Γιατί θολώνουν τα τζάμια του αυτοκινήτου το χειμώνα;

Evie Economidou
Former Lead Editor & Media Supervisor at StudentLife

Σε όλους μας έχει τύχει. Έξω είναι κρύο, μπαίνεις μέσα στο αυτοκίνητο σου και μέσα σε λίγα λεπτά καθώς οδηγείς, τα τζάμια γίνονται τόσο θολά από μέσα, που όλα φαίνονται σαν να καλύφθηκαν από ένα σύννεφο ομίχλης.

Πώς γίνεται αυτό;

Το αιώνιο γιατί

Τα τζάμια λοιπόν θολώνουν από μέσα, όταν ο ζεστός αέρας του αυτοκινήτου (π.χ. θέρμανση) λιώνει πάνω στην κρύα επιφάνεια του  γυαλιού, προκαλώντας “συμπύκνωση“.

Με απλά λόγια, είναι η ύπαρξη αρκετού νερού στον αέρα που συμπυκνώνεται στο γυαλί.

Συμπυκνώνεται στο εσωτερικό, επειδή το εξωτερικό γυαλί είναι πιο κρύο, και όταν είναι πιο κρύο έξω μειώνεται η σχετική υγρασία.

Είναι όπως όταν βλέπουμε την αναπνοή μας έξω όταν είναι κρύο. Περιέχει 100% υγρασία μέσα της, αλλά θα τη δούμε μόνο όταν κάνει κρύο έξω, επειδή τότε θα φτάσει στο σημείο που η αναπνοή μας θα προκαλέσει μικρή “ομίχλη“.

Πότε συμβαίνει ξανά;

Τα επίπεδα υγρασίας μέσα σε ένα αυτοκίνητο μπορεί να αυξηθούν από: την αναπνοή των επιβατών, τα βρεγμένα ρούχα από τη βροχή, το χιόνι πάνω στις μπότες μας, και ένα κλασικό παράδειγμα… ένα ερωτευμένο ζευγάρι! Ακόμη και μια ζεστή πίτσα θα αυξήσει τα επίπεδα υγρασίας μέσα στο αυτοκίνητο.

Συμβουλή για να μη θολώνουν τα τζάμια

Όταν τα εσωτερικά παράθυρα θολώσουν, καλύτερα να ενεργοποιήσετε τα “defrosters” των τζαμιών (μπροστά και πίσω) και να ανάψετε τη θέρμανση. Ο κλιματισμός ανάβει αυτόματα, όταν η λειτουργία ξεπαγώματος του παρμπρίζ (windshield defroster) είναι ενεργοποιημένη – στα πιο καινούρια αυτοκίνητα (αν όχι σε όλα).

Έτσι, τα γυαλιά θα καθαρίσουν γρηγορότερα, αφού θα φύγει η υγρασία στο εσωτερικό. Αν και ο θερμός αέρας περιέχει περισσότερη υγρασία, ο ξηρός αέρας που έρχεται μέσω του ξεπαγώματος, θα καθαρίσει το τζάμι γρηγορότερα από τον κρύο αέρα.

Καλύτερα να χρησιμοποιούμε φρέσκο αέρα, αντί τη λειτουργία ανακύκλωσης (recirculation) επειδή το τελευταίο θα ανακυκλώσει τον υγρό αέρα που ήταν η αιτία του προβλήματος.

Μιας και η τεχνολογία εξελίσσεται, τα νέα αυτοκίνητα, έχουν συστήματα ελέγχου αυτόματου κλιματισμού, και διαθέτουν αισθητήρες υγρασίας που μπορούν να προλάβουν το πιο πάνω πρόβλημα θολότητας αυτόματα.

Έτσι, ο οδηγός κι οι επιβάτες δεν χρειάζεται να κάνουν τίποτα!