fbpx

“Κοιτάζει το δεξί του χέρι και μετανιώνει τη στιγμή που έπιασε στα χέρια του κροτίδα…”

Μου έλεγε πως δεν ήταν τίποτα και να μην φοβάμαι. Πως το έκαναν για πλάκα, για να γελάσουν λίγο με τα παιδιά εκεί στο χωριό.

Μου έλεγε πως δεν ήταν κάτι επικίνδυνο, πως ήξεραν τι έκαναν. Εξάλλου, όλοι οι φίλοι του έπαιζαν με κροτίδες και κανένας δεν έπαθε κάτι.

Ήταν το έθιμο, η παράδοση”.

1
Δεν θα έμενε πίσω ο Γιώργος μου. 15 μόνο χρονών και δεν φοβόταν τίποτα.

2
Μα εγώ φοβόμουν, κάθε Πάσχα φοβάμαι για τις κροτίδες!

Ήξερα ότι ο Γιώργος μου,  έπαιζε με τον κίνδυνο. Μα αυτός δεν το ήξερε, ή μάλλον, δεν ήθελε να το καταλάβει.

Εκείνο το Μεγάλο Σάββατο, ο Γιώργος ήταν με τους φίλους του εκεί δίπλα από την εκκλησία, είχαν ανάψει μια τεράστια λαμπρατζιά και κάθονταν όλοι γύρω. Εγώ ήμουν λίγο πιο πίσω, στην είσοδο της εκκλησίας.

Η ώρα είχε ήδη πάει σχεδόν 12. Θα ερχόταν το Άγιο Φως.

Εκεί που ήταν ο Γιώργος και η παρέα του ακούγονταν συνέχεια κρότοι. Ο κόσμος τους συνήθισε, άλλωστε κάθε χρόνο τα ίδια έχουμε… Όμως εγώ έτρεμα σε κάθε κρότο που άκουγα. Λες και το’ ξερα πως κάτι κακό θα συνέβαινε. Ο Γιώργος όμως και η παρέα του γελούσαν, το έβρισκαν αστείο, σαν παιχνίδι…

3
Μα πώς μπορείς να λες παιχνίδι τις κροτίδες;

Ήταν μόνο λίγα δευτερόλεπτα πριν έρθει το Άγιο Φως και σας ορκίζομαι πως άκουσα τότε τον πιο δυνατό θόρυβο που άκουσα ποτέ στη ζωή μου! Όλοι τότε γύρισαν προς την παρέα του Γιώργου. Ακόμα και άλλοι που ήταν μέσα στην εκκλησία βγήκαν έξω να δουν τι έγινε.

Η καρδιά μου τότε αρχίζει να χτυπά τόσο γρήγορα. Πλησιάζω προς την παρέα του Γιώργου. Δεν είναι ο Γιώργος εκεί. Τον ψάχνω και δεν τον βρίσκω, του φωνάζω και δεν μου απαντά. Τότε βλέπω τον κολλητό του να  έρχεται προς το μέρος μου. Νομίζω πως κλαίει, δεν με κοιτάζει, κοιτάζει μόνο κάτω. Πάω πιο κοντά του και τον ρωτώ Πού είναι ο Γιώργος μου;

Δεν με κοιτάζει στα μάτια και μου απαντά :

Τηλεφωνήσαμε στο ασθενοφόρο, έρχεται να τον πάρει πρώτες βοήθειες...

Ο Γιώργος είναι λίγα μέτρα πιο κάτω. Είναι στο έδαφος και γύρω του έχει πολύ κόσμο! Τρέχω να πάω να τον δω..

4
Αίματα! Παντού βλέπω αίματα! Το πρόσωπο του, τα χέρια του, είναι γεμάτα αίματα.

Του φωνάζω και πάλι δεν μου απαντά, τα μάτια του είναι κλειστά και δεν τα ανοίγει.. Οι άλλοι μου είπαν πως δεν έχει τις αισθήσεις του. Ακούω τις σειρήνες του ασθενοφόρου. Ήρθε να πάρει τον Γιώργο μου.” Αχ Θεέ μου βοήθα τον” ψιθυρίζω.

Και έρχεται το Άγιο Φως. Οι υπόλοιποι το ανταλλάσουν στις λαμπάδες τους και φεύγουν ο καθένας για το σπίτι του. Φεύγω και εγώ… για το νοσοκομείο όμως.

5
Οι γιατροί θα κάνουν ότι μπορούν, η κατάσταση του είναι σοβαρή“, μου λέει η νοσοκόμα.

Έρχονται και οι γονείς του εκεί. Η μητέρα του δεν σταματά να κλέει και να φωνάζει μόνη της, να καταριέται τις κροτίδες και τα έθιμα. Ο πατέρας του προσπαθεί να την ηρεμήσει. Άκουσα τους γιατρούς που έβγαιναν έξω να λένε: “Κάθε χρόνο τα ίδια. Αυτά τα παιδιά ποτέ δεν θα καταλάβουν. Ο καημένος ο μικρός έχασε τα τρία δάκτυλα του δεξιού χεριού και τα εγκαύματα στο πρόσωπο του είναι πολύ σοβαρά!

Και εγώ του τα έλεγα, αλλά δεν με άκουγε λέω πικραμένη από μέσα μου. Ίσως να φταίω που δεν τον εμπόδισα περισσότερο. Τι να πεις τώρα στους γονείς του;

Μακάρι να μην έπαιζε με κροτίδες. Θα ‘ταν όλα διαφορετικά.

Ένα ήσυχο μεγάλο Σάββατο, θα ανάβαμε και εμείς τις λαμπάδες μας, θα πηγαίναμε μετά να φάμε σούπα και να τσουγκρίσουμε τ’αυγά. Μα δεν έγινε έτσι. Και κάθε μεγάλο Σάββατο εγώ θα θυμάμαι εκείνα τα αίματα και τα δάκρυα!

Ο Γιώργος τώρα μεγάλωσε, φοιτητής πλέον και καταλαβαίνει τώρα πόσο ανόητος ήταν τότε. Και εκείνος θυμάται. Άλλωστε δεν μπορεί να ξεχάσει.

Κοιτάζει το δεξί του χέρι και μετανιώνει την στιγμή που έπιασε στα χέρια του κροτίδα..

01adfa776c9f4c90947ecc84b084ef91_XL

Νέα παιδιά που παίζουν με κροτίδες και καταστρέφουν την ζωή τους. Μακάρι να μην γίνονταν άλλα ατυχήματα. Μα γίνονται. Ξανά και ξανά! Θα ‘θελα να ‘ξερα ποιος σκέφτηκε αυτά τα πράγματα, ποιος έκανε έθιμο τον τρόμο και τον κίνδυνο…

Αυτό το Πάσχα μην παίξεις με κροτίδες. Κι αν δεν σε νοιάζει για τον εαυτό σου κάνε το για τους ανθρώπους που σε αγαπούν!

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,600FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending