Ο Οργανισμός Νεολαίας «τα βάζει» με την παραπληροφόρηση, με τρόπο έξυπνο και χιουμοριστικό!
Για να ’χουμε… καλό ερώτημα, εσύ από πού ενημερώνεσαι; Διασταυρώνεις τις πληροφορίες που δέχεσαι καθημερινά, όταν σε ενδιαφέρει ένα θέμα, έτσι ώστε να εξακριβώσεις εάν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα τα γεγονότα και τα στοιχεία που σου έχουν μεταδοθεί;
Αν όχι, τότε το πιο πιθανό είναι πως, εκτός από το να έχεις διαμορφώσει άποψη με βάση αβάσιμες πληροφορίες, παραποιημένα στοιχεία ή και εντελώς ψεύτικα γεγονότα, επιπλέον τα έχεις διασπείρει, παρασύροντας κι άλλους στον φαύλο κύκλο της παραπληροφόρησης.
Ξέρεις πόσες ψευδείς ειδήσεις κυκλοφορούν καθημερινά στα social media; Μπήκες ποτέ στη διαδικασία να μάθεις τρόπους να τις ξεχωρίζεις… ή μήπως ανήκεις κι εσύ στο 91,1% των Κυπρίων που δεν διασταυρώνουν τις πληροφορίες που βρίσκουν online;
Οι σκέψεις αυτές πυροδοτήθηκαν όταν παρακολουθήσαμε τη νέα ενημερωτική καμπάνια του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου, ενάντια στα fake news και την παραπληροφόρηση, που ξεκίνησε αυτές τις μέρες. Ομολογουμένως, μας ενθουσίασε ο εναλλακτικός τρόπος, -φαινομενικά απλός- αλλά έξυπνος, που ο ΟΝΕΚ επέλεξε να μεταφέρει στους νέους όλα τα πιο πάνω, δηλαδή τις ανησυχίες του για την επιδημία των fake news.
View this post on Instagram
Αντί, λοιπόν, να παραθέσει τους πιο πάνω προβληματισμούς με τον τρόπο που το κάναμε εμείς στην πρώτη παράγραφο, ο ΟΝΕΚ επέλεξε ως μέσο το χιούμορ, προκειμένου να κεντρίσει το ενδιαφέρον των νέων, να ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά τους, να πετύχει την ευαισθητοποίησή τους και κατ’ επέκταση να τους οδηγήσει στο να ελέγχουν τις πηγές τους, να διασταυρώνουν τις πληροφορίες τους, να αξιολογούν τόσο το μέσο, όσο και τον ίδιο τον συντάκτη μιας είδησης και να αντιλαμβάνονται σκοπιμότητες…
Με λίγα λόγια, να τους οδηγήσει στην καλλιέργεια και ανάπτυξη της κριτικής σκέψης. Ο τρόπος, απλός. Με meme που εμφανίζονται στα social media και μέσα από τον σύντομο και χιουμοριστικό διάλογο δύο ατόμων που θα προβάλλουν μια…. ψευδή είδηση. Για παράδειγμα:
View this post on Instagram
– Το ήξερες ότι η γη είναι επίπεδη;
– Όχι, ποιος το λέει;
– Ο Δρ. Επιπεδίδης, από το γκρουπ του facebook.
-Δίκιο θα έχει, πολύ ευθύς τύπος!
Το χιούμορ προκαλεί το ενδιαφέρον για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων, είναι… αναμεταδιδόμενο, όπως όλα τα χιουμοριστικά memes, o διάλογος αναδεικνύει την ευκολία με την οποία το αναξιόπιστο εμφανίζεται ως αξιόπιστο και αυθεντία και επιπλέον, να οδηγήσει τον παραλήπτη του μηνύματος της εκστρατείας στο να προβληματιστεί διπλά για τη δική του συμπεριφορά.