fbpx

Wow! Street Art: Όταν η τέχνη γίνεται… στολίδι!

Street Art μια τέχνη η οποία περιλαμβάνει ποικιλία μορφών αλλά και τεχνικών.  Τα τελευταία χρόνια αυτή η μορφή τέχνης γνωρίζει ιδιαίτερη άνθιση.

creative-graffiti-world-17      large_txt_27kqkxb

Μεγάλος εκπρόσωπος της τέχνης αυτής, το «Graffiti». Αρχικά ο όρος πρωτοχρησιμοποιήθηκε κατά την ανακάλυψη των επιγραφών και των φιγούρων στα ερείπια της  Ρώμης και της Πομπηίας, σε μια προσπάθεια να ξεχωρίσουν το ιδιαίτερο αυτό φαινόμενο από τα υπόλοιπα είδη τέχνης.

145. Water_Wall frescoes from Pompeii, Naples Archaelogical Museum

Η τέχνη αυτή, συνδέεται σε αρκετές περιπτώσεις με τις διάφορες κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες της περιόδου. Το 1972 ο φοιτητής κοινωνιολογίας Hugo Martinez ιδρύει την United Graffiti Association σε μια προσπάθεια να αναγνωριστεί το Graffiti ως μορφή τέχνης. Τότε αρκετοί νεαροί καλλιτέχνες αρχίζουν να βλέπουν  την πόλη τους ως το καλύτερο σημείο στο οποίο θα μπορούσαν να εκθέσουν τα έργα τους. Κατ’αυτό τον τρόπο άρχιζουν να ασχολούνται ενεργά με τα  graffiti.

Banksy-life-is-beautiful          lust_by_ino_1-d6lvm35

Σιγά-σιγά δημιουργήθηκε  η « street art» όπως αποκαλέστηκε από τον Cedar  Lewisohn στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Σύμφωνα με τον Cedar, «street artist» ήταν άνθρωποι  οι οποίοι είχαν ακαδημαϊκή καλλιτεχνική εκπαίδευση και επέλεγαν να εξασκούν την τέχνη τους στο δρόμο. Τα τελευταία χρόνια η τέχνη αυτή είναι ευρέως διαδεδομένη. Οι δημιουργοί  και τα παραδείγματα έχουν γίνει χιλιάδες χρησιμοποιώντας κλασικές αλλά και σύγχρονες τεχνικές που επινοούν οι ίδιοι οι δημιουργοί.

11475-650x324     street-art-womenjpg1

 

Όσον αφορά τη διαφορά της κατ’εξοχήν street art και του graffiti είναι το γεγονός η πρώτη δεν έχει όρια ενώ ταυτόχρονα περιλαμβάνει διαφόρων ειδών τεχνικές όπως  wheat pasting,  stickering, stenciling κ.α. Τέλος  η street art έρχεται να απορροφήσει την παραβατικότητα του graffiti εφόσον αρκετοί εκπρόσωποι της τέχνης αυτής δέχονται  παραγγελίες για να δημιουργήσουν.

BeFunky_street-art.jpg

banksy-graffiti-is-a-crime-street-art-in-new-yorks-chinatown-01

Δες επίσης: Οι πιο αστείες και δημιουργικές εικόνες από Street Art

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending