fbpx

Διαμαρτυρία φοιτητών έξω από το Υπουργείο Παιδείας

Η Φοιτητική Ένωση του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου καθώς και η Φοιτητική Ένωση ΑΞΙΚ διαμαρτυρήθηκαν το απόγευμα έξω από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού ζητώντας να μην αποκοπεί το πακέτο κρατικής φοιτητικής μέριμνας και να μην μειωθούν οι δικαιούχοι της φοιτητικής χορηγίας.

Οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν έξω από το Υπουργείο μετά τις 3 το απόγευμα κρατώντας πανό και αναφωνώντας συνθήματα όπως “Φτάνουν πια περικοπές, Κάτω τα χέρια από τους φοιτητές”, “Οι πολιτικές σας βλάπτουν σοβαρά την παιδεία”, “Κάτω τα χέρια από τη χορηγία”, “Οι φοιτητές απαιτούν πακέτο-χορηγία να μην αποκοπούν”, “Άστε μας να σπουδάσουμε”, “Φτάνει πια κοροϊδία, θέλουμε δημόσια και δωρεάν παιδεία”.

Σε χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της ΦΕΤΕΠΑΚ Μιχάλης Πίγγος ανέφερε ότι “ο Υπουργός Παιδείας μέσα σε μια νύκτα, χωρίς κανένα διάλογο κατάθεσε στη Βουλή ένα νομοσχέδιο έκτρωμα που για ακόμη μια φορά θυματοποιεί τη νέα γενιά. Κατά τη δική μας αντίληψη”, ανέφερε, “είναι αδιανόητο ενώ η Κυβέρνηση προχωρά με εύηχα συνθήματα όπως «άνοιξη» και επανεκκίνηση της οικονομίας να συνεχίζει να εφαρμόζει πολιτικές που ουσιαστικά θυματοποιούν τα ευάλωτα στρώματα της κυπριακής κοινωνίας”.

Σήμερα όλοι μαζί με τη μαζική μας παρουσία, συνέχισε, ξεκαθαρίζουμε ότι δεν θα ανεχτούμε τις οποιεσδήποτε πολιτικές προσπαθεί να εφαρμόσει η Κυβέρνηση εις βάρος των φοιτητών και της νεολαίας, την κρίση δεν επιτρέπεται να την πληρώνουμε ούτε εμείς ούτε οι γονείς μας. “Ας γίνει αυτή η μέρα η έναρξη ακόμη πιο μαζικών αγώνων για να μπορούμε να έχουμε ένα ελπιδοφόρο μέλλον”, πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της ΦΕΑΞΙΚ Κωνσταντίνος Ευγενίου είπε πως “δεν τίθεται θέμα παζαρέματος του πόσοι συμφοιτητές μας θα δικαιούνται ή όχι τη χορηγία. Δεν τίθεται θέμα παζαρέματος αν οι συμφοιτητές μας που έχουν πραγματική ανάγκη θα δικαιούνται το πιο στοχευμένο μέτρο της κρατικής μέριμνας το φοιτητικό πακέτο”.

Καλούμε άμεσα το Υπουργείο Παιδείας, είπε, να σταματήσει τη επίθεση προς τα δικαιώματα των φοιτητών. “Το καλούμε άμεσα να ανακοινώσει τις αιτήσεις για το Φοιτητικό Πακέτο και τη Φοιτητική Χορηγία όπως τουλάχιστον την περσινή χρονιά. Τονίζουμε ότι το κονδύλι της φοιτητικής χορηγίας και του φοιτητικού πακέτου πρέπει να επανέλθει τουλάχιστον στα επίπεδα του 2012. Ως φοιτητές δεν επαιτούμε αλλά απαιτούμε το δικαίωμα στη μόρφωση”, συμπλήρωσε.

Εκπρόσωπος της Προοδευτικής Κίνησης Φοιτητών, ο Τάσος Κούκος ανέφερε ότι “καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο τη νέα επίθεση της Κυβέρνησης ΔΗΣΥ, στα κεκτημένα των φοιτητών. Το νέο κουτσούρεμα της φοιτητικής χορηγίας όπως το προωθεί η Κυβέρνηση, έρχεται να στερήσει ξανά σε πολλούς φοιτητές, το δικαίωμα στη μόρφωση μέσα από την ανεπαρκή κρατική στήριξη. Μετά την περσινή αποκοπή 7 εκ. από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη φοιτητική χορηγία, η Κυβέρνηση επανέρχεται, με ακόμα ένα κτύπημα στη φοιτητική χορηγία και την κατάργηση του Πακέτου Κρατικής Φοιτητικής Μέριμνας”.

Το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ και Επικεφαλής του Γραφείου Παιδείας Χρίστος Χριστοφίδης ανέφερε ότι “την ίδια ώρα που το Υπουργείο Παιδείας ανακοινώνει απόσυρση του νομοσχεδίου και διάλογο, μόλις σήμερα κατατέθηκε στη Βουλή ο προϋπολογισμός του ΙΚΥΚ”.

Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση, συνέχισε, η μείωση €538χιλ περίπου που παρατηρείται στον προϋπολογισμό οφείλεται «στη μεταφορά του φοιτητικού πακέτου στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και στην ενσωμάτωση του με τη φοιτητική χορηγία». “Από τη μία οι κυβερνώντες εξαγγέλλουν διάλογο και από την άλλη ήδη καταργούν το φοιτητικό πακέτο για τους φοιτητές του εξωτερικού. Αυτή είναι η διάθεση για διάλογο;”, διερωτήθηκε.

Το μέλος της Θεματικής Παιδείας της Συμμαχίας Πολιτών Νικολέτα Νικολαϊδου Λαδά ανέφερε ότι “ως Συμμαχία Πολιτών διαφωνούμε με την προώθηση στη Βουλή Νομοσχεδίου για κατάργηση του πακέτου φοιτητικής μέριμνας και αποκοπές στη φοιτητική χορηγία. Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη, για άλλη μια φορά, προχωρεί χωρίς διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς και τους φοιτητές που είναι και τα θύματα αυτής της απαράδεκτης απόφασης . Όπως φαίνεται οι προεκλογικές δεσμεύσεις της Κυβέρνησης για μια ακόμη φορά έχουν κάνει φτερά”.

Οι φοιτητές στη συνέχεια ενέκριναν ψήφισμα το οποίο επιδόθηκε από αντιπροσωπεία τους στη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας.

Εκφράζουμε, αναφέρεται στο ψήφισμα, την κάθετη αντίθεση μας με την τροποποίηση της τελευταίας στιγμής του Προϋπολογισμού που κατατέθηκε από την κυβέρνηση, στη Βουλή των Αντιπροσώπων τερματίζοντας την παραχώρηση του Πακέτου Κρατικής Φοιτητικής Μέριμνας. Την ίδια στιγμή διαφωνούμε και με τη φιλοσοφία της κυβέρνησης για αποκοπή της φοιτητικής χορηγίας από μεγάλη μερίδα συμφοιτητών μας.

“Η αντινεανική – αντιφοιτητική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση, για ακόμη μια φορά κουτσουρεύει κεκτημένα της νέας γενιάς που με αγώνες κατακτήθηκαν από το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα. Τόσο η Κρατική Χορηγία, όσο και το Πακέτο Κρατικής Φοιτητικής Μέριμνας αποτελούσαν μέρος της κρατικής μέριμνας και βασικό στήριγμα στους φοιτητές για να μπορούν να αρχίσουν αλλά και να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους”, αναφέρεται.

Με την πρότασή της η Κυβέρνηση, σημειώνεται στο ψήφισμα, θα πλήξει τους φοιτητές των οικογενειών με χαμηλά εισοδηματικά κριτήρια καθώς δεν θα προσφέρεται σ’ αυτούς για επιπρόσθετη κάλυψη των βασικών αναγκών τους, σίτιση, στέγαση, αγορά βιβλίων, αγορά Η/Υ, που έφτανε μέχρι και τις 3.000€.

“Θα μειωθεί δραματικά ο αριθμός των φοιτητών οι οποίοι θα παίρνουν φοιτητική χορηγία, καθώς ενώ το 2014 τα περιουσιακά στοιχεία ανέρχονταν στο €1.200.000 με τις τιμές του 1980, με τη νέα πρόταση για να είναι κάποιος δικαιούχος τα περιουσιακά στοιχεία δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις 500.000 με τιμές 1/1/2013”, προστίθεται.

Τέλος καλούν το Υπουργείο να μην καταθέσει νέο νομοσχέδιο αλλά να συνεχίσει να ισχύει η υφιστάμενη νομοθεσία. Να μην αποκοπεί το πακέτο κρατικής φοιτητικής μέριμνας και να μην μειωθούν οι δικαιούχοι της φοιτητικής χορηγίας. Καλούν επίσης, μέχρι τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου να ανακοινώσει τις αιτήσεις για το Πακέτο Κρατικής Φοιτητικής Μέριμνας και τη Φοιτητική χορηγία όπως τουλάχιστον τη περσινή χρονιά.

Εξάλλου, το μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΤΕΠΑΚ, Χριστιάνα Παναγιώτου ανέφερε ότι
“η Πατρίδα μας περνά ιδιαίτερες στιγμές και συνθήκες και θα πρέπει να διαφυλαχτεί η αξιοπρέπεια των πολιτών που λόγω της κακοδιαχείρισης, των παρανομιών συγκεκριμένων μονάδων και των υπερβάσεων των τραπεζών περιμένει υπομονετικά, εξαντλώντας όλες του τις δυνάμεις ελπίζοντας να έρθει μια καλύτερη μέρα για αυτόν και τα παιδιά του. Την ώρα που επιθυμούμε επανεκκίνηση της οικονομίας θεωρώ ότι η υιοθέτηση μιας τέτοιας πολιτικής όχι μόνο θα πλήξει περισσότερο τις ευάλωτες τάξεις του πληθυσμού αλλά μετατρέπει τις επόμενες γενεές (αν και εφόσον παραμείνουν στη Κύπρο) σε υποχείρια ξενόφερτων τεχνοκρατών”.

Η ΠΟΦΕΝ θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας την ερχόμενη Παρασκευή, το απόγευμα.

Πηγή: alfanews.com.cy

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending