fbpx

Διείσδυση Διαδικτύου στην Κύπρο

Ο όρος «διείσδυση (του διαδικτύου)» είναι η μετάφραση του αγγλικού όρου «(internet) penetration» και χρησιμοποιείται συχνά για να μετρηθεί η εξάπλωση μιας τεχνολογίας σε έναν δεδομένο πληθυσμό και συγκεκριμένα το ποσοστό του πληθυσμού που χρησιμοποιεί το διαδίκτυο.

Στις μέρες μας, η πρόσβαση στο διαδίκτυο γίνεται από σχεδόν όλες τις πιο διαδεδομένες ηλεκτρονικές-ψηφιακές συσκευές όπως προσωπικό υπολογιστή, φορητό υπολογιστή, smartphone, tablet/iPad, music player, Smart TV, GPS navigator και κονσόλες παιχνιδιών. Η εξάπλωση των συσκευών αυτών συσχετίζεται και με την αύξηση χρήσης του διαδικτύου.

Picture4

Από τα δεδομένα του DigitalAgendaforEurope, μιας πρωτοβουλίας στα πλαίσια του Europe 2020 που στόχο έχει την ψηφιακή – διαδικτυακή εξισορρόπηση μεταξύ των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) μέχρι και το 2020, διαφαίνεται πως το 2012, η τυπική σταθερή ευρυζωνική (broadband) σύνδεση διαδικτύου καλύπτει το 95,5% των κατοικημένων περιοχών στην Ε.Ε. Ταυτόχρονα, πρόσβαση με ταχύτητα λήψης τουλάχιστον 30 Mbps ήταν διαθέσιμη στο 53,8% των νοικοκυριών στην Ε.Ε. Η DSL σύνδεση ήταν η πιο κοινή τεχνολογία για την παροχή ευρυζωνικού διαδικτύου, 73,8% των συνδρομών.

Ο πληθυσμός της Κύπρου σύμφωνα με την απογραφή πληθυσμού το 2011 που διεξήγαγε η Στατιστική Υπηρεσία Κύπρου ήταν 840,407 ενώ σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση υπάρχουν  303,242 νοικοκυριά που αποτελούν την αγορά καταναλωτών υπηρεσιών διαδικτύου. Το 2011 η διείσδυση του διαδικτύου με βάση τα δεδομένα ήταν συνολικά 54,34%. Συγκεκριμένα, «ο 62.03% των νοικοκυριών διαθέτουν ηλεκτρονικό υπολογιστή και το 87.60% των νοικοκυριών αυτών έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο ενώ το 97.51% έχουν ευρυζωνική σύνδεση».

Picture3

Σύμφωνα με το στατιστικό δελτίο Αγοράς Ευρυζωνικής Πρόσβασης για το 2ο τρίμηνο του 2014 που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2014 από το Γραφείο Επιτρόπου Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΕΡΗΕΤ) το ποσοστό διείσδυσης του διαδικτύου στην Κύπρο μέχρι και το τέλος του 2013 ήταν 73%.

Picture6

Στην Κύπρο υπάρχουν 5 κύριοι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου: CYTA, Primetel, MTN, Cablenet και CallSat. Ο μεγαλύτερος παροχέας υπηρεσιών διαδικτύου όσο αφορά το ποσοστό που κατέχει στην αγορά είναι η CYTA.

Σύμφωνα με προσωπική έρευνα οι ερωτηθέντες συνδυάζουν το διαδίκτυο στο σπίτι με άλλες υπηρεσίες. Το 61% απάντησε με σταθερή τηλεφωνία, το 47% με τηλεόραση και το 27% με κινητή τηλεφωνία.  Το 36% των ερωτηθέντων απάντησε θετικά πως διαθέτει mobile internet στο πακέτο συνδρομής της κινητής τηλεφωνίας.  Στην ερώτηση «Πόσες ώρες χρησιμοποιείτε το διαδίκτυο την μέρα κατά μέσο όρο;» διαφαίνεται το ύψος της διείσδυσης του διαδικτύου στην ζωή του Κυπρίου και ειδικά του Κύπριου νέου. Μόλις το 5% απάντησε πως χρησιμοποιεί το διαδίκτυο 1-2 ώρες την μέρα, ενώ το 28% απάντησε «καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας».

Η ερώτηση «Πόσες ώρες χρησιμοποιείτε το διαδίκτυο την μέρα κατά μέσο όρο;» συνδυάζεται με την ερώτηση «Από πού γίνεται η πρόσβαση στο διαδίκτυο;» με το 92% να απαντάνε «από Φορητό Υπολογιστή» και το 86% «από Smartphone» που διαθέτουν ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο αλλά και δυνατότητα σύνδεσης μέσω mobileinternet. Κατ ‘επέκταση συνδυάζεται και με την ερώτηση «είδος σύνδεσης στο διαδίκτυο» με το 97% να απαντάει «Ασύρματη (WiFi)». Στην ερώτηση «για ποιο σκοπό χρησιμοποιείτε το διαδίκτυο;» φαίνεται ξεκάθαρα πως το διαδίκτυο χρησιμοποιείται πρώτιστα ως μέσο επικοινωνίας και έπειτα ψυχαγωγίας. Μία επιλογή η οποία δεν συμπεριλήφθηκε στη λίστα αλλά δόθηκε ως εναλλακτική επιλογή είναι η ενημέρωση (παρακολούθηση ειδήσεων). Η έρευνα και η αγορά προϊόντων έρχονται στην τρίτη και τέταρτη θέση αντίστοιχα. Σημαντικό θεωρείται το ποσοστό επιλογής Blogging, 24%, που συνάδει με την ανάγκη έκφρασης απόψεων, συμμετοχής και διαμόρφωσης της δημοκρατίας.

Η μεταφορά κυβερνητικών υπηρεσιών, όπως πληρωμή αδειών κυκλοφορίας οχημάτων, στο διαδίκτυο (e-governance) που έχει αρχίσει τα τελευταία δύο χρόνια, σε συνδυασμό με την εξέλιξη της τεχνολογίας και των εφαρμογών e-commerce καθώς και η αύξηση των νοικοκυριών στις αστικές περιοχές θα οδηγήσει σε περεταίρω διείσδυση του διαδικτύου στην Κύπρο. Ακολουθώντας την τάση αύξησης του ποσοστού διείσδυσης αναμένεται να φθάσει και να παραμείνει σε ένα σταθερό ποσοστό γύρω στο 75% για τα προσεχής χρόνια λόγω και των αποτελεσμάτων της οικονομικής κρίσης.

Βρείτε ολόκληρη την έρευνα: ΕΔΩ

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending