fbpx

Antistress: 5 αρνητικές σκέψεις και πώς να τις σταματήσεις!

“Δεν υπάρχει τίποτα καλό ή κακό. Η σκέψη το κάνει έτσι.”

                                                                                                     Άμλετ, II.ii

Κάποια γεγονότα, θετικά ή αρνητικά, είναι αναπόφευκτα. Ίσως να μην έχεις την δυνατότητα να αλλάξεις πολλά στον κόσμο, μπορείς όμως να επιλέξεις πώς θα αντιδράσεις σε αυτά.

Ο καθένας μας φιλτράρει και κωδικοποιεί τα γεγονότα στη μνήμη του διαφορετικά και έτσι προκύπτουν οι εξής αρνητικές σκέψεις:

 

1. Φταίνε όλοι, εκτός από ‘μένα

d66197557bf0012e702dbfad44f2af67

Η γνωστή σκέψη “κατηγορώ τους άλλους για τη δυστυχία μου“. Μην περιμένεις να αλλάξεις τους ανθρώπους γύρω σου. Η οπτική τους διαφέρει από τη δική σου με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν διαφορετικά κάθε δυσκολία που προκύπτει. Οποιαδήποτε αλλαγή πρέπει να βασίζεται σε σένα και στις ικανότητες σου.

Μπορείς να επιλέξεις τι θα προσέξεις και τι θα αγνοήσεις. Εστιάζοντας την προσοχή σου στις θετικές πτυχές της ζωής σου θα νιώθεις καλύτερα και θα βλέπεις λιγότερα προβλήματα, ευθύνες και ενοχές.

 

2. Γιατί να προσπαθήσω ξανά;

a-funny-pictures-car-accidents

Αφού ως γνωστόν όποιος κάηκε στο χυλό, φυσάει και το γιαούρτι. Είναι κατανοητό να αποφεύγεις κάτι που σε πλήγωσε. Όταν όμως το κάνεις χωρίς κριτική σκέψη χάνεις ευκαιρίες να κάνεις λάθη που θα σε διδάξουν πολλά.

Για να γίνω πιο κατανοητή, ας υποθέσουμε οτι είχες ένα ατύχημα με το αυτοκίνητο. Η αρχική σου αντίδραση θα ήταν να αποφεύγεις οποιαδήποτε μετακίνηση ή δραστηριότητα που απαιτεί τη χρήση αυτοκινήτου. Αυτό όμως περιορίζει τη ζωή σου σε μεγάλο βαθμό. Αντίθετα, αν εξέτασεις την κατάσταση πιο προσεκτικά θα βγεις  κερδισμένος. Ίσως να χρειάζεται να κάνεις περισσότερα μαθήματα οδήγησης ή να ελέγχεις πιο συχνά τις μηχανικές λειτουργίες του αυτοκινήτου σου. Έτσι όχι μόνο έχεις λύσει αποτελεσματικά το πρόβλημα, αλλά ούτε έχεις στερηθεί τη χαρά της οδήγησης.

 

3. “Θα έπρεπε”

tumblr_n2bul8QNU11s667kio2_500

Τι εννοείς όταν λες πρέπει να κάνεις κάτι; Εννοείς οτι είναι κάτι που πραγματικά θέλεις ή που αξίζει να προσπαθήσεις ή μήπως εννοέις οτι έχεις την υποχρέωση να το κάνεις, για να ευχαριστήσεις κάποιον άλλον; Το δεύτερο μάλλον σαν χάσιμο χρόνου ακούγεται!

Αντί αυτού, μπορείς να σκεφτείς την σπουδαιότητα και το λόγο ύπαρξής τους. Αν δεν είναι απαραίτητο να γίνει, τότε μην το κάνεις. Αν όμως είναι, μπορείς να το εκφράσεις αλλιώς στο μυαλό σου, πιο θετικά, έτσι ώστε να μην φαίνεται σαν μια βαρετή υποχρέωση.

 

Δες: Μικρά tips για μια χαρούμενη καθημερινότητα!

 

4. Φοβάμαι να αποτύχω

FunnyPart-com-failure

Το κυριότερο χαρακτηριστικό των ανθρώπων με εύθραυστη αυτοπεποίθηση. Η αποτυχία είναι ο καλύτερος δάσκαλος, αφού όταν πετυχαίνεις σπάνια σκέφτεσαι πώς λειτούργησες. Όταν αποτύχεις όμως, θα αναρωτηθείς τι στράβωσε και πώς μπορείς να βελτιωθείς, για να πετύχεις την επόμενη φορά.

Είναι σημαντικό να θυμάσει οτι η επιτυχία ή η αποτυχία δεν εξαρτάται αποκλειστικά από ‘σένα, αλλά και από εξωγενείς παράγοντες. Έτσι, εστιάζοντας την προσοχή σου στην προσπάθεια που καταβάλλεις εσύ θα αισθάνεσαι πιο ευχαριστημένος από τον εαυτό σου και θα δοκιμάζεις πιο συχνά καινούρια πράγματα, χωρίς να διστάζεις.

 

5. Η λογική άσπρο-μαύρο

47645_635356296525408_235260550_n1

Όταν είσαι αγχωμένος ή πιεσμένος αναζητάς άμεσες αντιδράσεις και λύσεις . Σκέφτεσαι “όλα ή τίποτα” και εν μέρει έχεις δίκαιο, αφού σε επικίνδυνες καταστάσεις δεν υπάρχει χρόνος για συζητήσεις και βαθυστόχαστες σκέψεις. Ain’t no time for this sh*t λες, όμως truth is δε θα κερδίσεις τίποτα αν σκέφτεσαι απόλυτα.

Αντίθετα μπορείς να υιοθετήσεις τη συνήθεια “ας σκεφτώ και κάτι άλλο”. Στο τέλος της μέρας, θα δεις οτι υπάρχουν περισσότερες από δύο πιθανές λύσεις σε οποιοδήποτε δίλημμα.

 

Δες επίσης: 11 πράγματα που θα σου έλεγε ο 40άρης εαυτός σου, αν είχε τη δυνατότητα!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending