fbpx

10 λόγοι που θα σε πείσουν να ξυπνάς (και να κοιμάσαι) νωρίς!

Η αλήθεια είναι ότι από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου ήμουν αμετανόητο νυχτοπούλι – λάτρευα τις ώρες της νύχτας, το καλοκαίρι κοιμόμουν όταν πλέον ξημέρωνε και μισούσα όσο τίποτε το πρωινό ξύπνημα, ειδικά όταν πήγαινα σχολείο.

Έλεγα στον εαυτό μου πως θα κοιμηθώ το μεσημέρι μερικές ωρίτσες, για να νιώσω πιο φρέσκια, όμως μέχρι να σχολάσω μου είχε φύγει η νύστα και το βράδυ ήμουν σε υπερένταση… Και φτου κι απ’ την αρχή!

BeFunky_111114074528-insominia-fibromyalgia-woman-sleep-1114-story-top.jpg

Ο λόγος που είχα αυτό το πρόγραμμα ήταν κυρίως η αγάπη μου για τα βιβλία και τα μεταμεσονύχτια σνακς. Στο λύκειο, με τις εξετάσεις, διάβαζα τη νύχτα γιατί τότε είχα την ησυχία μου.

Όταν όμως έγινα φοιτήτρια και απέκτησα το δικό μου σπίτι, μπορούσα να συγκεντρωθώ ή να χαλαρώσω όποτε ήθελα, γιατί απλά δεν ζούσε κανένας άλλος μαζί μου. Επιπλέον, η έξτρα κούραση της μέρας λόγω διαβάσματος, φροντίδας του σπιτιού και του μαγειρέματος, με κούραζαν περισσότερο και με έκαναν να καταλάβω πως δεν ήμουν πια τόσο παραγωγική τις νύχτες.

sleepless-woman

Ξεκίνησα λοιπόν σταδιακά να κοιμάμαι νωρίτερα, αλλά και να ξυπνάω νωρίτερα! Όχι ότι ήταν εύκολο -και ακόμα αδυνατώ να κοιμηθώ πριν τα μεσάνυχτα- όμως μου έδινε πολλές χαρές και οφέλη.

Αν βέβαια είστε νυχτερινοί τύποι και δεν έχετε πρόβλημα με αυτό, πάω πάσο. Αν όμως θέλετε μια αλλαγή, θα κινητοποιηθείτε περισσότερο με όσα θα πούμε τώρα.

Ας πάμε λοιπόν να δούμε μαζί όσα αποκόμισα από την επιχείρηση “το πρωινό πουλί, πιάνει το σκουλήκι” και που θα τα ζήσετε κι εσείς αν το προσπαθήσετε!

 

1
Θα έχετε την ευκαιρία να κοιμάστε περισσότερο

Πολλοί από εμάς, έχουμε πρωινές υποχρεώσεις και με το να κοιμόμαστε αργά, στερούμαστε ώρες ύπνου. Και μπορεί για μια-δυο φορές να μην πειράζει, όμως μακροπρόθεσμα όχι μόνο δε μας αφήνει να χαρούμε τη μέρα μας, αλλά επηρεάζει και αρνητικά την υγεία μας. Και όχι, τα λεγόμενα “5 λεπτά” δεν μας σώζουν. Ακόμα και ο καφές, που συμφωνώ ότι τον απολαμβάνουμε κάθε πρωί, δεν είναι υποκατάστατο του ύπνου που χρειαζόμαστε.

Με το να κοιμόμαστε νωρίς, ξυπνάμε την ώρα που χρειάζεται και αισθανόμαστε ορεξάτοι και γεμάτοι ενέργεια, για όλη την ημέρα.

2
Θα μπορείτε να φάτε σωστό πρωινό

Στο προηγούμενο πρόγραμμά μου είχα βαρεθεί να αισθάνομαι ακόμα νυσταγμένη όταν θα κοιμόμουνα, αλλά και να σηκώνομαι την τελευταία στιγμή. Το μεγαλύτερό μου πρόβλημα ως λάτρης του φαγητού, ήταν ότι δεν μπορούσα να φάω πρωινό. Κι αν δεν φάμε το πρωί όπως πρέπει, σερνόμαστε μέχρι να φάμε, και όταν έρθει η ώρα είμαστε τόσο πεινασμένοι, που καταναλώνουμε τεράστιες ποσότητες χωρίς να το σκεφτόμαστε, και τρώμε και ό,τι πιο ανθυγιεινό βρούμε (πιο εύκολα προσβάσιμο).

Ο τέλειος συνδυασμός για να γίνουμε σαν βαρέλια! Με το πρωινό ξύπνημα στην ώρα μας χορταίνοντας ύπνο, είμαστε σε θέση να απολαύσουμε ένα κατάλληλο πρωινό – χωρίς μάλιστα να το καταπίνουμε αμάσητο από τη βιασύνη μας και να μας κάθεται στο λαιμό!

Για ‘μένα, η ωραιότερη ώρα της ημέρας είναι να απολαμβάνω ένα πλούσιο πρωινό παρέα με το βιβλίο μου και με βοηθάει να ξεκινήσω τη μέρα μου όμορφα.

3
 Θα περιποιηθείτε τον εαυτό σας όπως θέλετε

Ακόμα και αν δεν είμαστε οι τύποι που μας ενδιαφέρει να είμαστε στην τρίχα όταν βγαίνουμε έξω το πρωί, θέλουμε να δείχνουμε περιποιημένοι και όχι σαν να σηκωθήκαμε μόλις. Και μη νομίζετε πως αυτό ισχύει μόνο για τα κορίτσια. Τα αγόρια επίσης δεν ξέρουν τι ρούχα θα βάλουν, ενώ τρώνε πολλή ώρα μπροστά στον καθρέφτη για να φτιάξουν το μαλλί τους  (ίσως και περισσότερη ώρα από τα κορίτσια)!

Και δεν ξέρω για εσάς, αλλά εγώ δεν έχω καμιά όρεξη να σφηνώσω το μολύβι στο μάτι μου από τη νύστα ΚΑΙ τη βιασύνη μου το πρωί. Ετοιμάστε τα ρούχα που θα φορέσετε από την προηγούμενη νύχτα και έχετε έτοιμα όλα τα προϊόντα που θα χρειαστείτε σε καλή θέση σε ένα σημείο.

Άλλωστε, αν μας αρέσει η εικόνα μας όταν είμαστε έξω από το σπίτι -όπως κι αν είμαστε- αισθανόμαστε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και σιγουριά και αποδίδουμε καλύτερα σε όσα έχουμε να κάνουμε.

4
Θα αισθάνεστε περισσότερο ξεκούραστοι και φρέσκοι

Παρατήρησα πως ακόμα κι αν είχα κοιμηθεί πολλές ώρες, ξεκουραζόμουν περισσότερο όταν είχα κοιμηθεί π.χ. στις 1 παρά στις 5. Κι αυτό επειδή ο πρωινός ύπνος δεν ξεκουράζει όσες ώρες κι αν κοιμηθείς και η μεσημεριανή σιέστα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον νυχτερινό ύπνο. Όλο και κάτι θα ταράξει τον ύπνο σου από άλλα άτομα που είναι ξύπνια.

Ακόμα κι αν δεν παίρνεις χαμπάρι ή μένεις μόνος ο οργανισμός πέφτει σε βαθύτερο ύπνο τις ώρες της νύχτας.

5
Θα μπορείτε να προγραμματίσετε καλύτερα τη μέρα σας

Δεν είναι ό,τι καλύτερο να τρέχουμε γεμάτοι άγχος για όσα θυμηθούμε και στο τέλος να έχουμε ξεχάσει τα μισά απ’ όσα έπρεπε να κάνουμε. Με το να ξυπνάμε νωρίς, έχουμε το χρόνο που χρειαζόμαστε για να προγραμματίσουμε τη μέρα μας και να βαδίσουμε σύμφωνα με αυτό το πρόγραμμα, χωρίς άγχος να τα προλάβουμε όλα. Είτε κάνεις γραπτή λίστα είτε τα έχεις απλά στο νου σου, η οργάνωση θα σε βοηθήσει να κάνεις όσα χρειάζεται χωρίς να τρέχεις άσκοπα.

Θα δεις πως όχι μόνο θα προλάβεις, αλλά θα σου περισσεύει και χρόνος.

6
Θα είστε περισσότερο ασφαλείς

Σκεφτείτε το. Πόσα ατυχήματα μπορούν να συμβούν από βιασύνη και απροσεξία; Είτε δεν έχουμε κοιμηθεί καλά είτε βιαζόμαστε, είτε είμαστε πεζοί είτε οδηγάμε ή ακόμα είτε τρέχουμε να προλάβουμε το λεωφορείο, οι πιθανότητες κάποιου ατυχήματος αυξάνονται όταν δε βλέπουμε πού πάμε, επειδή δεν έχουμε κοιμηθεί καλά, ή δεν έχουμε χρόνο και τρέχουμε στο δρόμο, ή και στα δύο.

Το να κινούμαστε λοιπόν έξω στην κυπριακή κίνηση, είναι πολύ πιο ασφαλές όταν γίνεται με καθαρό μυαλό – τόσο για εμάς όσο και για τους γύρω μας!

7
Θα είστε περισσότερο παραγωγικοί

Εδώ πάω πάσο αν έχετε συνηθίσει να είστε παραγωγικοί τη νύχτα. Όμως για πολλούς από όσους ξυπνάνε αργά, είναι δύσκολο να λειτουργήσουν εφόσον δύει ο ήλιος και μέχρι να κοιμηθούν χάνουν τον χρόνο τους. Tο σώμα μας όσο μειώνεται το φως, αυξάνει την παραγωγή μελατονίνης, της ορμόνης που μας βάζει σε… ας πούμε sleep mode!

Ακόμα κι αν κάνεις πράγματα εκείνη τη στιγμή, δεν αποδίδεις τόσο πολύ. Καλύτερα να διεκπεραιώνεις τις υποχρεώσεις σου όταν ακόμα είναι μέρα και είσαι φρέσκος/α. Άσε που τα περισσότερα μαθήματά μας τα κάνουμε επίσης νωρίς.

Άρα καλό είναι όταν βραδιάσει και έχουμε σχολάσει, να έχουμε χρόνο για τον εαυτό μας και ύστερα να πάμε νωρίς για ύπνο αντί να παλεύουμε τότε να κάνουμε όσα πρέπει.

8
Θα έχετε περισσότερο χρόνο για τον εαυτό σας

Η μέρα φαίνεται αισθητά μεγαλύτερη όταν ξυπνάς νωρίς. Ο οργανισμός σταδιακά “κατεβάζει ρολά” από τη στιγμή που δύει ο ήλιος και μετά. Κλασικό σενάριο είναι πια να είμαστε κουρασμένοι από τις υποχρεώσεις μας και να μη θυμόμαστε καν πότε ήταν η τελευταία φορά που κάναμε κάτι για εμάς τους ίδιους.

Βρες τι θα ήθελες να κάνεις που μέχρι τώρα δεν είχες χρόνο για αυτό και θα δεις πως θα “χωρέσει” μέσα στη μέρα σου!

9
Αγγαρείες τέλος

Προσωπικά, πάντα το έβρισκα δύσκολο να κάνω καθημερινή γυμναστική. Όλο την ανέβαλλα και στο τέλος ήμουν κουρασμένη ή έδινα προτεραιότητα σε άλλα πράγματα. Δυστυχώς δεν είμαι τύπος της γυμναστικής. Με το πρωινό ξύπνημα, υπάρχει χρόνος να κάνεις τα απαραίτητα πράγματα που είναι δύσκολα για ‘σένα και όχι ιδιαίτερα ευχάριστα. Ξυπνάς νωρίς-νωρίς με φρεσκάδα και ενέργεια και κάνεις αυτά τα πράγματα πριν προλάβεις να το σκεφτείς και να το μετανιώσεις ή να τα αναβάλεις.

Τα τελειώνεις πριν καν καταλάβεις πώς πέρασε ο χρόνος και… ουφ! Πάει κι αυτό! Αύριο πάλι. Μέχρι τότε… cool!

10
Ηρεμία και γαλήνη, βλέποντας την ανατολή!

Δεν έχω φτάσει ακόμα σε αυτό το στάδιο για να το κάνω συνήθεια, αλλά φιλοδοξώ να το κάνω. Τις φορές που το κάνω όμως, οι ώρες αυτές είναι πραγματικά υπέροχες. Απολαμβάνεις μια ησυχία εντελώς δική σου που δύσκολα θα βρεις τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας, καθώς σχεδόν όλος ο υπόλοιπος κόσμος ακόμα κοιμάται. Και φυσικά, η ανατολή του ήλιου είναι ένα από τα καλύτερα θεάματα, μια πανδαισία χρωμάτων που κανένας ζωγράφος και καμιά φωτογραφία δεν μπορεί να αποτυπώσει 100%.

Είναι η καλύτερη στιγμή για να σκεφτείς πως είσαι τυχερός/η που τη ζεις ακόμα μια φορά, και είσαι έτοιμος/η για μια καινούρια, ακόμα πιο υπέροχη μέρα!

Η ζωή σας θα αλλάξει εντελώς αν το αποφασίσετε…

8712e19a798c2cfe1711a106c044b3a3_L

…και σίγουρα θα σας αρέσει, εάν το δοκιμάσετε! Θα εκπλαγείτε από το πόσο μεγάλη θα σας φανεί η μέρα, από το πόσα περισσότερα θα μπορείτε να κάνετε και κυρίως από το ότι θα πάψετε να μισείτε το πρωινό ξύπνημα! Ξέρω πως δεν είναι καθόλου εύκολο και δε γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη – και μερικοί δεν έχουν ιδέα πώς θα το κάνουν συνήθεια.

Έτσι, θα αδράξουμε τη μέρα όχι με το ζόρι, αλλά έχοντας το υιοθετήσει ως μια άκρως ωφέλιμη και απολαυστική συνήθεια!

 

Δες επίσης: Δες τους 10 τρόπους να δεις αλλιώς και να αλλάξεις τη ζωή σου!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending