fbpx

Νηστείες: Μάθε τα υπέρ και τα κατά για τον εαυτό σου και τους γύρω σου!

Είτε νηστεύεις εσύ προσωπικά, είτε κάποιος από την παρέα/οικογένειά σου, ένα είναι το σίγουρο: αυτός ο μήνας δεν θα φύγει εύκολα.

Πόσο αποφασισμένος/η  (ή μάλλον καλύτερα αφοσιωμένος/ηείσαι την περίοδο των Νηστειών;

 

Υπέρ – Κάνεις εγκράτεια από πειρασμούς (γενικά):

hard-to-eat-healthy-1

Το βαθύ και ουσιώδες νόημα των Νηστειών είναι η εγκράτεια και αποχή από κάτι που αγαπάς. Είτε από είναι φαγητό, είτε είναι ασταμάτητα ψώνια, είτε καθημερινές έξοδοι – το  ζητούμενο είναι ο περιορισμός τους. Το σκεπτικό πίσω από τις Νηστείες είναι να μπεις στη θέση του Χριστού, ο οποίος πέρασε από μια σειρά παθών μέχρι να Αναστηθεί. Με τον ίδιο τρόπο, τα δικά σου “πάθη” πρέπει να αφορούν την αποχή σου από όσα κάνεις τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου συστηματικά, για να νιώσεις αυτή τη “στέρηση” μέχρι το Πάσχα = νόημα στα σημαντικά και απαραίτητα.

 

Κατά – Δεν μπορείς να απολαύσεις τις βραδινές σου εξόδους:

Έχεις να βγεις με τους φίλους σου. Δεν μπορείτε να πάτε μαζί σε ένα εστιατόριο επειδή θα μπεις στον πειρασμό να φας κρέας. Ποτά και ξενύχτια; Δεν το νομίζω να γίνεται στο βαθμό με την προ-νηστειών-περίοδο. Στο cafe; Όχι καφέ με γάλα, όχι μπισκότο ή γλυκό. Άρα, το πολύ-πολύ κανένα τσαγάκι και καλό σου είναι.

 

Υπέρ – Αποφεύγεις φαγητά με ελάχιστη διατροφική προστιθέμενη αξία:

Πιο συγκεκριμένα, ένας περιορισμός αφορά το φαγητό (κατά τη γνώμη μου ο πιο διαδεδομένος από όλους). Πολλά από τα φαγητά που βρίσκονται γύρω μας είναι γεμάτα με αχρείαστα συστατικά, όπως προστιθέμενη ζάχαρη, λίπη και έξτρα θερμίδες. Στην περίοδο των Νηστειών ξέρεις ότι δεν μπορείς να φας γλυκά, μιας και το βασικό τους συστατικό είναι π.χ. το γάλα. Επίσης, ξέρεις ότι δεν μπορείς να καταναλώνεις πίτσες, πατατάκια (chips), σοκολάτες κτλ. μιας και ανήκουν στην κατηγορία “πειρασμοί” απ’ όπου και απέχεις, όπως είπαμε και πριν. Απέχεις πράγματι όμως;

 

Κατά – Ξεγελιέσαι από την ετικέτα “Νηστίσιμο”:

Όποιον ρωτήσεις, ανεξαρτήτου ηλικίας, θα σου πει: “Δεν μπορώ να φάω το τάδε, νηστεύω“. Αν η συζήτηση συνεχιστεί, θα είναι κάπως έτσι: “Μα, το αγόρασα για εσένα ειδικά, είναι νηστίσιμο” “Α, πάλι καλά! Αν είναι νηστίσιμο, μπορώ να το φάω“. Νηστίσιμα γλυκά, νηστίσιμα φαγητά, νηστίσιμα ποτά… Όλα έχουν κατηγοριοποιηθεί τόσο εύκολα, με το νόημα των Νηστειών να χάνει την αξία του. Ποια η ουσία να νηστεύεις και με την πρώτη ευκαιρία να τρως μια νηστίσιμη δούκισσα; Μέχρι και νηστίσιμα γαλακτοκομικά έχουν βγει! Κοροϊδεύεις τον εαυτό σου και κανέναν άλλο. Αν έχεις πάρεις την απόφαση να νηστέψεις, κάν’ το σωστά τουλάχιστον.

 

Υπέρ – Είναι ένας τρόπος να προσέξεις τη διατροφή σου:

Αν εξαιρέσουμε το προηγούμενο παράδειγμα, είναι αλήθεια πως μπαίνοντας σε πρόγραμμα νηστειών, κάνεις καλύτερες διατροφικές επιλογές. Π.χ. ξέρεις ότι πρέπει να συμπεριλάβεις ψάρι, όσπρια, λαχανικά, φρούτα, δημητριακά, ζυμαρικά. Συνεπώς, κινείσαι σε αυτό τον άξονα, δίνοντας βάση στα συστατικά που αποτελούν τις τροφές. Επίσης, το βρίσκεις και σαν αφορμή για δίαιτα, μιας και κοντεύει το καλοκαιράκι!

 

Κατά – Στερείσαι απαραίτητες διατροφικές επιλογές:

Άλλο να προσέχω τι τρώω και άλλο να μην τρώω τίποτα ή να τρώω τα πάντα. ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι Νηστείες κρύβουν τον κίνδυνο να σε οδηγήσουν στα άκρα. Προσέχοντας τόσο πολύ το τι τρως, καταλήγεις να απορρίπτεις τα πάντα. Όλα πρέπει να έχουν και το μέτρο τους. Επίσης, ότι είναι “νηστίσιμο“, δεν είναι απαραίτητα και διαιτητικό. Πολλά από τα νηστίσιμα και επιτρεπόμενα φαγητά κρύβουν παγίδες. Σημασία έχει τόσο η ποιότητα όσο και η ποσότητα των φαγητών που επιλέγεις. Επίσης, η απαγόρευση κρεάτων και γαλακτοκομικών προϊόντων δεν είναι κι ότι καλύτερο, μιας και χάνεις απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνες και ασβέστιο. Ειδικά αν γυμνάζεσαι παράλληλα, η νηστεία δεν συστήνεται με υποκατάστατα φαγητών.

 

Αν λοιπόν αποφασίζεις να νηστέψεις, ή να στηρίξεις ένα φίλο σου στις Νηστείες, κάνε το σωστά!

 

Δες επίσης: Τα 13 πράγματα που τυγχαίνουν σε όλους μας ΚΑΘΕ μέρα!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending