fbpx

Θα έρθουν τα Χριστούγεννα φέτος;

Αγαπητοί μου συμφοιτητές και συμφοιτήτριες,

Έχουν αρχίσει οι προετοιμασίες καλωσορίσματος των Χριστουγέννων, της μεγαλύτερης γιορτής του χρόνου. Τα μαγαζιά είναι ήδη ντυμένα γιορτινά. Νωρίς ετοιμάζονται όλοι, νωρίς θα γράψω και εγώ λοιπόν για το φαινόμενο αυτό και το πώς επηρεάζει τις ζωές μας.

Είμαι βέβαιος πως κάθε ένας μας έχει περάσει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του ” άσχημα ” Χριστούγεννα. Γιατί όμως; Τα στολίδια, τα δώρα, η ανάλογη ατμόσφαιρα δεν είναι λόγος για μόνο θετικές αναμνήσεις κάθε χρόνο από αυτές τις μέρες; Μήπως όταν βρεθούμε αντιμέτωποι με κάτι που πραγματικά μας απασχολεί, την ίδια στιγμή πέφτουν οι μάσκες της επιφανειακής χαράς; Προφανώς, γίνεται άμεσα αντιληπτό ότι δεν καλύπτονται οι εσωτερικές μας ανάγκες με επιφανειακές γιορτούλες κενού περιεχομένου, παρά μόνο καμουφλάρονται τα όποια συναισθηματικά κενά που έχουμε.

Κατά 95% θα συμφωνήσουν όλοι με τα λεγόμενα μου. Αλλά και πάλι θα επικεντρωθούμε όσο θα πλησιάζουν οι μέρες στο γρήγορο και πρόχειρο ” κενό ” κυνήγι της ματαιοδοξίας. Για εμάς τους μαθηματικούς, αυτή η συμπεριφορά θεωρείται αρκετά παράξενη καθώς σύμφωνα με το θεώρημα του Nash σε κάθε πρόβλημα υπάρχει μια τέλεια ισορροπία. Στο παράδειγμά μας, το πρόβλημα είναι το πώς έχουμε μάθει να περνάμε τα Χριστούγεννα, ενώ η ισορροπία απορρέει απο τη συμπεριφορά μας. Φαίνεται λοιπόν ότι έχουμε μάθει να ακολουθούμε τον λανθασμένο και εύκολο δρόμο.. Σίγουρα ο Nash δεν περιέγραψε πώς φτάνουμε στην ισορροπία,ή ποια είναι αυτή, ή αν είναι καλή για το κοινωνικό σύνολο, απέδειξε μόνο ότι ” θεωρητικά” υπάρχει. Το μόνο βέβαιο είναι ότι αυτή η ισορροπία πρέπει να αλλάξει.

603995_325092660965242_1639209517_n

Τα Χριστούγεννα θα έρθουν φέτος μόνο αν αντιληφθούμε ότι αυτή η γιορτή αποτελεί την τέλεια αφορμή για να αρχίσουμε να προσφέρουμε ουσιαστικά στο συνάνθρωπο. Καλό ειναι και το κλαμπ, αλλά όταν ο γείτονας αντιμετωπίζει βιοποριστικά προβλήματα, εσύ μπορείς να διασκεδάζεις αμέριμνος; Προφανώς και η διασκέδαση είναι και πρέπει να είναι στο πρόγραμμα μας, αλλά ας μην είναι αυτή η προτεραιότητά μας φέτος. Ας βρούμε λύσεις να πολεμήσουμε φέτος τη μιζέρια και την εξαθλίωση του αδερφού μας,του διπλανού, του οποιουδήποτε.. Δεν είναι και τόσο δύσκολο να οργανωθούν πολλές μικρές ομάδες για να δημιουργηθούν αλυσίδες αλληλεγγύης.

Σκεφτείτε πόσο όμορφο θα είναι μια αποδεδειγμένα φτωχή οικογένεια, να βρει την παραμονή Χριστουγέννων στην εξώπορτα κάποια δώρα μέσα σε ωραία περιτυλίγματα. Δε μπορείτε να φανταστείτε αν δεν το έχετε κάνει πόση χαρά σου δίνει αυτή η πράξη. Τότε είναι που νιώθεις Χριστούγεννα μέσα σου, νιώθεις ότι είσαι σημαντικός στον κόσμο αυτό, έχεις βοηθήσει έναν ανήμπορο, έναν αδικημένο απο τη ζωή συμπολίτη μας.

Με λίγα λόγια αγαπητοί μου, ας ψάχουμε να βρούμε το νόημα φέτος, ποτέ δεν είναι αργά για την πρώτη φορά. Μην αφήσετε να περάσουν και τα φετινά Χριστούγεννα έτσι απλά..λες και είναι απλά μια ευκαιρία για ξάπλα και τεμπελιές.. Σκέψου ότι την ίδια στιγμή ένα παιδάκι δεν έχει κάποιο παιχνίδι να παίξει..

Να είμαστε όλοι υγιείς για να μπορέσουμε ειδικά αυτές τις μέρες να προσφέρουμε απλόχερα και αδιάκριτα την αγάπη μας όπου υπάρχει άμεση ανάγκη!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending