fbpx

Οι 4 διαφημίσεις που ποτέ δεν θα προβληθούν στην… Ευρώπη!

Όπως πολύ πιθανόν να ξέρεις, ή έχεις παρατηρήσει, μια “συγκριτική διαφήμιση”, όπως ονομάζεται, δεν πρόκειται ποτέ να προβληθεί στην Ευρώπη. Ακόμα κι αν συμβεί αυτό, πρέπει να τηρεί τις ανάλογες προυποθέσεις και νόμους.

Η “συγκριτική διαφήμιση”, είναι η διαφήμιση η οποία κατανομάζει ρητά ή υπονοεί έναν ή πολλούς ανταγωνιστές, με αναφορά στο όνομα του. Αυτό το είδος διαφήμισης παρατητηρείται ως συχνό φαινόμενο στην Αμερική, σε αντίθεση με την Ευρώπη που κρίνεται ως απαγορευτικό.

Ο ανταγωνισμός των δύο μεγάλων εταιριών Coca-Cola και Pepsi, έιναι πασίγνωστός ανα το παγκόσμιο. Δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις στις οποίες οι δύο μεγάλοι αντιπάλοι προέβησαν σε προκλητικές διαφημίσεις. Οι 2 πρώτες που αναφέρονται πιο κάτω, προβλήθηκαν από την εταιρεία της Pepsi.

Δες τις πιο κάτω:

1
Η διαφήμιση της Pepsi που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, εξοργίζοντας την Coca-cola

2
Η δεύτερη διαφήμιση χρησιμοποιεί ένα διάσημο όνομα για το χώρο της μουσικής, κάνοντας την έτσι  πιο ελκυστική και επιτυχημένη

Συγκεκριμένα, αναφέρει το όνομα του διάσημου κιθαρίστα Jimi Hendrix, με την τεράστια επιτυχία του να οφείλεται… στην Pepsi!

3
Ο διαφημιστικός πόλεμος μεταξύ των εταιριών McDonald’s και Burger King

Συγκεκριμένα, τα McDonald’s αποφάσισαν να τοποθετήσουν μια διαφημιστική ταμπέλα, με την οποία παρέχουν οδηγίες για το πώς μπορείς να φτάσεις στο κοντινότερο εστιατόριο. Αυτή η διαφήμιση δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη, έτσι το Burger King, φρόντισε να δώσει την καλύτερη απάντηση.

Έτσι, λοιπόν, τοποθέτησε μια τεράστια ταμπέλα δίπλα από εκείνη του McDonald’s, παρέχοντας λεπτομερείς οδηγίες για το πώς μπορούν οι πελάτες να προσεγγίσουν το δικό τους κατάστημα. Και φυσικά δεν σταμάτησαν εκεί, καθώς φρόντισαν να γυρίσουν το νέο τους διαφημιστικό βασισμένο στην ταμπέλα του “ορκισμένου εχθρού” τους.

Κάπως έτσι, στο βίντεο βλέπουμε τους οδηγούς να παρατηρούν κυρίως τη γιγαντιαία ταμπέλα, με αυτή των McDonald’s να περνά απαρατήρητη. Mέχρι που ένα ζευγάρι βλέπει και τις δυο ταμπέλες και αποφασίζει να σταματήσει αρχικά στα McDonald’s για να προμηθευτεί καφέ, ώστε να συνεχίσει την πορεία του μέχρι τα Burger King, για να απολαύσει το γεύμα του. Το ευφάνταστο διαφημιστικό κλείνει με το σλόγκαν “McDonald’s, ευχαριστούμε που είστε παντού”.

4
Η Audi, ήταν ακόμα μια εταιρία η οποία προέβη σε παρόμοιο είδος διαφήμισης

Aνέφερε μέσα σ’ αυτή, μάρκες ισχυρών της ανταγωνιστών! To διαφημιστικό της άρχιζε με τον ερώτημα: ” Τι θέλεις σε ένα αυτοκίνητο…”

Όπως φαίνεται, οι πιο πάνω διαφημίσεις μπορεί να θεωρούνται ως επί το πλείστον, πρωτότυπες! Για την επιτυχία όμως μιας εταιρίας, βασικό ρόλο διαδραματίζει η κοινωνική υπευθυνότητα, αλλά πάνω απ’ όλα η λειτουργία της μέσα σε πλαίσια επιχειρηματικής ηθικής.

Πρότεινέ μας κάποια αντίστοιχη διαφήμιση που γνωρίζεις και δεν αναφέρθηκε πιο πάνω!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending