Η τέχνη του να συζητάς αποτελεσματικά: Eσύ το’ χεις;

To να μπορεί κάποιος να συμμετέχει σε μια συζήτηση,θεωρείται ένα απο τα μεγαλύτερα ατού που μπορεί να έχει. Αν κάποιος  δεν έχει αυτή την ευγλωττία; Tότε, τι γίνεται; Aκυρώνεται αυτόματα σαν συνομιλητής;

Η τέχνη της συζήτησης δεν απαιτεί πτυχία στις πολιτικές επιστήμες ή σπουδές στα καλύτερα πανεπιστήμια. Άλλωστε επιβεβαιώνεται καθημερινά, πως μια κατηγορία ανθρώπων, με ισχυρό πανεπιστημιακό υπόβαθρο “δεν μπορεί να αρθρώσει ούτε λέξη”. 

Πώς μια καλή συζήτηση στηρίζεται σε άλλα στοιχεία;

1. Mάθε να ακούς: 

Ένας καλός/ή συνομιλητής/τρια, είναι επίσης και καλός/ή ακροατής/τρια. Ποιος θα ήθελε να έχει απέναντι του κάποιον, που ούτε τον/την ακούει, ούτε τον/την προσέχει; Η ακρόαση λοιπόν, είναι το λιθαράκι για μια σωστή και ευχάριστη κουβέντα. Ακούγοντας αυτά που έχει να σου πει ο συνομιλητής σου, μπορείς να πεις κι εσύ τη γνώμη σου και να την εξελίξεις σε μια πολύ όμορφη κουβέντούλα.

 

2. Κάνε ερωτήσεις: 

Eννοείται πως μια κουβέντα για να μην καταλήξει ούτε σε συνέντευξη αλλά ούτε σε ανάκριση, χρειάζεται να ύπάρχει ένα είδος αλληλεπίδρασης μεταξύ των συνομιλητών. Οι ερωτήσεις λοιπόν, είναι ένα βήμα που πρέπει να γίνει για να “σπάσει ο πάγος” και να ξεκινήσει η κουβεντούλα.

3. Παρατηρητικότητα: 

Όταν λέμε παρατηρητικότητα, δεν εννοούμε να πάρεις κυάλια ή φακό και ν’ αρχίσεις να ψηλαφίζεις την κάθε κίνηση του/της συνομιλητή/ρια σου. Παρατήρα με διακριτικό τρόπο -εννοείται πάντα. Τι φοράει; Αν έχει κάποιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό όπως, τον τρόπο που μιλάει. Η παρατηρητικότητα είναι το κλειδί για να αρχίσει μια πολύ καλή συζήτηση.

 

Δες: 11 τρόποι να λήξεις μια άβολη συζήτηση

 

4. Body language. Η γλώσσα που τα λέει…. ΟΛΑ:

Kοίτα τον συνομιλητή/ρια σου,στα μάτια και.. .ρίξ’ένα ζεστό χαμόγελο. Έτσι θα σπάσεις τον πάγο και να διώξεις την αμηχανία. Ένα χαμόγελο σου,θα διώξει κάθε τοίχο που πιθανόν να υπάρχει μεταξύ σας και ένα φιλικό σου βλέμα θα δείξει πως δίνεις προσοχή στα λεγόμενα του/της και πως δεν είσαι χαμένος/η στις σκέψεις σου.

5. Ασε τα υποκοριστικά και πιάσε τ’ όνομα: 

Aυτο με τα υποκοριστικά, μπορεί να σ’ακούγεται λίγο σαν επανάληψη, γιατί το’ χουμε αναφέρει ξανα. Αλλά πράγματι, αυτά τα: κουκλίτσα, παιδάκι, ομορφιά, κοπελιά μου… καλύτερα να τ’ αποφύγεις. Καλύτερα ν’ αποκαλείς κάποιον/α με το όνομα του/της! Φωνάζοντας κάποιον με το μικρό του/της όνομα ο πάγος όχι μόνο σπάζει, αλλά λιώνει και γίνεται παγωτό. 😉

6. Βάλε τελείες. Βασικό!! 

Ένα απο τα βασικότερα πράγματα που πρέπει να προσέξεις είναι να μην φλυαρίσεις και να πάρεις “μονότερμα” τον/την συνομιλητή/τρια. Άλλωστε, είναι πληκτικό να μιλάς συνέχεια για ‘σένα, τα σχέδια σου, την καριέρα σου ή να επιχειρηματολογείς,  δίχως να αφήσεις τον συνομιλητή/τρια σου ν’ αρθρώσει ούτε και μια λέξη. Βάλε λοιπόν, μερικές τελείες και δώσε χώρο στους συνομιλητές σου, να παρέμβουν και να που την αποψή τους ή τα βιώματα σου.

 

7. Ειλικρίνεια: 

Απαραίτητο συστατικό για αυθεντικές συζητήσεις. Βγάλε λοιπόν τα εσώψυχα σου και άσε τα ψεύτικα κομπλιμέντα και τους θεατρινισμούς και… κοίτα να είσαι ο εαυτός σου. Μόνο έτσι, θα κατακτήσεις τον συνομιλητή σου.

 

1
         ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ.. ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΑΣΗΜΑΝΤΟ!

Μην τα βάζετε με τον καιρό. Αν δεν άλλαζε κάθε λίγο και λιγάκι, οι 9 στους 10 δεν θα ήταν σε θέση να ξεκινήσουν μια συζήτηση.

Κin Hubbard, Aμερικανός χιουμορίστας

 Δες επίσης: Η φάση του… “μιλούμε”!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
19,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending