Το διάβασμα μπορεί να μοιάζει με αγγαρεία, ειδικά όταν η ύλη φαντάζει ατελείωτη… Κι όμως, αυτό που κάνεις από το δημοτικό, δηλαδή να αποστηθίζεις κατά λέξη, δεν είναι η λύση!
Ο εγκέφαλός μας είναι λίγο… ιδιότροπος! Οτιδήποτε του φαίνεται άχρηστο, απλά το πετάει στον «κάδο ανακύκλωσης» της μνήμης. Τι σημαίνει αυτό; Ότι θα πρέπει να μάθεις μερικά hacks που θα σε βοηθήσουν να βρεις τα «κουμπιά» του εγκεφάλου σου!
Δες πώς θα κάνεις save στο memo σου την ύλη των exams:
1Έχεις ακούσει ξανά για το spaced repetition;

Το spaced repetition ή αλλιώς κατανεμημένη πρακτική, είναι σαν να ακούς το αγαπημένο σου hit on repeat… με αποτέλεσμα να θυμάσαι τους στίχους απ’ έξω!
Ο εγκέφαλός σου, όταν λαμβάνει μια πληροφορία ξανά και ξανά, αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να τη συγκρατήσει. Αυτή η τεχνική δουλεύει και στο διάβασμα, ακόμα κι αν έχεις μόνο 2 μέρες. Το μυστικό; Τέσσερις επαναλήψεις:
- Αμέσως μετά τη μελέτη.
- Μετά από 15-20 λεπτά.
- Σε 6-8 ώρες.
- Ξανά μετά από 24 ώρες!
2«Κοιμήσου αγγελούδι μου»

Ο εγκέφαλος δουλεύει σκληρά όσο κοιμόμασαι, όχι για να δημιουργήσει περίεργα όνειρα, αλλά για να επεξεργαστεί και να αποθηκεύσει όσα έμαθες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ο ύπνος δεν είναι απλώς απαραίτητος, αλλά μπορεί να γίνει και το κλειδί για καλύτερη απομνημόνευση!
Αρκεί να διαβάσεις κάτι 1-2 φορές και μετά να κοιμηθείς για μισή ώρα. Όταν ξυπνήσεις, η πληροφορία θα έχει «κολλήσει» στο μυαλό σου πιο αποτελεσματικά απ’ ό,τι αν συνέχιζες να μελετάς για συνεχόμενες ώρες χωρίς break.
3Μίλα με τον εαυτό σου

Μίλα λίγο… στον εαυτό σου! Αφού όλοι παραμιλάμε πού και πού, γιατί να μην το αξιοποιήσεις και στο διάβασμα;
Διάβασε την ύλη δυνατά ή προσποιήσου ότι την εξηγείς σε κάποιον άλλο! Ακούγοντας την πληροφορία, πέραν από το να τη διαβάζεις, τη βοηθάς να «ριζώσει» καλύτερα στο μυαλό σου.
4Ο Μνημονικός Κανόνας

Πρόκειται για ένα «κόλπο» που μετατρέπει την πληροφορία σε κάτι πιο ελκυστικό για το μυαλό σου. Με λίγα λόγια, διαμορφώνεις την πληροφορία, έτσι ώστε να τραβήξει την προσοχή του εγκεφάλου… Πώς;
Παίρνεις τα αρχικά σημαντικών εννοιών και δημιουργείς ποιηματάκια, αρκτικόλεξα ή φράσεις. Για παράδειγμα, αν πρέπει να θυμάσαι τα πέντε βασικά βήματα για μια οργανωμένη παρουσίαση: Σύλληψη, Κεντρική ιδέα, Ανάλυση, Τελική δομή, Απαγγελία (= Σ.Κ.Α.Τ.Α 💩)!
5Γίνε καθηγητής του εαυτού σου

Ο καλύτερος τρόπος να προετοιμαστείς για μια εξέταση είναι να φτιάξεις τα δικά σου test. Δημιούργησε ερωτήσεις βασισμένες στην ύλη που διαβάζεις, δίνοντας διαφορετική μορφή στις πληροφορίες κάθε φορά.
Έτσι, αποφεύγεις την παγίδα της παπαγαλίας, η οποία συνήθως οδηγεί στο να ξεχάσεις γρήγορα όσα έμαθες. Για να καταλάβει ο εγκέφαλός σου ότι κάτι είναι σημαντικό, πρέπει πρώτα να το αναλύσεις, να το κατανοήσεις και να το δεις από διαφορετικές οπτικές.
6Φάε πίσσα (τσίχλα για τους εξ Ελλάδος)

Ναι! Η πίσσα (τσίχλα για όσους δεν μιλάτε «κυριλάτα» χαχα) μπορεί να γίνει το μυστικό σου όπλο στο διάβασμα.
Σύμφωνα με έρευνες, το μάσημα βοηθάει στη συγκέντρωση, μειώνει το άγχος και βελτιώνει τη μνήμη χάρη στην αυξημένη ροή αίματος στον εγκέφαλο. Το μάθαμε κι αυτό!