fbpx

Από πού πήραν τα ονόματα τους οι κυπριακές ομάδες; (Part 1)

Πάμπολλες είναι οι φορές που φώναξες το όνομα της αγαπημένης σου ομάδας, έτσι; Δεν γίνεται άλλωστε σαν οπαδός που έστω (στη χειρότερη) μια στο τόσο είσαι γήπεδο να μην έβγαλες το λαρύγγι σου για την ομάδαρα (πάντα σύμφωνα με το κριτήριο του καθενός).

Σκέφτηκες, όμως, ποτέ από που πήραν τα ονόματα τους; Γιατί η Ανόρθωση, ο Απόλλωνας, η Ομόνοια και οι υπόλοιπες μας ομάδες ονομάστηκαν έτσι; Αν είχες και συ, κάποτε, αυτή την απορία, είσαι στο σωστό μέρος.

Παρακάτω, λοιπόν, θα δούμε λίγο τα ονόματα των κυπριακών ομάδων με αλφαβητική σειρά (από την ΑΕΚ ως τον Άρη) και από που προήλθαν.

*** Στο δεύτερο μέρος η προέλευση των ονομάτων των ομάδων από τον Διγενή ως την Ομόνοια.

1
ΑΕΚ

Η ΑΕΚ δημιουργήθηκε το 1994 με την ένωση του Πεζοπορικού και της ΕΠΑ. Ως όνομα επιλέχθηκε το “Αθλητική Ένωση Κίτιον” από το αρχαίο βασίλειο Κίτιο που ήταν χτισμένο εκεί που είναι σήμερα η Λάρνακα.

2
 ΑΕΛ

Αθλητική Ένωση Λεμεσού. Η ανάγκη δημιουργίας ενός καθαρά αθλητικού σωματείου στη Λεμεσό εκφράστηκε με την ίδρυση της ΑΕΛ το 1930 και σύμφωνα με τον παλιό της πρόεδρο, Νίκο Σολομωνίδη (1953-71) “Η ΑΕΛ είναι αθλητικό σωματείο. Όχι πολιτική στον αθλητισμό. Μη διαχωρίζετε τους αθλητές από τις πολιτικές τους αντιλήψεις. Οι αθλητές σε οποιαδήποτε φυλή, χώρα, θρήσκευμα ή πολιτική ιδεολογία και αν ανήκουν, είναι πάντα φίλοι και αδερφοί” με το παραπάνω μήνυμα να λειτουργεί ως “ευαγγέλιο” στην γενικότερη φιλοσοφία του σωματείου.

3
Αναγέννηση Δερύνειας

Το σωματείο της ακριτικής Δερύνειας ιδρύθηκε το 1920 ως αναγνωστήριο “Ομόνοια” κατόπιν πρωτοβουλίας του Δερυνειώτη δάσκαλου Ελευθέριου Ιακώβου Μοντάνιου που είχε ως στόχο να δημιουργήσει “ένα σχολείο για μεγάλους”.  Με την έναρξη του αγώνα της ΕΟΚΑ το 1955, όπως και αρκετοί άλλοι σύλλογοι, η “Ομόνοια” κλείνει αφού θεωρείται παράνομη για να ανοίξει ξανά το 1956 υπό την επωνυμία “Αναγέννηση”, όνομα που διατηρεί μέχρι σήμερα.

4
Ανόρθωσις

Η Ανόρθωσις, όπως είναι η ακριβής εκδοχή του ονόματος του σωματείου της Αμμοχώστου, δημιουργήθηκε το 1911 και πήρε το όνομα της εξαιτίας του Ελευθέριου Βενιζέλου. Ο μεγάλος Κρητικός πολιτικός είχε αναλάβει την προηγούμενη χρονιά (1910) την πρωθυπουργία της Ελλάδας με στόχο να ανορθώσει μια καταρρακωμένη Ελλάδα. Συνεπαρμένοι, οι Βαρωσιώτες, λοιπόν, από την προσπάθεια ανόρθωσης της Ελλάδας, έδωσαν στο σωματείο τους το όνομα “Ανόρθωσις”.

5
ΑΟΑΝ

Η ΑΟΑΝ όπως είναι το σύντομο όνομα του Αθλητικού Ομίλου Αγίας Νάπας γεννήθηκε το 1990 μέσα από τη συγχώνευση 2 ομάδων του χωριού: της ΑΠΕΑΝ (Αθλητική Ποδοσφαιρική Ένωση Αγίας Νάπας) και της ΕΝΑΝ (Ένωση Νέων Αγίας Νάπας).

6
ΑΠΟΕΛ

Ιδρύθηκε το 1926 με  το κουτσουρεμένο, σε σχέση με το τι ξέρουμε σήμερα, όνομα ΠΟΕΛ (Ποδοσφαιρικός Όμίλος Ελλήνων Λευκωσίας) αφού οι ιδρυτές του έβλεπαν την ανάγκη ίδρυσης μιας ομάδας που να αγωνίζονται κατεξοχήν Έλληνες της Κύπρου ως αντίβαρο στην Τράστ, γεγονός που αποτυπώνεται και στο όνομα του. Δυο χρόνια μετά (1928) προστέθηκε και το αρχικό Α για να αποκτήσει το όνομα του όπως το ξέρουμε σήμερα, Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Όμιλος Ελλήνων Λευκωσίας.

7
Απόλλωνας

Σωματείο που ιδρύθηκε το 1954 με την επωνυμία “Αθλητικός Μουσικός Όμιλος Απόλλων Λεμεσού” από πού μπορεί να πήρε το όνομα του; Μα από τον θεό της μουσικής, Απόλλωνα!

8
Άρης

Η “ελαφρά ταξιαρχία” όπως είναι το παρατσούκλι του Άρη δημιουργήθηκε το 1932 από την συγχώνευση της ομάδας “Τσαρούχι” και του ΑΠΟΛ (Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Όμιλος Λεμεσού) που είχαν δημιουργηθεί το 1930, χρονιά που θεωρείται σήμερα και ημερομηνία ίδρυσης των πράσινων της Λεμεσού.

Δες επίσης: Από πού πήραν τα ονόματα τους οι κυπριακές ομάδες; (Part 2)

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending