fbpx

UCY: Σημαντική Επιτυχία Ερευνητών του Κέντρου Ερευνών Μοριακής Ιατρικής

Ακόμα μια διάκριση από στελέχη των ερευνητικών μονάδων του ΠΚ:

Σε πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη στο Κέντρο Ερευνών Μοριακής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, του οποίου προΐσταται ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Δέλτας,έγινε μετα-ανάλυση δεδομένων γονιδιακής έκφρασης από πέντε μεγάλες ανεξάρτητες μελέτες στο διαυγοκυτταρικό νεφροκυτταρικό καρκίνωμα. Η επιστημονική υπόθεση την οποία διερεύνησε ο μετα-διδακτορικός συνεργάτης Δρ Απόστολος Ζαραβίνος, ήταν ότι σε διαφορετικούς ασθενείς από διαφορετικές μελέτες ίσως υπάρχουν κοινά γονίδια που απορρυθμίζονται σε κοινά μεταβολικά μονοπάτια. Η αξιολόγηση δεδομένων από πέντε διαφορετικές μελέτες προερχόμενες από διαφορετικές ερευνητικές ομάδες, θα εξασφάλιζε την υψηλή πιθανότητα ότι τα γονίδια που θα εντόπιζαν οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, θα είχαν πραγματική σημασία και αληθινό ρόλο στην απορρύθμιση που οδηγεί στην καρκινογένεση, και επομένως θα είχαν και υψηλότερη πιθανότητα να χρησιμοποιηθούν ως νέοι βιοδείκτες για το νεφροκυτταρικό καρκίνωμα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας επιβεβαιώνουν ότι τα καρκινικά κύτταρα του νεφρού χρησιμοποιούν περισσότερους από ένα μηχανισμούς, καθώς επίσης και μια σειρά διαφορετικών βιολογικών οδών, για την επίτευξη του κακοήθους μετασχηματισμού τους. Το νεφρικό καρκίνωμα αποτελείται από διαφορετικούς καρκίνους, οι οποίοι ευρίσκονται εντός του νεφρού, όπου ο κάθε ένας χαρακτηρίζεται από διαφορετικό
ιστολογικό προφίλ, ακολουθεί διαφορετική κλινική πορεία και αποκρίνεται διαφορετικά απέναντι στις θεραπείες, διότι ακριβώς είναι αποτέλεσμα της απορρύθμισης διαφορετικών γονιδίων. Στην παρούσα μελέτη δόθηκε έμφαση στο γεγονός ότι το διαυγές νεφροκυτταρικό καρκίνωμα είναι κυρίως μια μεταβολική ασθένεια. Η κατανόηση των μηχανισμών που οδηγούν σε απορρυθμισμένα μεταβολικά μονοπάτια αυτής της ασθένειας, θέτει τη βάση για την ανάπτυξη καινούριων στοχευόμενων θεραπευτικών προσεγγίσεων, καθώς επίσης και για την
ανάπτυξη νέων βιολογικών δεικτών.

Η εργασία αυτή είχε επιλεγεί ανάμεσα σε πολλές χιλιάδες για να παρουσιαστεί στο 50ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Νεφρολογίας (ERA-EDTA) τον περασμένο Μάιο στην  Κωνσταντινούπολη, ενώ η αναρτημένη ανακοίνωση επέδειξε τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα ανάμεσα στα θέματα «Γενετικών ασθενειών και μοριακής γενετικής». Η ίδια εργασία δημοσιεύθηκε μόλις πρόσφατα στην επιστημονική επιθεώρηση  (Journal) Oncoscience, ενώ η Eικόνα 2 της εργασίας επελέγη για να κοσμήσει το εξώφυλλο του σχετικού τεύχους, γεγονός που είναι ιδιαίτερα τιμητικό για την ομάδα των Κυπρίων ερευνητών. Ο Δρ Ζαραβίνος, μετά από εργασία 26 μηνών στο Κέντρο Ερευνών Μοριακής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, εδράζεται πλέον στη Στοκχόλμη της Σουηδίας όπου συνεχίζει το ερευνητικό του έργο στο περίφημο Ινστιτούτο Καρολίνσκα σε θέματα καρκίνου.

Τα συγχαρητήρια μας σε όσους συμμετείχαν και τους ευχόμαστε καλή συνέχεια, με ακόμα πιο πολλές επιτυχίες για το Πανεπιστήμιο μας!

Πηγή: ucy.ac.cy

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending