fbpx

Η τέχνη του να έχεις πάντα δίκαιο: 7 απλά παραδείγματα!

Ακόμα και γι’ αυτούς που παραξενεύονται πώς θα μπορούσαν να έχουν πάντα ΔΙΚΑΙΟ τη λύση την δίνει ο Γερμανός φιλόσοφος Άρτουρ Σοπενχάουερ ( 1788-1860). Ο Άρτουρ Σοπενχάουερ ήταν ένας από τους πρώτους Ευρωπαίους φιλοσόφους που αντιλήφθηκε την αξία των ανατολικών φιλοσοφιών, όπως ο βουδισμός. Αντισυμβατικός στοχαστής και για πολλούς απαισιόδοξος, ενώ για άλλους εφευρέτης τρόπων αντίστασης στην αθλιότητα της ζωής. Δεν τόλμησε να εκδώσει την ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΠΑΝΤΑ ΔΙΚΑΙΟ όσο ζούσε. Το έργο μπορείτε να το βρείτε από τις εκδόσεις Πατάκη.

Μη σας παραξενεύει λοιπόν που κάποιοι φέρονται εγωιστικά ενώ άλλοι απλά δείχνουν πώς έχουν δίκιο. Τώρα ΜΠΟΡΕΙΤΕ  και εσείς. Προσοχή: Κάθε υπερβολή είναι υπεροπτική και αντικοινωνική! Η Ύβρης ξέρετε που οδήγεί……. Δέστε μερικά παραδείγματα:

Παράδειγμα 1:  ΑΠΟΚΡΥΨΤΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΑΣ!

Funny redhead boy and girl hiding at white table smiling

Αναγκάστε τον αντίπαλό σας να δεχτεί μια-μια τις προτάσεις σας προτού καταλήξετε στο συμπέρασμα. Μη φανερώσετε από την αρχή δηλαδή το συμπέρασμα σας.

Παράδειγμα 2 : ΕΚΝΕΥΡΙΣΤΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΑΛΟ ΣΑΣ

Tired stressed male worker taking off glasses, person massaging nose bridge suffering from headache and trying to relieve pain. Despaired man frustrated after reading company collapse or failure news

Ο εκνευρισμένος αντίπαλος είναι ανίκανος να κρίνει σωστά και να αντιληφθεί τα ισχυρά του σημεία. Μπορείτε να εκνευρίσετε τον αντίπαλο σας με επανειλημμένες αδικίες σε βάρος του, στρεψοδικώντας και, γενικότερα, προσβάλλοντας τον.

Παράδειγμα 3: ΙΣΧΥΡΙΣΤΕΙΤΕ ΠΩΣ ΝΙΚΗΣΑΤΕ, ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΗΤΤΗΘΕΙ

Young woman with a crown on her head holds a stack of money and celebrates very joyfully on a light background. Emotion laughter, surprise, kiss, shock. Queen, luck, wealth, gain, victory, bet. Banner.

Αυτό το θρασύ κόλπο έχει ως εξής: Όταν ο αντίπαλος έχει απαντήσει πολλές από τις ερωτήσεις σας χωρίς οι απαντήσεις να ευνοούν το συμπέρασμα στο οποίο επιθυμείτε να καταλήξετε, συνεχίστε να υποστηρίζετε τη θέση σας- παρότι δεν έχει αποδειχτεί- σαν να έχει αποδειχτεί, και θριαμβολογήστε…. Αν ο αντίπαλος σας είναι συνεσταλμένος ή ηλίθιος και εσείς έχετε πολύ θράσος και δυνατή φωνή, μπορεί να τα καταφέρετε.

Παράδειγμα 4: ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΙΣ ΙΔΕΕΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΑΛΟΥ ΣΑΣ

Asia businessmen and businesswomen meeting brainstorming ideas conducting business presentation project colleagues working together plan success strategy enjoy teamwork in small modern night office.

Όταν ο αντίπαλος αναπτύσσει μια θέση, εξετάστε αν η θέση αυτή είναι ή μοιάζει να είναι ανακόλουθη είτε με άλλες απόψεις που έχει ήδη εκφράσει ή αποδεχτεί, είτε με τις αρχές μιας σχολής με την οποία, ή με τις ενέργειες των οπαδών της οποίας, συμφωνεί, είτε τέλος με τις δικές του πράξεις ή προθέσεις. π.χ Αν, για παράδειγμα, υπερασπίζεται την αυτοκτονία, μπορείτε να του ζητήσετε να αυτοκτονήσει. Αν υποστηρίζει οτι η ζωή στο Βερολίνο είναι δυσάρεστη μπορείτε να του πείτε: ” γιατί δεν σηκώνεσαι να φύγεις;”. Τέτοια επιχειρήματα είναι αποτελεσματικά.

Παράδειγμα 5: ΑΝΤΙΣΤΡΕΨΤΕ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ

Young casual colleagues standing by office window and discussing organization moments during coffee break

Μια έξοχη κίνηση είναι να αντριστρέψετε τους όρους του παιχνιδιού χρησιμοποιώντας το επιχείρημα του αντιπάλου σας εναντίον του. Για παράδειγμαμ εκείνος δηλώνει: “Είναι ακόμη παιδί, πρέπει να μην είσαι τόσο αυστηρός μαζί του“. Σε αυτό απαντάτε: “Ακριβώς επειδή είναι παιδί οφείλω να τον διορθώσω, αλλιώς θα διατηρήσει τις κακές του συνήθειες“.

 Παράδειγμα 6: ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ

Young caucasian fitness woman posing in a pink background showing a timeout gesture.

Εάν γνωρίζετε πως δεν έχετε τίποτα να αντιτάξετε στα επιχειρήματα του αντιπάλου σας, μπορείτε με ένα λεπτό ειρωνικό τόνο να δηλώσετε πως η κρίσης σας είναι ανεπαρκής: ” Αυτό που λέτε ξεπερνά τις πενιχρές αντιληπτικές μου ικανότητες. Μπορεί κάλλιστα να είναι αλήθεια, όμως αδυνατώ να το καταλάβω και θέλω να αποφύγω να εκφέρω οποιαδήποτε γνώμη επ’ αυτού”. Με αυτό τον τρόπο δείχνετε ότι αυτά που λέει ο αντίπαλος σας είναι ανοησίες.

Παράδειγμα 7: ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΕΧΝΑΣΜΑ

Toy bricks on the table

Επιχειρήστε προσωπική επίθεση. Γίνετε προσβλητικός κι αγενής, μόλις αντιληφθείτε πως ο αντίπαλος έχει το πάνω χέρι και ότι δεν θα βρείτε το δίκιο σας. Και τώρα το ερώτημα είναι πώς μπορεί να αμυνθεί η άλλη πλευρά. Διότι, αν καταφύγει στην ίδια πρακτική η κατάληξη θα είναι είτε γρονθοκοπήματα, είτε μονομαχία, είτε αγωγή, είτε συκοφαντία.

Πηγή: Αποσπάσματα από το ίδιο το βιβλίο “Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΠΑΝΤΑ ΔΙΚΙΟ.”

ΣΥΜΒΟΥΛΗ:Ποτέ μην υπερασπίζεσαι τη γνώμη σου φωναχτά και με ζήλο, ακόμα και αν είσαι σίγουρος ότι έχεις δίκιο. Να πεις τη γνώμη σου σεμνά και με ήρεμη φωνή, γιατί αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να πείσεις πως έχεις δίκιο.”

Λόρδος Τσέστερφηλντ, 1694-1773, Άγγλος πολιτικός & συγγραφέας

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending