fbpx

Τα 10 έντεχνα και ροκ ελληνικά συγκροτήματα που πρέπει να γνωρίζεις!

Ποια είναι τα πρώτα 10 ροκ και έντεχνα ελληνικά συγκροτήματα που πρέπει να γνωρίζεις αν θες να λες πως ξέρεις και ακούς ελληνική ροκ και έντεχνη μουσική;

Τα περισσότερα από αυτά, μας μεγάλωσαν (ποιος δεν τραγούδησε το “Λιωμένο παγωτό, κολλάει στο χέριιι” ή το “Καλοκαιρινά ραντεβού στην αμουδιάάά..“)  και άλλα, τα μάθαμε από τους μεγαλύτερους μας αδελφούς/ές!

Ας τα δούμε ένα-ένα ξεχωριστά!

1. Κίτρινα Ποδήλατα

Φυσικά τα Κίτρινα Ποδήλατα! Ένα από τα πιο γνωστά ελληνικά ροκ συγκροτήματα με τα χαρακτηριστικά τους τραγούδια  “Μη Μ΄αγγίζεις” και “Ταξιδεύω το εγώ μου” ! Δημιουργήθηκαν το 2000 με ιδρυτικά και μοναδικά μέλη, τους Γιώργο και Αλέξανδρο Παντελιά!

 

2. Domenica

Oι Domenica σχηματίστηκαν το 1994. Το 1999 κυκλοφορεί η πρώτη τους δισκογραφική δουλειά με τίτλο Άχρηστα ρολόγια, στην οποία περιλαμβάνονται μια σειρά από τραγούδια όπως Άχρηστα ρολόγια, Θα κρύβω αυτό που ζητάς, Μείνε κοντά μου κλπ. Τα πιο γνωστά τους τραγούδια είναι το Λίγη ζωή ακόμη” , το “Μέσα στη βουή του δρόμου” αλλά και τα “Άχρηστα Ρολόγια”.

 

3. Υπόγεια Ρεύματα

Σχηματίστηκαν το 1992 στην Αθήνα, όταν ο Κώστας Κοντοβάς (πλήκτρα), ο Γρηγόρης Κλιούμης (κιθάρα και φωνή), ο Γιάννης Κυριακός (μπάσο), ο Δημήτρης Αργύρης (κιθάρα) και ο Παναγιώτης Μεταλληνός (τύμπανα), βρέθηκαν στο ίδιο περιβάλλον, θέλησαν να δημιουργήσουν την “κοινή τους μουσική“, τραγούδια που θα εκφράζουν (θεματικά και αισθητικά) τον καθένα τους. Το πιο γνωστό τους τραγούδι είναι το “Μ’ αρέσει να μην λέω πολλά”.

 

4. Magic de spell

Oι Magic De Spell δημιουργήθηκαν το 1980 από τους Θοδωρή Βλαχάκη (drums), Γιώργο Σκαρλάτο (μπάσο) και Αλέξη Κυριακάκη (φωνή). Τα πιο γνωστά τους τραγούδια είναι το “Εμένα οι φίλοι μου”  αλλά και το “Sarajevo”.

 

5. Ξύλινα Σπαθιά

Τα Ξύλινα Σπαθιά ήταν ένα από τα δημοφιλέστερα μουσικά συγκροτήματα της Ελλάδας, προερχόμενο από τη Θεσσαλονίκη, που τη δεκαετία του 1990 ξεχώρισε για τον ιδιαίτερο ήχο του, ο οποίος ήταν πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα της εποχής. Η μουσική τους συνδυάζει στοιχεία από την pop, τη rock, και την electronica, διατηρώντας ταυτόχρονα ένα ελληνικό μελωδικό “χρώμα“, ενώ οι έντονα προσωπικοί και βιωματικοί στίχοι του Παύλου Παυλίδη διακρίνονται για την ποιητικότητα και την εικονοπλαστικότητά τους. Γενικότερα, στα τραγούδια των Ξύλινων Σπαθιών κυριαρχεί μια ατμόσφαιρα συναισθηματικής φόρτισης, που εκφράζεται άλλοτε με εξωστρέφεια και έντονους ρυθμούς και άλλοτε με μια ήρεμη εσωτερικότητα. Τα πιο γνωστά τους τραγούδια είναι το ” Λιωμένο Παγωτό” αλλά και το “Ο Βασιλιάς της Σκόνης”.

6. Ριφιφί

Οι Ριφιφί δημιουργήθηκαν το 1987 από τους Λεωνίδα Παφιλιάρη, Νίκο Κατσιπόδη και Δημήτρη Δημητράκα. Το πιο γνωστό τους τραγούδι είναι το “Φίλα με”.

7. Ενδελέχεια 

Οι Ενδελέχεια είναι ένα από τα πιο γνωστά κιθαριστικά ελληνόφωνα ροκ συγκροτήματα. Αποτελείτο από τους Δημήτρης Μητσοτάκης (στίχοι,τύμπανα,φωνητικά), Δημήτρης Λεοντόπουλος (τραγούδι,ακ.κιθάρα), Αντώνης Δημητρίου (ηλ.κιθάρες,φωνητικά), Αντρέας Βαιτούδης (πλήκτρα, samples, ήχος), Γιώργος Κουλούρης (μπάσο) και Παναγιώτης Κατσιμάνης (ηλ. κιθάρες, φώνη). Το πιο γνωστό τους τραγούδι είναι το “Τι τραγούδι να σου πω”.

8.  Τερμίτες

Οι Τερμίτες δημιουργήθηκαν το 1980 από τους Λαυρέντη Μαχαιρίτσα (φωνή, κιθάρα), Παύλο Κικριλή (ακουστική κιθάρα), Δημήτρη Βασαλάκη (ηλεκτρικό μπάσσο) και Αντώνη Μιτζέλο (σόλο κιθάρα) καθώς και τον Τόλη Σκαματζούρα στα τύμπανα. Η αρχική ονομασία τους ήταν P.L.J. Band (Paul= Παύλος Κικριλής, Larry= Λ.Μαχαιρίτσας, Jimmy= Δημήτρης Βασαλάκης).  Το πιο γνωστό τους τραγούδι είναι το “Πόσο σε θέλω”.

 

9. Δυτικές Συνοικίες

Οι Δυτικές Συνοικίες δημιουργήθηκαν στη Θεσσαλονίκη τον Απρίλιο του 1996. Ιδρυτές του συγκροτήματος είναι ο Κώστας Μυλώσης και ο Βασίλης Μαντζουράνης, οι οποίοι γνωρίστηκαν και έγιναν φίλοι από τα σχολικά τους χρόνια. Το όνομα του συγκροτήματος προέρχεται από τις δυτικές συνοικίες της πόλης όπου μεγάλωσαν και ζουν τα μέλη του. Τα πιο γνωστά τους τραγούδια είναι το “Πες μου γιατί” , το “Δον Κιχώτης” αλλά φυσικά και τα “Καλοκαιρινά Ραντεβού”.

 

Και φυσικά: 10. Πυξ Λαξ!

 

Κατά τη γνώμη μου, αυτά είναι τα καλύτερα ελληνικά έντεχνα και ρόκ συγκροτήματα, που πρέπει ο καθένας μας να γνωρίζει! Είναι κλασσικά, ποιοτικά και πάνω από όλα έχουν τραγούδια με νόημα! Τραγούδια διαχρονικά που με το πέρασμα του χρόνου είναι πάντοτε επίκαιρα! 

Εσύ, τι πιστεύεις; Άφησα κάποιο πίσω;  

 

Δες επίσης: 7+1 θεραπευτικές ιδιότητες της μουσικής

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending