fbpx

Έκθεση Σπουδών 2015: Study in Canada

Ο Καναδάς είναι μια μοντέρνα χώρα με πλούσια ποικιλομορφία, με τεχνολογία αιχμής , με συναρπαστική αστική ζωή, περιπέτεια, πολιτιστική κληρονομιά, φύση, και άγρια ζωή. Σύμφωνα με την Κατάταξη Σαγκάη του 2011, 8 πανεπιστήμια του Καναδά βρίσκονται στα πρώτα 200 και 14 πανεπιστήμια βρίσκονται στην κορυφή των 300.

  • Προσόντα αναγνωρισμένα από όλο τον κόσμο
  • Οικονομικά Προσιτή Εκπαίδευση
  • Πολυπολιτισμική Κοινωνία
  • Υγιεις και ασφαλείς Κοινότητες
  • World-Class Εκπαίδευση στις ξένες γλώσσες
  • Συναρπαστική ζωή στις πανεπιστημιούπολης
  • Καινοτόμες και άφθονες Ευκαιρίες για έρευνα
  • Γη των Δυνατοτήτων
  • Δυνατότητα Μετανάστευσης

Κριτήρια εισδοχής:

Όλα τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έχουν μια διαδικασία εισαγωγής σύμφωνα με την οποία επιλέγουν φοιτητές. Ο ανταγωνισμός ποικίλλει, τα είδη των προγραμμάτων, καθώς και ποιοι φοιτητές γίνονται δεκτοί. Όλα τα πανεπιστήμια στο www.aucc.ca έχουν ιστοσελίδα όπου καταγράφονται όλα τα κριτήρια εισδοχής.

Ποια είναι τα κριτήρια εισδοχής για τους Κύπριους υποψήφιους;

Όλα τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έχουν μια διαδικασία εισαγωγής σύμφωνα με την οποία επιλέγουν φοιτητές. Ο ανταγωνισμός ποικίλλει, όπως και τα είδη των προγραμμάτων. Όλα τα πανεπιστήμια στο www.aucc.ca έχουν ιστοσελίδα όπου καταγράφονται όλα τα κριτήρια αποδοχής.

Απολυτήριο Λυκείου και απόδειξη ότι o φοιτητής έχει ένα καλό επίπεδο γνώσης της γλώσσας (Αγγλικής ή Γαλλικής) είναι απαραίτητα.

Τα κριτήρια εισδοχής διαφέρουν ανάλογα με το θέμα των σπουδών;

Υπάρχουν συγκεκριμένες απαιτήσεις ανάλογα με τα προγράμματα σπουδών. Για ορισμένα προγράμματα, όπως των καλών τεχνών ή της δημοσιογραφίας, ο φοιτητής μπορεί να ζητηθεί να παρουσιάσει ένα χαρτοφυλάκιο. Μπορεί επίσης να  ζητηθεί να γράψει μια δήλωση ή να παρακαθίσει συγκεκριμένες εξετάσεις. Για τις λεπτομέρειες εισαγωγής  μπορεί να ελέγξει κάποιος τις ιστοσελίδες του πανεπιστημίου που τον ενδιαφέρει.

 

Προσόντα που χρειάζεται να έχουν υποψήφιοι για συγκεκριμένες σπουδές, όπως π.χ.

  • Ιατρική

Ένα πτυχίο στην Επιστήμη και MCAT- Medical College Admissions Test.

  • Παραϊατρικά Επαγγέλματα

Πιστοποιητικό ή/και δίπλωμα σε παραϊατρική εκπαίδευση είναι διαθέσιμα σε πολλά κοινοτικά κολέγια στον Καναδά. Για εξασφάλιση αποδοχής πρέπει οι φοιτητές να έχουν ολοκληρώσει το γυμνάσιο με τουλάχιστον ένα μέσο όρο Γ στα αγγλικά, τα μαθηματικά, χημεία, βιολογία. Οι μαθητές πρέπει να είναι κάτοχοι πιστοποιητικού για τις Πρώτες Βοήθειες και CPR. Επίσης, πρέπει να περάσουν ένα τεστ φυσικής κατάστασης και να έχουν όλους τους απαραίτητους εμβολιασμούς. Ο αστυνομικός έλεγχος είναι απαραίτητος. Άδεια οδηγού (π.χ.. Τάξη 4, της κατηγορίας F, κλπ) είναι απαραίτητη.  Ορισμένα σχολεία προσφέρουν προπτυχιακές σπουδές σε paramedicine, όπως Medicine Hat College και του Πανεπιστημίου του Τορόντο. Για να γίνουν δεκτοί, οι μαθητές πρέπει να έχουν ένα πτυχίο σε παραϊατρική εκπαίδευση.

  • Τεχνολογικές Επιστήμες

Σε γενικές γραμμές, τα κριτήρια εισδοχής μεταξύ κολεγίων και πανεπιστήμιων μπορεί να διαφέρουν:

  • Βαθμοί λυκείου.
  • English Proficiency είναι οι εξής: Βαθμολογία του TOEFL στα 550 ή 80 (internet based) – TOEFL κωδικός 9212, ή Ακαδημαϊκό IELTS με μια συνολική ελάχιστη βαθμολογία 6.0
  • Καλών Τεχνών

Οι προϋποθέσεις εισδοχής  στα προγράμματα Καλών Τεχνών ποικίλλουν ανάλογα με το αν το πρόγραμμα προσφέρεται ως ένα BA ή B.F.A. πτυχίο. Για Bachelor of Arts προγράμματα, οι απαιτήσεις εισόδου προσανατολίζονται προς την επίτευξη σε τομείς όπως τα αγγλικά και άλλα ακαδημαϊκά θέματα. Για εισαγωγή σε B.F.A. πρόγραμμα απαιτείται συνήθως οι μαθητές να υποβάλουν portfolio με το καλλιτεχνικό τους έργο. Συνεντεύξεις ή/και συστατικές επιστολές μπορεί μερικές φορές να απαιτούνται για τα προγράμματα BFA .

  • Μουσική

Τα προγράμματα μουσικής τείνουν να είναι πολύ ανταγωνιστικά. Οι υποψήφιοι έχουν συνήθως σπουδάσει μουσική εκτενώς για πολλά χρόνια και είναι καλά προετοιμασμένοι για αυστηρή ακρόαση και συνέντευξη που απαιτούνται για την εισαγωγή. Υπάρχουν συνήθως ακαδημαϊκές απαιτήσεις, αν και όπως τα περισσότερα άλλα BFA προγράμματα, η εξαιρετική ακαδημαϊκή σταδιοδρομία  δεν είναι το μοναδικό κλειδί για την είσοδο στο πρόγραμμα αυτό.

  • Αρχιτεκτονική

Τα προγράμματα αρχιτεκτονικής είναι επίσης ανταγωνιστικά, και συνήθως απαιτείται χαρτοφυλάκιο. Επειδή η αρχιτεκτονική είναι ένα μείγμα μηχανολογίας και τέχνης, οι μαθητές πρέπει να έχουν ένα ισχυρό υπόβαθρο στα μαθηματικά, τη φυσική, δεξιότητες επικοινωνίας και καλών τεχνών. Δεδομένου ότι υπάρχει τώρα μια ισχυρή εξάρτηση στους υπολογιστές στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, οι μαθητές θα πρέπει να είναι καλοί χρήστες ηλεκτρονικών  υπολογιστών. Ορισμένα ιδρύματα προσφέρουν πτυχία ή διπλώματα στο σχέδιο. Αυτό είναι ένα ξεχωριστό πρόγραμμα με περισσότερη έμφαση στην τεχνική και όχι στο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό. Απαιτήσεις εισαγωγής αυτού του προγράμματος είναι λιγότερο αυστηρές.

Σε περίπτωση που δεν πληρούνται κάποια από τα κριτήρια εισδοχής υπάρχει εναλλακτική επιλογή (π.χ. foundation course);

Όλα τα πανεπιστήμια προσφέρουν Foundation Courses.  Επειδή τα προγράμματα ποικίλουν υποψήφιοι φοιτητές θα πρέπει να επικοινωνήσουν με το πανεπιστήμιο της επιλογής τους για περαιτέρω λεπτομέρειες.

Χρειάζονται και κάποιες επιπρόσθετές εξετάσεις εισαγωγής στα ιδρύματα της χώρας σας;

Σε γενικές γραμμές οι υποψήφιοι δεν χρειάζεται να παρακαθίσουν σε περαιτέρω εξετάσεις, εκτός από τις ειδικές εξετάσεις που απαιτούνται από το Πανεπιστήμιο / Κολέγιο.

Διαδικασία υποβολής αίτησης

Ποια είναι η συνήθης διαδικασία και η καθορισμένη χρονική περίοδος υποβολής των αιτήσεων;

Ένας φοιτητής πρέπει να υποβάλει αίτηση απευθείας στο Πανεπιστήμιο / Κολέγιο που επιθυμεί να σπουδάσει, 9-12 μήνες πριν από την ημερομηνία έναρξης του προγράμματος.

Υπάρχει κάποιος κεντρικός φορέας συγκέντρωσης αιτήσεων ή το κάθε πανεπιστήμιο έχει ξεχωριστό σύστημα υποβολής αιτήσεων;

Για τη εισδοχή στο πανεπιστήμιο θα πρέπει ο φοιτητής να συμπληρώσει τα έντυπα των αιτήσεων για κάθε ίδρυμα για το οποίο σκοπεύει να αποταθεί. Ορισμένες επαρχίες επιτρέπουν τη συμπλήρωση  μίας φόρμας online μέσω ενός οργανισμού που υποβάλλει την αίτηση σε μια σειρά από πανεπιστήμια, όπως OUAC στο Οντάριο (www.ouac.on.ca), PASBC σε Βρετανική Κολομβία (www.pas.bc.ca) και για τη  Αλμπέρτα (www.applyalberta.ca). Η αίτηση μέσω ενός οργανισμού περιορίζει τον αριθμό των πανεπιστημίων που μπορεί κάποιος να αιτηθεί. Οι μεμονωμένες όμως αιτήσεις δεν περιορίζουν τον αριθμό αιτήσεων στα πανεπιστήμια.

Γλώσσα Φοίτησης:

Αγγλικά και Γαλλικά

Υπάρχουν Αγγλόφωνα ιδρύματα ή προγράμματα σπουδών στην Αγγλική γλώσσα;

Τα πανεπιστήμια στον Καναδά προσφέρουν διάφορα θέματα στα Αγγλικά και στα Γαλλικά.

Υπάρχουν πιστοποιημένα κέντρα γλωσσών που μπορεί κάποιος/α να μάθει τη γλώσσα;

Πιστοποιημένα κέντρα γλώσσας σε πανεπιστήμια μπορεί να βρει κανείς μέσω του δικτυακού προγράμματος  του www.aucc.ca (Σύνδεσμος των Πανεπιστημίων και Κολεγίων του Καναδά)

Υπάρχει κάποια συγκεκριμένη εξέταση γλώσσας που πρέπει να επιτύχει κάποιος/α;

Ο Καναδάς έχει δύο επίσημες γλώσσες – τα αγγλικά και τα γαλλικά. Αν οι γλώσσες αυτές δεν είναι μητρικές, τότε ίσως ο φοιτητής χρειαστεί να παρακαθίσει εξετάσεις γλώσσας για να αποδείξει ότι κατέχει ένα καλό επίπεδο γνώσης της γλώσσας. Ελέγξτε με πανεπιστημιακό προσωπικό για να επιβεβαιώσετε ποιες εξετάσεις θα πρέπει να παρακαθίσει (TOEFL, CAEL – Καναδική Ακαδημαϊκό Τεστ Αγγλικής Γλώσσας, TFI – Γαλλικής Γλώσσας, GCSE) και τις ελάχιστες απαιτούμενες βαθμολογίες. Για περισσότερες πληροφορίες, ο φοιτητής θα πρέπει να επικοινωνήσει με το πανεπιστήμιο ή κολέγιο της επιλογής του.

Κατηγορίες Ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Τις κατηγορίες Ανώτερων/Ανώτατων Σχολών στο Καναδά.

Πανεπιστήμια: (για πτυχίο, μάστερ, και διδακτορικό)

Κολέγια: (για πανεπιστημιακό πτυχίο και πτυχίο κολλεγίων)

CEGEPS: Κολέγιο Γενικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης ή CEGEP είναι μια γενική τεχνική εκπαίδευση  διάρκειας δύο ετών ή τριών χρόνων μεταξύ λυκείου και πανεπιστήμιου που προσφέρετε στο Κεμπέκ.

Κοινοτικά Κολέγια: Πάνω από 200 δημόσια και ιδιωτικά κοινοτικά κολέγια ή τεχνολογικά ιδρύματα στον Καναδά βοηθούν στην κάλυψη των αναγκών κατάρτισης των διαφόρων βιομηχανιών, των επιχειρήσεων και του τομέα των δημόσιων υπηρεσιών και την εξυπηρέτηση των εκπαιδευτικών αναγκών τους για επαγγελματικούς σκοπούς σε απόφοιτους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Δίδακτρα και Υποτροφίες

Υπάρχουν δίδακτρα για Ευρωπαίους/ μη Ευρωπαίους/μη ιθαγενείς φοιτητές και πού κυμαίνονται;

Μέσος όρος ετησίων Φοιτητικών Πτυχιακών διδάκτρων κυμαίνονται στα 15,000 Καναδικά δολάρια. ( 10,000 Ευρώ)

Σε γενικές γραμμές στο πανεπιστημιακό επίπεδο, ένας φοιτητής είναι πιθανό να χρειαστεί μεταξύ $17.000 και $44.000 Καναδικά δολάρια για να καλύψει τα δίδακτρα και τα έξοδα διαβίωσης.

Τα δίδακτρα για ένα πτυχίο καθορίζονται από τα ίδια τα πανεπιστήμια και μπορούν να συμψηφιστούν με υποτροφίες, θέσεις εργασίας για έρευνα ή επιχορηγήσεις διδασκαλίας.

Σε γενικές γραμμές, σε Κολεγιακό επίπεδο ένας φοιτητής είναι πιθανό να χρειαστεί μεταξύ $13.000 και $32.000 Καναδικά δολάρια, για να καλύψει τα δίδακτρα και τα έξοδα διαβίωσης.

Υπάρχουν διαθέσιμες υποτροφίες ή επιχορηγήσεις από τα Πανεπιστήμια; Οι υποτροφίες ισχύουν και για μη ιθαγενείς φοιτητές;

Οι Καναδικές ομοσπονδιακές και επαρχιακές κρατικές υποτροφίες αναγράφονται στο www.educationau-incanada.ca και www.scholarships.gc.ca

Οι Καναδικές Μεταπτυχιακές Υποτροφίες  Vanier (CGS Vanier) έχουν στόχο να προσελκύουν και να διατηρούν παγκοσμίου επιπέδου διδακτορικούς υποψήφιους με την υποστήριξη φοιτητών που επιδεικνύουν ένα υψηλό επίπεδο ακαδημαϊκής επίτευξης για μεταπτυχιακές σπουδές σε κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες, την επιστήμη και την τεχνολογία και στον τομέα της υγείας, καθώς και  ηγετικές ικανότητες.

http://www.vanier.gc.ca Υποτροφίες Varnier

Στέγαση και Κόστος ζωής

Στους σπουδαστές του πρώτου έτους προσφέρεται συνήθως θέση στους κοιτώνες του πανεπιστημίου. Υπάρχουν επίσης πληθώρα ιδιωτικών κατοικιών σε πολύ χαμηλές τιμές.

Περισσότερα για τη στέγαση στο www.aucc.ca/dcu_housing

Σε τι ποσό ανέρχεται το ετήσιο κόστος διαβίωσης για ένα/μια φοιτητή/φοιτήτρια;

Σπουδές στον Καναδά δεν είναι δωρεάν, αλλά παρόλα αυτά έχουν προσιτό κόστος . Το μέσο κόστος για ένα μη Καναδό φοιτητή για ένα σχολικό έτος ( 8 μήνες) σε ένα προπτυχιακό πρόγραμμα είναι C $20.000.

Ο Καναδάς προσφέρει τις χαμηλότερες τιμές των διδάκτρων για τους ξένους φοιτητές σε σύγκριση με το Ηνωμένο Βασίλειο , την Αυστραλία , τη Νέα Ζηλανδία και τις ΗΠΑ . Τιμές σε δημόσια πανεπιστήμια των ΗΠΑ ήταν σχεδόν το 1/3 υψηλότερα από τα τέλη για τα πτυχία Bachelor στον Καναδά, ενώ στις ΗΠΑ τα ιδιωτικά πανεπιστημιακά δίδακτρα είναι περισσότερο από το διπλάσιο .

  1. Προσφέρεται δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους φοιτητές;

Ένας φοιτητής θα πρέπει να κάνει τη δική του ασφάλεια υγείας. Ορισμένα ιδρύματα απαιτούν από τον φοιτητή να εγγράφει σε πρόγραμμα ασφάλειας / υγείας. Σε τέσσερις επαρχίες (Alberta, British Columbia, Nova Scotia και το Saskatchewan), μπορείτε να εγγραφείτε στο επαρχιακό σχέδιο υγείας μετά από μια περίοδο διαμονής στη χώρα.

Χρήσιμες ιστοσελίδες:

www.educationau-incanada.ca

www.scholarships.gc.ca

www.varnier.gc.ca

www.cic.gc.ca/english/study/work.asp

www.cicic.ca

www.aucc.ca

www.languagescanada.ca

 

Περισσότερες Πληροφορίες: Διεθνής Έκθεση Σπουδών @ Κρατική Έκθεση Κύπρου

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending