρες είδηση οι δείκτες του ρολογιού σου γύρισαν μία ώρα πίσω, τα χαράματα της Κυριακής 29 Οκτωβρίου. Ευτυχώς που πλέον η τεχνολογία το κάνει για εμάς, αλλιώς κανείς δεν θα ξυπνούσε κάθε τέτοια Δευτέρα!

Ήξερες, όμως, ότι υπάρχουν πολλές χώρες που δεν τηρούν το μέτρο αλλαγής ώρας από θερινή σε χειμερινή; Κι όμως… Κάποιες το κάνουν είτε για γεωλογικούς λόγους και κάποιες άλλες για γεωπολιτικούς λόγους.

Δες πιο κάτω τις χώρες όπου η ώρα δεν αλλάζει & γιατί:

1
Αίγυπτος

Freepik.com

Αν πρόσεχες λίγο στο μάθημα της ιστορίας, τότε θα ξέρεις πως η Αίγυπτος ήταν κάποτε αποικία της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Έτσι, το μέτρο της θερινής ώρας ήταν -κυρίως- απομεινάρι της.

Το 2016, λοιπόν, η Αίγυπτος αποφάσισε να ακυρώσει επίσημα τη θερινή ώρα, κερδίζοντας έτσι και μια ώρα από τη νηστεία του Ραμαζανίου, αφού όπως σε πολλές χώρες, έτσι και εκεί πολλοί πολίτες δεν έβρισκαν τον λόγo που γίνεται αυτή η αλλαγή.

2
Τουρκία

Freepik.com

Η Τουρκία ακολουθούσε τις αλλαγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά από τον Σεπτέμβριο του 2016 αποφασίστηκε η μόνιμη χρήση της θερινής ώρας ολόχρονα.

Γι’ αυτό και στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου μας, αν δεν το γνώριζες, το 2017 υιοθέτησαν επίσης τη μη αλλαγή ώρας!

3
Ισλανδία

Freepik.com

Για γεωλογικούς λόγους, η Ισλανδία δεν αλλάζει την ώρα της. Φαντάζομαι έχεις ακούσει πως σ’ αυτή τη χώρα έχουν σχεδόν 6 μήνες μέρα και 6 μήνες νύχτα!

Λόγω του υψηλού γεωγραφικού πλάτους της χώρας, λοιπόν, η ανατολή και η δύση του ήλιου διαφέρουν κατά πολλές ώρες στη διάρκεια του έτους. Άρα, η αλλαγή κατά μία ώρα δεν θα είχε κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα στον κύκλο μέρας – νύχτας, οπότε γιατί να μπαίνουν και στον κόπο;!

4
Ρωσία

Freepik.com

Όπως όλα τα Ευρωπαϊκά κράτη, η Ρωσία ακολουθούσε τις ίδιες ημερομηνίες αλλαγής ώρας μέχρι τις 27 Απριλίου του 2011, όταν καθιερώθηκε η θερινή ώρα Μόσχας καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, με διάταγμα του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Το μέτρο – πείραμα, όπως το χαρακτήρισαν πολλοί, κράτησε μόνο 3 χρόνια. Μετά από διαμαρτυρίες Ρώσων ότι τον χειμώνα υπήρχε σκοτάδι κατά τις πρωινές ώρες και μετά από απόφαση του νέου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, η Ρωσία άλλαξε στη μόνιμη χειμερινή ώρα το 2014!

5
Λευκορωσία

statemag.state.gov

Για να συμβαδίζει με την αρχική αλλαγή ώρας που έκανε η Ρωσία το 2011, η Λευκορωσία υιοθέτησε μόνιμα τη θερινή ώρα την ίδια χρονιά.

Απ’ ότι φαίνεται στο Belarus δεν τους ενοχλεί το σκοτάδι κατά τις πρωινές ώρες και έτσι παρά την κατάργηση της μόνιμης θερινής ώρας τελικά από τη Ρωσία, αυτοί διατήρησαν το μέτρο.

6
Κίνα

Freepik.com

Η χώρα – γίγαντας, όσο περίεργο κι αν σου φαίνεται, έχει μόνο μια ζώνη ώρας! Αν σκεφτεί κανείς πως λόγω έκτασης θα έπρεπε κανονικά να έχει 4 ή και 5 ζώνες ώρας, αυτή έχει μόνο μία (UTC+8)!

Παρ’ όλα αυτά, πριν από την εφαρμογή της China Standard Time (CST) καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, η χώρα είχε αποπειραθεί να εφαρμόσει την αλλαγή σε θερινή ώρα, από το 1986 έως το 1991.

Εσύ ήξερες ότι σ’ αυτές τις χώρες η ώρα δεν αλλάζει;

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending