fbpx

Σοφία Ολυμπίου: Η μοναδική Κύπρια στο άθλημα Βάδην που κατέκτησε την 3η θέση Πανελλήνια!

Η Σοφία Ολυμπίου γεννήθηκε στην Κύπρο και είναι μόνιμος κάτοικος των Λυμπιών της επαρχίας Λευκωσίας. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην Ζάκυνθο για σπουδές, στο Τ.Ε.Ι Ιονίων Νήσων-Τμήμα Προστασίας & Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς.

Με τη φανέλα της ομάδας στίβου Α.Γ.Ε. Ζακύνθου η Σοφία Ολυμπίου κατέλαβε την 3η Θέση στην κατηγορία νεαρών γυναικών και την 11η Θέση στην κατηγορία γυναικών στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ημιμαραθωνίου Βάδην που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, την Κυριακή 27/03/2016.

 

12895474_1283388568344031_348510754_n

 

Πάμε να δούμε όσα μας είπε η ίδια για το σημαντικό αγώνα της:

 

 Σοφία μου πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι με αυτό το είδος αθλητισμού; 

Αρχικά ξεκίνησα να ασχολούμαιι στα 15 μου με τον χορό και το ποδόσφαιρο, αλλά η αγάπη μου για το στίβο στα 17 μου, ήταν αυτό που κέρδισε οριστικά. Ξεκίνησα να διαγωνίζομαι σε αγώνες αντοχής 5 χιλιομέτρων και τρέξιμο 10 χιλιομέτρων. Με αυτό το είδος αθλητισμού άρχισα να ασχολούμαι όταν ήρθα στην Ελλάδα για σπουδές και έκανα μεταγραφή στην ομάδα στίβου της Ζάκυνθου (Α.Γ.Ε. Ζάκυνθου). Ο νέος προπονητής μου με είχε βάλει σε ένα πρόγραμμα προπονήσεων με βάδην, για να δει αν μπορώ να αντεπεξέλθω σε αυτό. Το αποτέλεσμα ήταν θετικό. Σε κάθε προπόνηση προσπαθούσα να κάνω την τεχνική σωστά και βελτιωνόμουν σε αυτό συνεχώς, με τον πρώτο μου αγώνα στα 10χλμ βάδην να με περνάει στην 7η θέση.

 

Δώσε μας μια μικρή περιγραφή αυτού του αθλήματος.

Το βάδην είναι ένα απαιτητικό άθλημα, γιατί εκτός απο αντοχή χρειάζεται και τεχνική. Υπάρχουν αποστάσεις 5 χλμ, 10χλμ, 20 χλμ και 50 χλμ. Στους αγώνες, εκτός από τον χρόνο, κρίνεσαι και στην τεχνική, όπου κάθε 200 μέτρα υπάρχει ελεγκτής και σου δίνει κάρτα αν κάνεις λάθος. Στις 3 κάρτες ακυρώνεσαι από τον αγώνα, οπόταν θέλει μεγάλη προσοχή! Κάθε αγώνας απαιτεί διαφορετικές προπονήσεις. Εγώ λοιπόν αγωνίζομαι στα 10 και 20 χλμ.

12899993_1283388481677373_1440860046_n

 

Είσαι η πρώτη Κύπρια που ασχολείται με αυτό το είδος, και κατάφερες να αποκτήσεις την 3η θέση Πανελλήνια. Πώς το πέτυχες αυτό;

Αρχικά, για να ασχολείσαι με τον αθλητισμό και ιδιαίτερα με τον πρωταθλητισμό πρέπει να το αγαπάς πολύ και να έχεις υπομονή, γιατί χρειάζονται πολλές ώρες προπονήσεων, καθώς πρέπει να είσαι αφοσιωμένος σε αυτό που κάνεις. Σήμερα, μετά από 4 χρόνια που κάνω βάδην, πιστεύω ότι για να φτάσω μέχρι εδώ που είμαι τώρα, χρειάζονται «θυσίες» για να πετύχεις. Κάνω 2-3 ώρες την ημέρα προπόνηση, 6 φορές την εβδομάδα. Ένα μήνα πριν από το Πανελλήνιο των 20 χιλιομέτρων έκανα μεν καθημερινή προπόνηση, αλλά έκανα και 3 φορές την εβδομάδα διπλή προπόνηση, δηλαδή πρωινή-απογευματινή. Βέβαια με μια τέτοια προπόνηση χρειάζεται εξίσου και μια καλή διατροφή, για να μπορείς να αντεπεξέλθεις στις προπονήσεις. Λόγω του αθλήματος μου που είναι αντοχής με πολλά χιλιόμετρα, τρώω σε καθημερινή βάση υδατάνθρακες για να με κρατάνε σε αντοχή, καθώς ακολουθώ και μια ισορροπημένη διατροφή. Δεν μπορώ να κρύψω ότι είμαι λάτρης της σοκολάτας και των γλυκών, οπόταν τρώω άφοβα γλυκά χωρίς ενοχές – αφού ξέρω πως θα τα χάσω με τόσα χιλιόμετρα!

“Πιστεύω πως αν έχεις ένα στόχο που θες να τον πραγματοποιήσεις, τίποτα δεν σε σταματά”

 

Θα παρότρυνες άλλους Κύπριους/Κύπριες να δοκιμάσουν το άθλημα αυτό; Τι μπορεί κανείς να κερδίσει μέσα από αυτό;

Στην Κύπρο δεν υπάρχει αυτό το άθλημα ακόμα και πιστεύω πως με τόσους καλούς αθλητές υψηλού επιπέδου που βγάζει η Κύπρος, θα έπρεπε να ανοίξει και ένα τμήμα βάδην σε κάποιους συλλόγους. Είναι ένα άθλημα που συνδυάζεται με την ποδηλασία και το τρέξιμο για αντοχή και για ταχύτητα. Θα παρότρυνα ένα αθλητή αντοχής να δοκιμάσει το βάδην και ίσως να αποδειχθεί πολύ καλός και σ’ αυτό!

 10659331_946480475368177_7633414296270916153_n

Τι σκέφτεσαι να κάνεις όταν τελειώσεις με τις σπουδές σου και όταν τελικά επιστέψεις πίσω στην Κύπρο; 

Σε θέμα εκπαίδευσης, ας πάρω για αρχή το πτυχίο τελειώνoντας και ακολούθως θα αποφασίσω αν θα πάω για μεταπτυχιακό στο εξωτερικό ή όχι. Ως προς τον αθλητισμό, με την επιστροφή μου πίσω στην Κύπρο, θα συνεχίσω να προπονούμαι στο άθλημά μου, με προπονητές στο Γ.Σ.Π. και εκεί θα κριθώ αν έχω τους κατάλληλους χρόνους για να συμμετέχω και σε άλλους αγώνες εκτός των Πανελληνίων. Αργότερα θα είναι και πιο δύσκολο πιστεύω, ως προς το ότι θα πρέπει να συνδυάζω προπονήσεις με δουλειά, παρά από το να σπουδάζω και να αθλούμαι.

 

Αναγνωρίζω ότι το να είσαι φοιτητής και αθλητής ταυτόχρονα, είναι δύσκολο λόγω των απαιτήσεων που έχουν και τα δύο σε ξεχωριστούς τομείς. Νιώθεις να «αφήνεις» ένα από τα δύο περισσότερο;

Φοιτητής και αθλητής είναι όντως πολύ δύσκολο, αρκεί να είσαι σε συνεχές πρόγραμμα και να τα προλαβαίνεις όλα.  Προσωπικά, δίνω βάση στις σπουδές μου, γιατί αυτός ήταν και ο κύριος λόγος που έφυγα στο εξωτερικό. Δεν έχω ζήσει όμως τη φοιτητική ζωή που έχουν όλοι οι φοιτητές, δηλαδή να βγαίνω και να διασκεδάζω συνεχώς, αλλά όταν έχω ελεύθερο χρόνο σίγουρα θα τον περάσω με καλή παρέα.

“Οι διακοπές για εμένα σημαίνουν προπόνηση και πάλι προπόνηση, αφού τα καλοκαίρια όπως και στις αργίες Χριστούγεννα και Πάσχα, κάνω προετοιμασία -όχι μόνο εγώ, αλλά και ο κάθε αθλητής που στοχεύει για το καλύτερο.”

12900237_1283388595010695_1953943926_n

Ποιος είναι ο επόμενος σου στόχος στον αθλητισμό και μέχρι πού θα ήθελες να φτάσεις σε 5 χρόνια από τώρα;

Στόχος μου είναι να ξεπερνώ κάθε φορά τα όρια μου, τον ίδιο μου τον εαυτό και κάθε φορά να γίνομαι όσο καλύτερη μπορώ. Στα επόμενα 5 χρόνια… λίγο δύσκολο να φανταστώ το πώς θα εξελιχθώ στον αθλητισμό, αλλά μακάρι να φτάσω σε ένα υψηλό επίπεδο αθλητισμού με πολλές επιτυχίες. Όρεξη και θέληση να υπάρχει και όλα μπορούν να πραγματοποιηθούν.

 

Ποια στρατηγική χρησιμοποιείς για να πετύχεις αυτά που θέλεις και τι είναι αυτό που σου δίνει δύναμη για να συνεχίσεις να προσπαθείς;

Να ξεπερνώ κάθε φορά την Σοφία που ξέρω, να τα δίνω όλα σε κάθε προπόνηση και κυρίως σε κάθε αγώνα. Στην ομάδα στίβου που συμμετέχω, προπονούμαι με την καλύτερη μαραθωνοδρόμο στην Ελλάδα, τη γνωστή  Μάγδα Γαζέα. Βλέπω τις προσπάθειες που κάνει κάθε φορά για να πετύχει τους στόχους της, οπόταν αυτό μου δίνει δύναμη να συνεχίσω και εγώ από μικρή ηλικία τον πρωταθλητισμό.

“Βέβαια, έχω τη στήριξη της οικογένειας μου, του προπονητή μου και των δικών μου ανθρώπων που πιστεύουν στο καλύτερο για ‘μένα και αυτό πιστεύω είναι το μεγαλύτερο κίνητρο για να συνεχίσω  να προσπαθώ για το καλύτερο.”

1601270_805563549459871_654578942_n

 

Στις 3/4/2016 η Σοφία θα συμμετάσχει στο Διεθνή Αγώνα 5χλμ. “Μέγας Αλέξανδρος” στη Θεσσαλονίκη και στις 23/4/2016 στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα 10χλμ στην Πάτρα. Στόχος της να καταρρίψει το προσωπικό της ρεκόρ που είναι 2’ώρες και 6λεπτά.

 

Ευχόμαστε στη Σοφία κάθε επιτυχία στο χώρο του αθλητισμού, αλλά και στη ζωή της! 🙂

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending