fbpx

8 δοκιμασμένοι τρόποι για να γίνεις περισσότερο ευτυχισμένος!

Ακούτε συχνά ότι η ζωή είναι ένα ταξίδι με πολλά σκαμπανεβάσματα. Και αληθεύει. Είναι φανερό ότι καθημερινά παιρνούμε απο διάφορες φάσεις της ζωής μας.

Καμιά φορά έχουμε επιτυχίες και νιώθουμε χαρά και πληρότητα, άλλες βρίσκουμε συμφορές και προβλήματα.

 

Οι νέοι πολλές φορές παίρνουμε τα πράγματα πολύ πιο σοβαρά απ’ ότι είναι και πνιγόμαστε σε μια κουταλιά νερό κάτι που είναι απόλυτα λογικό. Μη έχοντας την σοφία των χρόνων των γονιών και των παππούδων μας, είναι φυσικό να πιστεύουμε ότι με κάθε μικρό ή μεγάλο πρόβλημα να έρχεται η συντέλεια του κόσμου.

Παρ’ όλα αυτά, έχοντας περάσει από διάφορες δύσκολες φάσεις της ζωής μου –που ευτυχώς ήταν σε απόσταση η μία απο την άλλη– μπορώ να πω ότι έφτασα σ’ ένα σημείο που μπορώ να εκθέσω μία συλλογή από δραστηριότητες που με βοήθησαν στις δύσκολες στιγμές.

Ποιες είναι αυτές;

 

1
Περπάτησε, τρέξε, βάλε ενέργεια στη ζωή σου.

Όταν ξυπνάς το πρωί και σέρνεσαι σαν το σαλιγκάρι από έπιπλο σε έπιπλο πώς νομίζεις ότι θα νιώσεις ενεργός κι ευτυχισμένος, αφού μέχρι και το σπίτι σου είναι έτοιμο να καταρρεύσει από την απουσία ενέργειας. Βάλε κάτι άνετο και βγες μια βόλτα έξω. Περπάτησε. Κλέψε και τις εντυπώσεις αν χρειαστεί – if you know what I mean. Δεν είναι ανάγκη να βγεις για μαραθώνιο. Απλώς απόλαυσε τη φύση. Άλλωστε η φύση είναι το σπίτι σου. Εξερεύνησέ την.

Νιώσε τη ζέστη ή το κρύο πάνω στην επιδερμίδα σου, μύρισε τον φρέσκο αέρα, άκου τη μουσική που σ’ αρέσει και τρέξε, χωρίς κάποιο προορισμό. Κάνε γυμναστική και φρόντισε το σώμα σου που άλλωστε είναι κι ο ναός σου. Πάντα με μέτρο όμως και νομίζω οι περισσότεροι ξέρετε τι εννοώ. Όχι πρηξήματα με αφύσικους τρόπους. Πίστεψε έναν ταπεινό φοιτητή, ξέρει τι σου λέει – αλλιώς δεν θα έμπαινα στον κόπο.

2
Πέρασε χρόνο με τα πλάσματα που αγαπάς.

Και λέω πλάσματα γιατί δεν θα ανήκουν όλοι στο είδος του ανθρώπου. Αφιέρωσε χρόνο να φτιάξεις το ρολόι που χάλασε παρέα με τον πατέρα σου, ακόμα κι αν είσαι άτσαλος όπως εμένα. Δοκίμασε να ετοιμάσεις το φαγητό παρέα με τη μητέρα σου χωρίς να χρειάζεται να έχεις τις απαιτούμενες γνώσεις του Μαμαλάκη. Βγες για μια βόλτα παρέα με το τρισχαριτωμένο πλασματάκι που φιλοξενείς σπίτι και σε αγαπάει ανιδιοτελώς, είτε αυτό είναι ένα σκυλάκι ή γατάκι ή κουνέλι ή οτιδήποτε άλλο. (Αν είναι ο παπαγάλος σου λίγο χλωμό το βλέπω για βόλτα, αλλα πέρνα χρόνο μαζί του). Δεν είναι ανάγκη να έχεις ένα ζωάκι αν δεν του δίνεις σημασία.

Θυμήσου ότι εσύ έχεις κι άλλους ανθρώπους γύρω σου να υπολογίσεις, ενώ αυτό έχει μόνο εσένα και πίστεψέ με σ’αγαπάει όσο και το φαγητό του. Επισκέψου τους φίλους σου. Μπορεί να είστε κοντά αλλα ταυτόχρονα και μακριά αν δεν μαθαίνετε τα νέα ο ένας του άλλου. Βγείτε για ποτό μαζί, απλώστε στον καναπέ σας όλοι μαζί με πατατάκια και μπύρα, γελώντας και κάνοντας αστεία, μιλώντας γιατα ερωτικά σας και χαζολογώντας. Στην τελική αυτά θα μείνουν να θυμάστε, κι όχι η δουλειά που αφιερώσατε τόσο χρόνο.

3
Σπούδασε, δούλεψε ή κάνε αυτό ή αυτά που αγαπάς και σ’αρέσουν.

Είναι μεγάλη αλήθεια το γεγονός ότι για να είμαστε ευτυχισμένοι πρέπει να κάνουμε και πράγματα που ανταποκρίνονται στην αρεσκεία μας. Πώς μπορούμε να αφιερώνουμε μέρες, μήνες ή χρόνια για να σπουδάζουμε κάτι που δεν μας γεμίζει; Ή να κάνουμε κάτι που μας προκαλεί δυσανασχέτιση και δεν το απολαμβάνουμε. Καθένας απο εμάς έχει διαφορετικές κλίσεις, ταλέντα και επιδεξιότητες. Μην αναλώνετε χρόνο για να ασχολείστε με πράγματα που σας είπαν ότι είναι επικερδή, ή που έχουν κατα κανόνα κύρος και γόητρο. Δεν θα σπουδάσετε ιατρική ή μαθηματικά, απλά για να λέτε ότι το κάνατε και απλά για να δίνετε την εντύπωση του ατόμου με κύρος.

Και προς Θεού δεν θα αφιερώσετε χρόνο, κόπο, άγχος και εμπειρίες για να κάνετε κάτι που απλώς αυτήν την περίοδο αποφέρει πολλά χρήματα και τονίζω το πολλά. Και τα λίγα για να ζείτε σωστά, αξιοπρεπώς και με υπέροχες διακοπές είναι καλά. Μην ανταλλάξετε τον περιορισμένο χρόνο σας στον πλανήτη για μερικά περισσότερα χάρτινα επίπλαστα σκευάσματα – που δυστυχώς εκτιμούνται στο μέγιστο. Ανταλλάξτε το χρόνο σας με κάτι που σας γεμίζει και σας αφήνει να είστε ο εαυτός σας.

4
Επέλεξε να φροντίζεις τον εαυτό σου και την υγεία σου.

Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα να τρως απαραίτητα υγιεινά. Φρόντισε να έχεις λίγο απ’ όλα. Αρχικά μάθε να πίνεις πολύ νερό καθημερινά. Προτίμησε το νερό απο ένα αναψυκτικό ή κάποιο αλκοολούχο ποτό. Αν και άγευστο, θα είναι αυτό που θα σε ξεδιψάσει. Το αναψυκτικό πολύ πιθανόν να σου χαρίσει προσωρινή απόλαυση του ουρανίσκου σου.

Πρόσθεσε στην διατροφή σου φρέσκα φρούτα όπως πορτοκάλια, μήλα, ακτινίδια, μπανάνες και τώρα που πλησιάζει και το καλοκαίρι καρπούζια, πεπόνια και φράουλες. Τα φρούτα θα σε χαλαρώσουν, θα σου προσφέρουν ωραία εμφάνιση και θα συμβαλλουν στην ενδυνάμωση του οργανισμού σου.  Προτίμησε τροφές από το σπίτι σου όσο το δυνατόν περισσότερο. Ξέρεις ότι περιέχουν υγιή υλικά φτιαγμένα με την αγάπη των δικών σου ανθρώπων. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα να μην τρως γλυκά ή σοκολάτες, αλλά πάντα με μέτρο. Επιπλέον, μάθε να κοιμάσαι σωστά για να είσαι φρέσκος και χωρίς άγχος.  Ένα υγιές σώμα ισοδυναμεί με ένα γερό και υγιές πνεύμα και ψυχή.

5
Κάνε όσο το δυνατόν πιο καλές πράξεις και μοίρασε χαμόγελα γύρω σου.

4914478820_7f781982ee

Γνωρίζω ότι οι αληθινά καλές πράξεις είναι εκτός μόδας, αλλά θυμήθείτε τα λόγια μου. Εσείς θα είστε πραγματικά οι πρώτοι που θα νιώσετε θαυμάσια μόλις κάνετε κάποια καλά πράγματα. Είναι στο χέρι σας. Είτε θα βοηθήσετε οικονομικά κάποιον που όντως το χρειάζεται, είτε θα βοηθήσετε ψυχολογικά, είτε θα δώσετε το χέρι σας σε κάποιον που περνάει δύσκολα, ακόμα κι αν δεν ανήκει στον κύκλο γνωριμιών σας.

Σε τέτοιους καιρούς που όλα εκεί έξω είναι αμφίρροπα, το να υπάρχουν καλοπροέρετοι άνθρωποι φαντάζει τουλάχιστον ψευδαίσθηση. Δείξτε  το καλύτερό σας πρόσωπο σε όλους ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ. Ακόμα κι αυτοί που δεν ήταν υπόδειγμα ανθρώπων προς εσάς, το λιγότερο που αξίζουν είναι η καλή καρδιά. Αυτό λέμε και προχωράμε.

Καλή καρδιά, ακόμα κι αν δεν μας χρησιμεύσει πουθενά.

6
Ταξιδέψτε οπουδήποτε.

Ψάξτε και σχεδιάστε ένα ταξίδι μόνοι ή με τον σύντροφό σας ή με τους φίλους σας ή με τους γονείς σας. Γενικά κανονίστε το. Δεν είναι απαραίτητο να πάτε στην παραλία του λευκού καρχαρία στο Μαϊάμι, ούτε να ανεβείτε τα Ιμαλάια. Μπορείτε να πάτε στα ορεινά της Κύπρου, στις πανέμορφες παραλίες τώρα που πλησιάζει το καλοκαίρι ή οπουδήποτε. Ακόμα και μόνοι σας για να ξεσκάσετε από τη ρουτίνα της καθημερινότητας και το άγχος.

Όταν ταξιδεύετε, βλέπετε κάτι καινούριο, ενθουσιάζεστε, περνάτε όμορφα όπου κι αν πάτε γιατί είναι όντως κάτι νέο για εσάς αυτό που βλεπετε. Έρχεστε πίσω με τις καλύτερες αναμνήσεις, ειδικά όταν είστε με φίλους σας στο σταξίδι. Έρχεστε φρέσκοι, ξεκούραστοι κι ανανεωμένοι. Το έχετε νιώσει οι περισσότεροι φαντάζομαι με κάποιο ταξίδι που κάνατε. Με λεωφορείο, αυτοκίνητο ή και ποδήλατο αν θέλετε μπορείτε να το κάνετε.

Το πρόβλημα σ’αυτό είναι… να μην βαριέστε όσο είστε νέοι.

7
Μάθε να σκέφτεσαι όσο το δυνατόν πιο θετικά.

Αν τυγχόν σκέφτεσαι πάντοτε τα χειρότερα και φέρνεις συνεχώς την καταστροφή για διάφορες καταστάσεις της ζωής σου, είναι καιρός να πάψεις να το κάνεις. Μην σκέφτεσαι ότι μπορεί να αποτύχει η παρουσίαση σου, ή οτι θα τα κάνεις θάλασσα με τις εργασίες σου. Σταμάτα επίσης να συγκρίνεις τον εαυτό σου με τις ζωές άλλων. Σε στεναχωρεί και σε ρίχνει ψυχολογικά. Κανείς δεν είναι τέλειος, μην πιστεύεις συνεχώς αυτά που θέλουν οι άλλοι να σου δείξουν, γιατί πολύ απλά αυτά που κρύβουν δεν τα φαντάζεσαι ούτε καν.

Μακάρι τα πράγματα να ήταν θετικά στα παρασκήνια της ζωής του καθένα μας, αλλά δεν είναι έτσι. Σκέψου θετικά γενικότερα. Θα σε βοηθήσει να κοινωνικοποιηθείς, να κάνεις νέες γνωριμίες και φιλίες, σε ωθεί να πραγματοποιήσεις τα όνειρά σου και να είσαι όσο πιο πολύ γίνεται ο εαυτός σου.

8
Μάθε να είσαι ευγνώμων για όσα έχεις και γι’ αυτό που είσαι.

Να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου συχνά πως οι γονείς που έχεις, οι φίλοι σου ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ, οι παρέες σου, οι σπουδές σου, οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται, το κεραμίδι πάνω απ’ το κεφάλι σου, το φαγητό και το νερό που δεν λείπουν απο το τραπέζι σου, καθώς και τα 20ευρα που πετάς δεξιά-αριστερά σε ρούχα και εξόδους είναι όλα ευλογίες. Μάθε να είσαι ευγνώμων για όλα όσα αποτελούν τη ζωή σου μέχρι σήμερα. Δεν έχουν όλοι την ευκαιρία να σπουδάζουν ή να οδηγούν αυτοκίνητο. Δεν έχουν όλοι δεδομένο ότι την επομένη θα έχουν πρωινό, μεσημερινανό, βραδυνό και επιδόρπιο. Επιπλέον, δεν έχουν όλοι την ευλογία να περιστιχίζονται από τους γονείς και τους φίλους τους και γενικότερα την οικογένειά τους.

Μάθε να λες κανένα ευχαριστώ έτσι στον αέρα και να εκτιμάς όσα έχεις.

 

Καλό είναι πάντοτε να έχουμε υγιή σχέση με τον εαυτό  μας.

Young man taking a selfie with a dslr on a truck driving mirror

Η σχέση αυτή είναι που σηματοδοτεί την σχέση με τους ανθρώπους γύρω μας. Στο κάτω κάτω, ο εαυτός μας είναι πάντοτε αυτός με τον οποίο θα είμαστε μέχρι… ώσπου πάει. Να ξέρετε πάντοτε πως η ευτυχία κρύβεται πράγματι μέσα μας και πως όλα είναι μέσα στο μυαλό μας. Εμείς είμαστε υπεύθυνοι για το πώς θα αντιδράσουμε σε μια αναποδιά της ζωής και με ποιο τρόπο θα ερμηνεύσουμε κάποια πράγματα στην πορεία.

Όλα είναι στο μυαλό. Κρατήστε αυτό που σας λέω. Στη ζωή έχουμε μόνο εμάς. Στην πορεία όμως, βρίσκουμε κι όσους ανθρώπους επιλέγουμε να έχουμε στη ζωή, έτσι για να υπάρχει θόρυβος και αναμνήσεις! Μην ξεχνάτε λοιπόν.

Ο μόνος υπεύθυνος για την ευτυχία σας, είστε εσείς οι ίδιοι (όσο κλασσικό κι αν ακούγεται).

 

Η ευτυχία που όλοι ψάχνετε και ψάχνουμε βρίσκεται καθαρά στον τρόπο σκέψης μας, σε εμάς δηλαδή. Γιατί ούλλοι γυρεύκουν την αλλού; Eν να σπάσω.

Καλή συνέχεια σε όλους!

 

Δες επίσης: Δες τους 10 τρόπους να δεις αλλιώς και να αλλάξεις τη ζωή σου!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending