fbpx

10″ to Genius: Ποια είναι η ιστορία των παπουτσόσυκων και πόσο καλό μας κάνουν;

Τα παπουτσόσυκα δεν είναι κυπριακό προϊόν. Να το ξεκαθαρίσουμε και αυτό σιγά-σιγά. Όπως και όλοι οι υπόλοιποι κάκτοι, προέρχονται από την Αμερική όπου ο κάκτος αυτός βλαστά από μόνος του.
 
Ιστορικά στοιχεία αναφέρουν ότι τον 16ο αιώνα μεταφέρθηκε από το Μεξικό στην Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα στην Σικελία και μετά στην Κορσική. Εμείς, και στην γειτονική Κρήτη, τα ονομάσαμε παπουτσόσυκα, λόγω του ότι τα φύλλα τους μοιάζουν με σόλες παπουτσιών.
 
Αλλιώς, τα φραγκόσυκα, ονομάστηκαν έτσι λόγω της εισχώρησης τους στο νησί εν καιρώ Φραγκοκρατίας. Οι κάκτοι αυτοί έχουν διάρκεια ζωής 200 περίπου χρόνια και αποτελούν φυτό με μεγάλες θρεπτικές και θεραπευτικές ιδιότητες.
 
Παρόλο που και τα ίδια τα παπουτσόσυκα είναι θρεπτικά (περιέχουν αρκετό μαγνήσιο αλλά και φυσική ταυρίνη – Red Bull, Shark) η κατανάλωση τους σε μεγάλο βαθμό μπορεί να αποφράξει το πεπτικό μας σύστημα, κάτι που γίνεται πάρα πολλές φορές εδώ στην Κύπρο. Φυσικά μια επίσκεψη στις Πρώτες Βοήθειες τα διοθώνει όλα και ο Κυπραίος τραβά ξανά προς την δόξα (στην προκειμένη περίπτωση στα παπουτσόσυκα!)
 
 

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending