fbpx

Πώς 2 Κύπριοι φοιτητές κατάφεραν να νικήσουν σε διεθνή διαγωνισμό με την ιδέα του DermaTrack!

Αναρωτιέσαι ποιοι είναι αυτοί οι δύοι φοιτητές που μας έκαναν πρόσφατα περήφανους σε διεθνή διαγωνισμό; Ο Νίκος και ο Ανδρέας κατάφεραν να κερδίσουν την 1η θέση στο«Startup Boot Camp» στη Rijeka, διοργανωμένο από το «Step Ri – Edukacijski Centa» και την Αμερικάνικη Πρεσβεία της Κροατίας με το DermaTrack τους. 

Συγκεκριμένα, είναι μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, με εργαλεία που εξυπηρετούν στην παρακολούθηση και ανάλυση των ελιών πάνω στο δέρμα, με σκοπό την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος. Φωτογραφίζοντας  μια ελιά οι χρήστες μπορούν να αναλύσουν τα χαρακτηριστικά της (συμμετρικότητα, μέγεθος, χρώμα, κ.ο.κ) ώστε να προσδιοριστεί το ποσοστό επικινδυνότητας της.

                      2015-09-10 12.17.17  2015-09-10 12.17.36   

Η ομάδα λοιπόν, αποτελείται από τον Ανδρέα Πογιατζή, ως CTO, και Νίκο Μούζουρα, ως CEO, του DermaTrack. Ο Νίκος είναι φοιτητής του Πανεπιστημίου Κύπρου στο τμήμα της Πληροφορικής, με δύο πρωτεία στο διαγωνισμό του ΙΠΕ έρευνα και καινοτομία στην εκπαίδευση. Ο Αντρέας είναι φοιτητής του πανεπιστημίου της Γλασκόβης επίσης  στο τμήμα της Πληροφορικής. Έχει δουλέψει ως freelancer website και mobile app developer.

11987111_1611921869068067_3326698986268465435_n

 

1. Νίκο γεια σου. Καταρχάς συγχαρητήρια για τη διάκριση της ιδέας σας στο διεθνή διαγωνισμό. Πες μας λίγες λεπτομέρειες από τη συμμετοχή μέχρι και την επιτυχία σας.

Όλα ξεκίνησαν όταν η Αμερικάνικη Πρεσβεία στην Κροατία ζήτησε τους καλύτερους StartUp επιχειρηματίες. Στείλαμε τα χαρτιά μας στην Αμερικάνικη Πρεσβεία στην Κύπρο, και ανάμεσα σε 5-6 κυπριακές συμμετοχές, επέλεξαν εμάς.

Στο Boot Camp υπήρχαν αρκετές ενδιαφέρουσες συμμετοχές. Π.χ. ένα Application με 32000 downloads, Homemade κρέμες, delivery σε φεστιβάλ με drones, μηχανικά πόδια για ανάπηρους, μανιτάρια που φυτρώνουν σε ανακυκλωμένο χαρτί (για ιατρικούς σκοπούς) κ.ά. Γενικά υπήρχαν ιδέες με ποικιλία και ήταν όντως StartUp, παρά μόνο η ψηφιακή μορφή που συνηθίζεται στην Κύπρο. 

Η 1η  μέρα του Bootcamp: Έγινε 3λεπτη παρουσίαση της κάθε ιδέας για να γνωριστούμε μεταξύ μας και για να δουν οι μέντορες (από Αμερική και Κροατία) ποιους θα επέλεγαν για καθοδήγηση μετά. Εμείς επιλεγήκαμε από ένα Αμερικανό και ένα Κροάτη, με προσωπικό μας στόχο να «συνδεθούμε» με Αμερική για μελλοντική συνεργασία εκεί. Αυτό ήταν πολύ σημαντικό για εμάς.

Γενικά, συμμετείχαμε σε ομαδικά παιχνίδια που μας βοήθησαν να αναπτύξουμε το ομαδικό πνεύμα, δημιουργώντας αρχηγούς ομάδας και σωστή διαχείριση του χρόνου. Ακολούθησαν τα σεμινάρια για Business Model κτλ. Περιλάμβαναν παρουσιάσεις για το πώς να ξεκινήσεις μια StartUp εταιρεία, πώς να προσεγγίσεις investors και πώς να επιτύχεις γενικά.

18710_1611928299067424_3518139727705659626_n

Η μέρα της παρουσίασης: Μαζί με τον co-founder Ανδρέα Πογιατζή, ξέραμε ότι έπρεπε να έχουμε αυτοπεποίθηση και ότι θέλαμε να κερδίσουμε, δείχνοντάς το. Οι κριτές είπαν απλά ότι η παρουσίαση ήταν ξεκάθαρη για το τι θέλουμε να πουλήσουμε και για το πρόβλημα που λύνουμε. Δυσκολεύτηκαν να μας ρωτήσουν κάτι άλλο, εκτός από το ότι υπάρχουν πολλοί ανταγωνιστές, άρα ποια θα ήταν η διαφορά μας από τους υπόλοιπους. Τους απαντήσαμε πως έχουμε ένα διαφορετικό αλγόριθμο στο Application για τη σύγκριση φωτογραφιών-εικόνων.

Ανακοίνωση αποτελεσμάτων: Με τόσα θετικά σχόλια, περιμέναμε ότι θα είμασταν ότι θα είμασταν στους 3 πρώτους. Μετά από την ανακοίνωση του τρίτου και του δεύτερου, αγχωθήκαμε και δεν ξέραμε τι θα γινόταν. Τότε ανακοινώθηκε ότι ήρθαμε πρώτοι. Σοκαρισμένοι εκείνη τη στιγμή αλλά και μέχρι να έρθουμε Κύπρο, είμασταν συνεχώς χαμογελαστοί. Πρώτοι ανάμεσα σε 9 χώρες σε διεθνή διαγωνισμό με 16 ομάδες!   

           10659287_1612897398970514_7978989331904942991_n

2. Τι πιστεύεις πως βοήθησε στην αναγνώριση της προσπάθειας και του κόπου σας;

Θέλαμε να πετύχουμε και να κυνηγήσουμε τα όνειρά μας. Άρα, από τη στιγμή που στείλαμε την αίτηση, είπαμε ότι θέλαμε να κερδίσουμε και το παλέψαμε. Πιστεύαμε στην ιδέα μας και αυτό μας βοήθησε πολύ.

Επίσης, έπαιξε πολύ ρόλο η καθοδήγηση που είχαμε στο παρελθόν σε παρόμοιο διαγωνισμό στην Κύπρο (Watify) από το μέντορα μας Μιχάλη Στρούθο, που μας βοήθησε να αναπτύξουμε «το χάος» που είχαμε στην αρχική ιδέα, να το βάλουμε σε μια σειρά και να δημιουργήσουμε μια StartUp επιχείρηση. Σίγουρα απογοητευτήκαμε στο παρελθόν και κάποιοι προσπάθησαν να μας αποθαρρύνουν για το ότι δεν θα δούλευε το app, αλλά εμείς συνεχίσαμε να το πιστεύουμε.

Τέλος, κι άλλοι άνθρωποι πίστευαν σε εμάς (π.χ. ο μέντορας μας στην Κροατία, Keith Bradley), αλλά και η υποστήριξη από όλο τον κόσμο στην Κύπρο, μας έφτασε μέχρι εδώ.

watify3

3. Θεωρείς δηλαδή πως η επιτυχία έρχεται πακέτο με τις σωστές συνεργασίες και τη δική σας προσπάθεια ή παίζουν κι άλλοι παράγοντες ρόλο;

Σίγουρα παίζει ρόλο η συνεργασία με τον Ανδρέα (5 χρόνια μαζί συνεργασία και γνωριμία 10 χρόνων) και γενικά παίζει ρόλο η συνεργασία με άλλους. Με τον Ανδρέα, είμαστε αντίθετοι μεταξύ μας αλλά ο ένας συμπληρώνει τον άλλο. Αυτό είναι βασικό συστατικό στην επιτυχία, διαφορετικά πάντα κάτι θα λείπει.

Εκτός από αυτό, κάποιες συγκυρίες και το περιβάλλον μας αποθάρρυναν συχνά. Σε τέτοιες περιπτώσεις έπρεπε να πείσω τον Ανδρέα, πέρα από τον εαυτό μου, να συνεχίσει να το πιστεύει.

Η ιδέα μας είναι δημιούργημα, είναι κάτι δικό μας. Ειδικά μετά από διακρίσεις, δεν θα το άφηνα να πάει χαμένο.

Επίσης, η παρούσα περίοδος της ζωής μας ως φοιτητές παίζει ρόλο, γιατί οι ευθύνες είναι π.χ. πιο λίγες από κάποιον οικογενειάρχη ή με λιγότερο άγχος για άμεση απόκτηση χρημάτων/κάλυψη αναγκών.

10430466_1612103855725668_7474890584294841895_n

 

4. Αν μπορούσες να αναφέρεις 2 αρνητικά παραδείγματα στο χώρο σου ποια θα ήταν αυτά; Τι μπορεί να αλλάξει ή να βελτιωθεί προς το καλύτερο;

Καταρχάς, στην Κύπρο πιστεύω δεν υπάρχει τόση βοήθεια και υποστήριξη στις startup εταιρείες όπως στο εξωτερικό. Από τα χρηματικά βραβεία που δίνονται σε διαγωνισμούς μέχρι το φόρο εισοδήματος (κυβέρνηση) υπάρχει αισθητή διαφορά. Αυτό πιστεύω οδηγεί πολλούς επιστήμονες και γενικά επιχειρηματίες να φεύγουν από την Κύπρο.

Πρέπει να αλλάξει η ιδεολογία και η νοοτροπία μας για να υπάρχει βελτίωση και αλλαγή προς το καλύτερο.

Επίσης, το άλλο αρνητικό είναι οι άλλοι φοιτητές που επικρίνουν όλη τη διαδικασία και την ιδέα μας, υποτιμώντας μας που προσπαθούμε να υλοποιήσουμε την ιδέα μας και ταυτόχρονα σπουδάζουμε. Αν για παράδειγμα πάρω βαθμό 5 σε ένα μάθημα, ενώ ένας συμφοιτητής μου πάρει 9, τότε θεωρείται ανώτερος μαζί με άλλους, επειδή είναι λιγότερο πρόθυμοι να δοκιμαστούν καθώς σπουδάζουν.

CImAMs1UYAA7oXG

 

5. Θεωρείς πως αν μπορούσες να πας πίσω στο χρόνο θα άλλαζες κάτι στην πορεία ή τις επιλογές σου; Γιατί;

Όχι, πιστεύω πως θα έκανα ακριβώς τα ίδια πράγματα ξανά! Είχαμε πολλή κούραση και θυσίες μεν, αλλά δεν θα αλλάζαμε κάτι γενικά. Αναλόγως κύλησαν όλα ομαλά και με επιτυχία μέχρι τώρα.

 

6. Συμπερασματικά, τι συμβουλές θα έδινες σε κάποιο φοιτητή που θέλει να αξιοποιήσει μια δική του ιδέα και να την υλοποιήσει εν τέλει σε επιχείρηση ή εφαρμογή; Τι βήματα πρέπει να ακολουθήσει;

Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να πιστέψει στην ιδέα του και να μην επηρεαστεί από κανένα αρνητικά. Ακόμα κι αν οι άλλοι τη θεωρούν πως είναι η πιο χαζή ιδέα. Δεν πρέπει να αλλάξει γνώμη και να ψάξει ρεαλιστικά τι άλλο υπάρχει, χωρίς να απογοητευθεί.

Ακόμα, θα πρέπει να μελετήσει τους ανταγωνιστές και να δει πού έκαναν λάθος εκείνοι, ώστε να έρθει και να δημιουργήσει κάτι πολύ καλύτερο από αυτούς.

Επίσης, αν υπάρχουν φόβοι πρέπει να προσπαθήσει να τους ξεπεράσει. Π.χ. όπως εγώ με τα Αγγλικά μου, που δεν το έβαλα κάτω και έλαβα μέρος σε ένα διεθνή διαγωνισμό και ένα τοπικό στην Ολλανδία. Άρα, πρέπει να αντιμετωπίσει τους φόβους του και να συνεργάζεται με τα σωστά άτομα.

Επιπλέον, να μη φοβάται να πει την ιδέα του με την εντύπωση ότι θα του την κλέψουν. Με το να τη μοιράζεται, μπορεί να μάθει συνεχώς πράγματα για να την εξελίξει και να βρει άτομα να τον βοηθήσουν. Έτσι, μπορεί να λάβει μέρος σε διαγωνισμούς, άσχετα αν σπουδάζει και έχει δεν βρίσκει αρκετό ελεύθερο χρόνο. Υπήρχε περίοδος που εγώ ασχολούμουν με τόσα πολλά πράγματα ταυτόχρονα, που μπορεί να είχα μόνο 4 ώρες για ύπνο, αλλά το απολάμβανα.

Υπάρχουν δύο επιλογές: Ή θα κυνηγήσεις την ιδέα σου ΜΑΖΙ με το πτυχίο σου ή θα παραμείνεις ένας καλός φοιτητής (που στην τελική μπορεί να μη σε βγάλει κάπου).

 

11666084_851294671631412_2136590017280280829_n

Ευχαριστούμε πολύ για αυτή την ενθαρρυντική συνέντευξη από το Νίκο και ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο DermaTrack 🙂

 

Περισσότερες πληροφορίες: 

 

Δες επίσης: DermaTrack: Η νέα start-up εφαρμογή για πρόληψη καρκίνου του δέρματος!

 

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending