fbpx

Κυπρος: οι ενδεδειγμενες ενέργειες – ημερίδα πολύ επίκαιρη για την κατάσταση στην Κύπρο

Κύπρος:  Οι ενδεδειγμένοι τρόποι για να πάει μπροστά

 Ενδιαφέρουσα ημερίδα  στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Όταν κάποιος νοσεί  βαριά, απαιτείται πρώτα η ορθή διάγνωση της ασθένειας. ΄Υστερα χρειάζονται επείγοντα μέτρα για να σταματήσει η εξάπλωση  της   και τέλος  η λήψη μέτρων για την οριστική θεραπεία της ασθένειας αυτής. Στην Κύπρο η ανεργία έχει προσλάβει  διαστάσεις κατακλυσμού, το δημογραφικό είναι  τεράστιο θέμα, ενώ το ζήτημα  της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων ακόμα δεν έχει λήξει.

Αυτά και άλλα πολλά εξετάσθηκαν ενδελεχώς σε  ειδική ημερίδα του Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκε η ειδική έκδοση του Hellenic Studies  με τίτλο « Cyprus: The WayForward».

Capture

Πρόκειται για ομαδική δουλειά  οκτώ  εισηγητών :  William Mallinson (Βρετανός πρώην διπλωμάτης  στην Αθήνα), Migel Angel Moratinos ( πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας), Hilal Khashan (Πανεπιστημιακός , Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βυρηττού), Στέφανου Κωνσταντινίδη (Πανεπιστήμιο του Κεμπέκ, Καναδάς), Γιώργου Γεωργίου ( Πανεπιστημιακός, Ην. Πολιτείες), καθώς και των Ε/Κ Θεόδωρου Κυπριανού, Σόλωνα Κασίνη  και ΄Αρη Πετάση.

Ο διευθυντής Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου  Λευκωσίας και αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Θεόδωρος Κυπριανού,  αναφερόμενος   στην « Ολιστική Διαχείριση Κρίσιμα Ασθενημένων Οικονομιών και άλλων Ανθρωπίνων Συστημάτων», εστίασε  στα προβλήματα της Κύπρου, ιδιαίτερα της οικονομίας  της, περιγράφοντας την ως «σοβαρά πάσχοντα ασθενή». ΄Όπως είπε μιλώντας αλληγορικά, « κινδυνεύει η ζωή του ασθενούς, ενώ λόγω της καθυστέρησης  στη λήψη αποφάσεων υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να πεθάνει». Απαιτείται  προσωρινή θεραπεία για να αποφευχθεί  το μοιραίο. Χρειάζεται να οργανωθεί  το σύστημα για την εξέταση του  «σώματος», να γίνουν έρευνες ώστε  να διαπιστωθούν οι αντοχές του, ενώ «πρέπει να διερευνηθούν  ποια είναι  τα όρια για την εφαρμογή συγκεκριμένων μορφών θεραπείας».

Capture

Ο Σόλων Κασίνης, αναφέρθηκε στο   θέμα του με τίτλο : «Φυσικό Αέριο – Βασικές  Αρχές, Γεωπολιτική και Τόποι Νομισματοποίησης των πόρων» επισημαίνοντας  πως  πρέπει να ληφθούν αποφάσεις  με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλίζουν πλήρως την ανάπτυξη και την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην Κυπριακή ΑΟΖ. Παρομοίασε  την κατάσταση από πλευράς ορυκτού πλούτου  στην Ανατολική Μεσόγειο με αυτή στην Βόρεια Θάλασσα, τονίζοντας  πως το Φυσικό Αέριο είναι προτιμητέο ορυκτό καύσιμο. Τόνισε πως η Κύπρος από  το 2006  πρωτοστάτησε στην προσπάθεια  αξιοποίησης του ορυκτού της πλούτου, ενώ αναφερόμενος  στην Ελλάδα, τόνισε πως  ακόμα δεν έχει κάνει  απολύτως το παραμικρό προς αυτή την κατεύθυνση. « Η οικονομία της Κύπρου, ως τώρα βασίστηκε κυρίως στο Τραπεζικό της σύστημα και στον τουρισμό, όμως έφτασε η ώρα να στραφούμε και σε άλλους τομείς, όπως είναι οι Υδρογονάνθρακες», είπε, επισημαίνοντας πως «μπορεί να μην είχαμε τα πιο ενθαρρυντικά αποτελέσματα από τις ως τώρα γεωτρήσεις, αλλά δεν είναι «τρελοί»  αυτοί οι ξένοι, οι μεγάλες εταιρίες πετρελαίου, που πληρώνουν τεράστια ποσά  για να συνεχίσουν τις έρευνες μέσα  στην ΑΟΖ της Κύπρου». Είπε επίσης πως τα αποθέματα Φυσικού Αερίου, είναι η «δίοδος εξόδου από τον φαύλο κύκλο που ταλανίζει την Κυπριακή οικονομία»,  γιατί μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη και την ευημερία.

Αναφέρθηκε   στο φαινόμενο της πτώσης  στις τιμές του πετρελαίου, επισημαίνοντας πως αυτή προκάλεσε μεγάλη ζημιά, καθώς απολύονται δεκάδες εργαζόμενοι και ακυρώνονται παραγγελίες για την αγορά γεωτρυπάνων.

Ο κ.Κασσίνης, αμφισβήτησε επίσης τις ημερομηνίες για την έναρξη εξόρυξης υγροποιημένου Φυσικού Αερίου. «Γιατί μας λένε ότι αυτή θα αρχίσει  το 2022;» αναρωτήθηκε. «Στο Ισραήλ,  αυτό έγινε μέσα σε τρία χρόνια. Εγώ λέω πως στην Κύπρο μπορούμε  να αρχίσουμε από το 2018», κατέληξε.

Ο τελευταίος από τους ομιλητές, ΄Αρης Πετάσης,  είχε ως θέμα του, «Οι απόψεις : Mallinson,Moratinos, Khashan, Γεωργίου, Κωνσταντινίδη και Πετάση για τα στρατηγικά διλήματα της Κύπρου» . Εστίασε κυρίως  στο τεράστιο πρόβλημα με την ανεργία στην Κύπρο, αναφέροντας πως αυτοί που δεν έχουν δουλειά ξεπερνούν σήμερα τις 75.000. Μίλησε για την κρίση στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις και αποκάλεσε «ωρολογιακή βόμβα»  το  Δημογραφικό. « Οι γεννήσεις  φτάνουν στο 1,3% τον χρόνο ενώ εμείς χρειαζόμαστε ποσοστό πάνω από 2,1% για την ανανέωση του πληθυσμού μας», προειδοποίησε, επισημαίνοντας πως γι αυτό το καίριο πρόβλημα, « κανείς δεν μιλάει». Αναφέρθηκε επίσης σε άλλα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος, όπως είναι η χαμηλή παραγωγικότητα, το κρατικό μισθολόγιο ( 20% στην Κύπρο, 7% στην Γερμανία) κοκ.

Επικαλέσθηκε  διαπιστώσεις των Moratinos ,Mallinson και Γεωργίου, σύμφωνα με τις οποίες  η Τουρκία διαδραματίζει ρόλο αστυφύλακα στην περιοχή, αλλά έχει και αυτή τα προβλήματα της (Κουρδικό, αδυναμία επιρροής σε χώρες της περιοχής κλπ). Τόνισε πως αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας  της Τουρκίας με τις γειτονικές της χώρες, ότι  παρόλα  αυτά, οι Ην. Πολιτείες πιέζουν  την ΄Αγκυρα  να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με το Ισραήλ, ενώ υποστήριξε  πως η Κύπρος  χωρίς «αμυντική δυνατότητα θα είναι πάντα οικονομικά αδύναμη».

Capture

Ο κ.Πετάσης , ολοκλήρωσε την εισήγηση του προτείνοντας η Κύπρος και η Ελλάδα να αλλάξουν την στρατηγική τους και να οικοδομήσουν ειλικρινείς συμμαχίες με τις Ρωσία, Ισραήλ, Αίγυπτο κοκ. « Δεν εισηγούμαι να πάψουμε να συνεργαζόμαστε  με τους Αμερικανούς και τους ΄Αγγλους. Λέω πως πρέπει να κοιτάξουμε και αλλού. Οι ειλικρινείς  συμμαχίες κτίζονται  σε βάθος χρόνου και όχι από τη μια μέρα  στην άλλη», κατέληξε.

Ακολούθησαν ερωτήσεις αλλά και τοποθετήσεις από το κοινό.

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending