fbpx

Προσκόλληση σε πρότυπα και μοτίβα: Σύγχρονη εμμονή

Tο τελευταίο διάστημα, από την περιήγηση στα διάφορα κοινωνικά δίκτυα και διαβάζοντας και μερικά άρθρα σε διάφορες ιστοσελίδες, παρατήρησα μια μανία (που κατάντησε συγγραφική συνήθεια) να βάζουμε τους ανθρώπους σε καλούπια: κυρίως οι γυναίκες τις υπόλοιπες γυναίκες.

Θα ήθελα να επικεντρωθώ λοιπόν σε αυτή τη νέα μόδα, γιατί θεωρώ πως μέσα από την ανάλυση της απορρέουν σημαντικά στοιχεία για τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα δύο φύλα εν έτη 2015, δεδομένων και των κοινωνικοπολιτικών μεταβολών που συμβαίνουν σήμερα.

 

Εν έτη 2015 λοιπόν, από μια απλή περιήγηση, συναντά κανείς διάφορους χαρακτηρισμούς για τη γυναίκα.

angry-woman-pic-dm-111793587

Όπως: “σκληρό θηλυκό, σνομπ, bitch, γατούλα, απόλυτη γυναίκα” συνοδευόμενοι από συμβουλές τύπου ‘πώς να γίνεται το απόλυτο θηλυκό, ποια είναι τα χαρακτηριστικά της γυναίκας bitch, πώς να τον κάνεις να σε γουστάρει, τι ανάβει τους άνδρες, τι προτιμούν, πώς να τον κάνεις να σε ερωτευτεί, 5 μυστικά της απόλυτης γυναίκας, 5 γυναίκες σύμβολα θηλυκότητας – και εννοείται η Marilyn Monroe πρωταγωνιστεί σε κάθε σελίδα. Όχι ότι με ενοχλεί η εικόνα της Marilyn, απλά με ενοχλεί το πόσο εύκολα έχει ταυτιστεί με έννοιες όπως το ‘απόλυτο θηλυκό’ όπως και οι διάφορες ατάκες της που χρησιμοποιούνται παντού ως χρυσός οδηγός και ευαγγέλιο για κάθε θηλυκό που επιθυμεί να προσδιορίζεται μόνο από αυτό. Τέτοιοι χαρακτηρισμοί δεν είναι τίποτα άλλο από χιλιοειπωμένες ιδέες που είναι απλά μια μεγάλη ‘φούσκα‘. Αυτό που περιγράφεται ως το θελκτικό θηλυκό δεν είναι τίποτα άλλο από μια επιτηδευμένη προσπάθεια να παρουσιάζουμε προς τα έξω κάτι που δεν είμαστε.

 

Επίσης, αποτελεί αφορμή για τις γυναίκες να διαλέγουν απλά ένα ρόλο και να κρύβονται πίσω από αυτό.

woman-guess-clothing-fall-winter-2015

Κάτι που καταλήγει σε δυσκολία να επικοινωνήσουν ουσιαστικά με τους γύρω τους. Και δεν είναι τίποτα σπουδαίο να πάρεις το συγκεκριμένο στυλ: άλλοτε της ‘σκληρής’, άλλοτε της ‘γατούλας’ που παίζει με τους γύρω της (με τα διάφορα ‘γατάκια’ όντας και αυτή όπως είπαμε γατούλα) άλλοτε το στυλ της ‘επιλεκτικής’ που δε γουστάρει καθόλου να την φλερτάρει ο κάθε ‘άσχετος’ και που σπεύδει να τον προσβάλει.

 

Ας πάρουμε όμως ακόμα ένα παράδειγμα της γυναίκας που περιγράφεται ως σκληρή-bitch-επιλεκτική:

bad-bitch

Απ’ ότι έχω δει και διαβάσει, κατάφερα να συμπεράνω γιατί αυτές οι τρεις λέξεις παρουσιάζονται πάντα μαζί, σαν μια έννοια. Είναι οι περαιτέρω χαρακτηρισμοί που ακολουθούν έπειτα από τη συχνή παρότρυνση ‘πώς να σαγηνεύσεις κάθε αρσενικό’ (αν κάτι τέτοιο είναι εφικτό) και που εμπερικλείονται στη φράση ‘γυναίκα με τσαγανό και τουπέ ίσον γυναίκα με ύφος και αέρα ‘αφ’ υψηλού‘. Γυναίκες με το ύφος αυτό είχαν πέραση στις εποχές που πρόσταζαν μια αλλαγή, μια επανάσταση, μια απελευθέρωση από τα σεξουαλικά ταμπού της κοινωνίας που καταπίεζαν το γυναικείο φύλο, τότε που τα φεμινιστικά κινήματα αναζητούσαν τρόπους να αποτινάξουν από πάνω τους τον μανδύα της γυναίκας-υπόδειγμα και να προάγουν τον μοντέλο της γυναίκας που είναι δυναμική.

 

Σήμερα αυτός ο δυναμισμός συγχέεται με τον φεμινισμό, ο οποίος συγχέεται με τις γυναίκες που επιθυμούν να το παίζουν ‘αντράκια’, εξού και οι έννοιες ‘bitch, σνομπ, μαγκάκι’ κλπ.  

 

Φτάνοντας όμως στο σήμερα, προσπαθώντας να αγγίξουμε το μύθο των συγκεκριμένων γυναικών που ζούσαν στις εποχές αυτές και έγραψαν η κάθε μια τη δική της ιστορία, καταλήγουμε να γινόμαστε από γυναίκες-‘γυναικάκια’-‘γυναικούλες’ κλπ, καθώς προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μια φτιαχτή εικόνα του εαυτού μας, με την απαίτηση και προσδοκία να την αποδεχτούν οι γύρω μας και κυρίως αυτοί/αυτές που μας ενδιαφέρουν. Το αποτέλεσμα της προσπάθειας μας να συμβαδίσουμε με τα νέα πρότυπα που μας επιβάλλει η ‘σύγχρονη κοινωνία του 2015’ – έτσι όπως προσδιορίζεται από τις διάφορες νόρμες στα κοινωνικά δίκτυα- είναι οι πόζες τύπου ‘σαγηνευτικό θηλυκό- έτοιμη για όλα σε φωτογραφίες που κοινοποιούνται.

Και επειδή απ’ ότι φαίνεται τείνει να μας ενδιαφέρει περισσότερο πώς να γίνουμε το ‘απόλυτο θηλυκό’ από τη βελτίωση τους εαυτού μας και του ρόλου μας στην κοινωνία ως άνθρωποι (και όχι ως μόνο ως γυναίκες δυναμικές-που τόσο πολύ αρεσκόμαστε να δηλώνουμε-αποτέλεσμα της χρόνιας καταπίεσης που βιώσαμε ως το κατά φύση αδύναμο φύλο) σας παραθέτω τη μία και μοναδική συμβουλή για να αρέσετε σε όλους (αν αυτός είναι ο στόχος), πολύ πιο απλή από αυτά τα πολυσύνθετα που διαβάζεται:

 

‘Ιδανική γυναίκα-απόλυτο θηλυκό’ που τραβάει όλα τα βλέμματα και την επιθυμούν όλοι, δεν υπάρχει.

 

woman dreaming

Υπάρχει απλά μια γυναίκα που απολαμβάνει να φλερτάρει, να αισθάνεται (χωρίς να μεταφέρει παντού τα κόμπλεξ της, χωρίς να αισθάνεται ενοχές ή ντροπή ή να είναι ‘αλλεργική στο συναίσθημα’) όσο απολαμβάνει να ερωτεύεται ή να ανοίγεται στους ανθρώπους γύρω της και να μοιράζεται τις γνώσεις της και τις σκέψεις της. Ναι, αυτή ίσως είναι μια γυναίκα που ενδεχομένως θα ‘γούσταραν’ οι περισσότεροι γιατί αποπνέει αυτοπεποίθηση και ειλικρίνεια.

Και πάλι μην παίρνετε τοις μετρητής ό,τι άποψη διαβάζετε ή ακούτε.

Κανείς δε μπορεί να εγγυηθεί και δεν είναι ούτε εφικτό να υπάρξει συγκεκριμένο είδος γυναίκας ή άνδρα που να θεωρείται ως κατ εξοχήν ελκυστικό γιατί πολύ απλά ο καθένας από εμάς διαθέτει προσωπική και διαφορετική αντίληψη των πραγμάτων.

 

Σταματήστε λοιπόν να προσπαθείτε να χωρέσετε σε καλούπια και μοτίβα.

 

Δες επίσης: Καταρρίπτοντας τα είδωλα…

 

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending