fbpx

Mπορούμε να διαχειριστούμε τα συναισθήματά μας;

Αν σας έλεγε κάποιος πως μπορείτε να ελέγξετε σε μεγάλο βαθμό τα συναισθήματα σας, θα το δοκιμάζατε; Θα είχατε το πείσμα να κάνετε τα λόγια πράξη;

Είμαι ανάμεσα σ’ αυτούς τους ανθρώπους, που πιστεύουν πως ο κάθε ένας από εμάς μπορεί να αλλάξει! Aλλά κάθε αλλαγή απαιτεί δράση και κάθε επιτυχία θέλει πραγματική προσπάθεια.

Πιστεύω πως:

  • Αν κάποιος θέλει πραγματικά μπορεί να αλλάξει τη ζωή του και να μετατρέψει την δυστυχία του σε ευτυχία.
  • Mπορεί να διώξει τους φόβους του και να εκπληρώσει τα όνειρά του.
  • Μπορεί να πολεμήσει το κακό άγχος και να αρχίσει να ζει μια πιο ήρεμη ζωή.
  • Και το κυριότερο, μπορεί να μάθει να αγαπά σωστά τους συνανθρώπους του, αφού θα έχει αγαπήσει πρώτα τον εαυτό του και τη ζωή.

Ζούμε μόνο μια φορά και τόσο λίγο, που δεν επιτρέπεται να ξυπνάμε λυπημένοι. Δεν επιτρέπεται να ξυπνάμε δυστυχισμένοι, όταν είμαστε στην κατηγορία των τυχερών ανθρώπων αυτής της γης (δεν πεινάμε, έχουμε μια στέγη πάνω απ’ το κεφάλι μας, δεν ζούμε σε εμπόλεμη κατάσταση κτλ, κτλ…). Δεν γίνεται να φοβόμαστε να τολμήσουμε να κάνουμε τα όνειρά μας πραγματικότητα. Δεν γίνεται να περνάμε τις πιο πολλές ώρες της μέρας μας αγχωμένοι. Δεν γίνεται, τέλος, να επιλέγουμε να κάνουμε φιλίες ή να μπαίνουμε σε σχέσεις που δεν θυμίζουν καθόλου αγάπη.

Είναι ανεπίτρεπτο, αλλά πόσοι από μας βιώνουμε τα πιο πάνω συναισθήματα καθημερινά; Πόσοι στη πραγματικότητα δεν είναι καθόλου καλά, αλλά απαντούν, πως είναι καλά στην καθημερινή ερώτηση, “Γεια σου, τι κάνεις;”, των γνωστών που τυχαία συναντούν στο δρόμο τους; Πόσοι από εμάς θα θέλαμε να υπήρχε ένα μαγικό κουμπάκι, που θα μας επέτρεπε να σταματούμε το αίσθημα του αβάστακτου πόνου, της έντονης λύπης, του υπερβολικού άγχους και του εκρηκτικού θυμού;

Υπάρχει άραγε κάποιος τρόπος που να μας επιτρέπει να ελέγξουμε τα συναισθήματα μας;

Η απάντηση είναι πως ναι, υπάρχει και δεν είναι μόνο ένας. Τα συναισθήματα μας μπορούν να ρυθμιστούν με πολλούς και διάφορους τρόπους. Το τι πρέπει, όμως, να κατανοήσουμε είναι πως κάποιοι από αυτούς τους τρόπους μπορούν να μας κάνουν απεριόριστο καλό, αλλά κάποιοι άλλοι μπορούν να μας βλάψουν και να μας προκαλέσουν μόνιμη ζημιά.


Θα ήθελες να παρακολουθήσεις ένα σεμινάριο όπου θα μάθεις να διαχειρίζεσαι τα συναισθήματά σου με υγιείς τεχνικές μέσα σε ένα διαδραστικό και ευχάριστο περιβάλλον; Δήλωσε συμμετοχή στο δωρεάν σεμινάριο της Δρ. Άννας Παυλίνας Χαραλάμπους. Περισσότερα στο τέλος του άρθρου. 



Παραδείγματα τεχνικών που μπορούν να μας βλάψουν είναι:

1) Η τεχνική της αποφυγής (!!!) που χρησιμοποιείται συχνά από πολύ κόσμο.

Με αυτή την τεχνική επιλέγουμε να μην ζήσουμε μια κατάσταση καθόλου (πχ. Φοβάμαι τα αεροπλάνα, άρα δεν θα πετάξω; Φοβάμαι τον οδοντίατρο, άρα δεν θα τον επισκεφτώ, Με αγχώνουν οι συνεντεύξεις και μπορεί να αποτύχω, έτσι δεν θα παρουσιαστώ). Αυτή η τεχνική αν και μπορεί να μας ανακουφίσει προσωρινά, μπορεί να μας επηρεάσει και θα μας επηρεάσει αρνητικά σε βάθος χρόνου.

emotions2

Φανταστείτε μια ζωή χωρίς τη δυνατότητα να επισκεφτούμε μαγικούς, εξωτικούς προορισμούς, ή μια ζωή χωρίς τη δυνατότητα να επισκεφτούμε φίλους ή συγγενείς που βρίσκονται στο εξωτερικό. Σκεφτείτε μια ζωή χωρίς να κάνουμε την ονειρική για εμάς δουλειά ή μια ζωή που αποφεύγουμε να κάνουμε τα απαραίτητα βήματα για να φροντίσουμε την υγεία μας.

Άρα, πολλές φορές η τεχνική της αποφυγής δεν πρέπει να επιλέγεται, όχι μόνο γιατί μπορεί να θέσει τον εαυτό μας σε κίνδυνο, αλλά επειδή έτσι μπορεί να χάσουμε σημαντικές ευκαιρίες στη ζωή μας.

2) Ένα άλλο είδος τεχνικών που μπορούν ναμας βλάψουν είναι οι αρνητικές τεχνικές ανταπόκρισης, όπως τα ναρκωτικά, το απεριόριστο φαγητό και το αλκοόλ. Δυστυχώς πολλοί νέοι άνθρωποι καταφεύγουν στις αρνητικές τεχνικές ανταπόκρισης γιατί αυτές προσφέρουν γρήγορη ανακούφιση από την προβληματική κατάσταση που βιώνουν.

Αυτές οι τεχνικές όμως δεν δίνουν λύση στο πρόβλημα.
Αυτές οι τεχνικές δεν μπορούν να σε σώσουν.
Μπορούν μόνο να σε μουδιάσουν, να σε κάνουν να ξεχαστείς για λίγο.
Ο μόνος τρόπος να συνεχίσουν να σε ευχαριστούν είναι να τις διαλέγεις, ξανά και ξανά.
Θα ξεχνάς το πρόβλημά σου ναι, αλλά θα καταστρέφεις την ψυχική, τη σωματική και τη νοητική σου υγεία.

emotions3

 


 

Θα ήθελες να παρακολουθήσεις ένα σεμινάριο όπου θα μάθεις να διαχειρίζεσαι τα συναισθήματά σου με υγιείς τεχνικές μέσα σε ένα διαδραστικό και ευχάριστο περιβάλλον;


Αν ναι, τότε δήλωσε συμμετοχή στο δωρεάν σεμινάριο της Δρ. Άννας Παυλίνας Χαραλάμπους που θα γίνει την Δευτέρα 4 Απριλίου.

 

ΠΟΥ: Starbucks, Γρίβα Διγενή, Αίθουσα Παρουσιάσεων

ΠΟΤΕ: Δευτέρα 4 Απριλίου, 18:00-20:00

 

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

 

Οι θέσεις για το σεμινάριο έχουν συμπληρωθεί.

 

Δρ. Άννα Παυλίνα Χαραλάμπους

pavlina_char

H Δρ. Άννα Παυλίνα Χαραλάμπους έχει κάνει διδακτορικό στην Αισθητηριακή και Γνωστική Νευροεπιστήμη (με υποτροφία), μεταπτυχιακό στις Μεθόδους Έρευνας στην Ψυχολογία και πρώτο πτυχίο στην Ψυχολογία. Διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και παράλληλα δουλεύει ως συντονίστρια έρευνας σε ένα Eυρωπαικό έργο που ασχολείτε με την προώθηση της νοητικής/ψυχικής ευεξίας. Στο παρελθόν, έχει πραγματοποιήσει διαδραστικά εργαστήρια/σεμινάρια σε μαθητές, γονείς και δασκάλους/καθηγητές με ποικιλία θεμάτων.

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending