fbpx

Ξένοι που πήραν μεταγραφή μέσω Κύπρου! (part 2)

Ξένοι που ήρθαν στο νησί μας να παίξουν ποδόσφαιρο και πήραν μεταγραφή για το εξωτερικό. Μεγάλο κεφάλαιο, που στο πρώτο μέρος αυτού του αφιερώματος, επιλέξαμε να περιορίσουμε στα τελευταία 10-15 χρόνια κυρίως.

Η αλήθεια είναι, όμως, όπως τονίσαμε και στο πρώτο μέρος, πως η πώληση ξένων ποδοσφαιριστών είναι ένα φαινόμενο που προϋπήρχε από την δεκαετία του ’90. Τέτοιες περιπτώσεις, κυρίως, μαζέψαμε για σας σε αυτό το δεύτερο μέρος και τις παρουσιάζουμε.

Δες ποιες είναι:

 

1
Timur Ketsbaia

Ίσως η πιο τρανταχτή περίπτωση ξένου ποδοσφαιριστή που μέσω της Κύπρου έκανε σπουδαία καριέρα είναι ο Γεωργιανός άσος. Ήρθε στην Κύπρο για λογαριασμό της Ανόρθωσης το 1992 με τον πρώην πρόεδρο της Κυρίας, Κίκη Κωνσταντίνου, να παίζει καθοριστικό ρόλο στην κάθοδο του.

Ο Τιμούρ παρέμεινε στην βαρωσιώτικη ομάδα μέχρι το 1994 εντυπωσιάζοντας τους πάντες με την απόδοση του. Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς και η ΑΕΚ τον είχαν βάλει στο μάτι με τον Γεωργιανό να καταλήγει στην ελληνική ομάδα για μια τριετία.

Το 1997 η αγγλική Newcastle τον αποκτά έναντι ενός αξιοσέβαστου, για την εποχή, ποσού, με τον “τρελό φαλακρό” να ζει το όνειρο της Premier League.

Μέχρι το 2002, χρονιά κατά την οποία επέστρεψε στην Κυρία, περιπλανήθηκε στα γήπεδα της Αγγλίας και της Σκωτίας. Με την επιστροφή του πανηγυρίζει το κύπελλο ενώ από τον Ιανουάριο του 2004 μέχρι και το 2006 που τερμάτισε την καριέρα του διετέλεσε παίχτης-προπονητής με μεγάλη επιτυχία.

2
Ardian Kozniku

Περίπτωση ποδοσφαιριστή που ήρθε, έλαμψε (για λίγο) και αποχώρησε είναι ο Κροάτης επιθετικός. Ήρθε στο νησί για τον ΑΠΟΕΛ το καλοκαίρι του 1997, σε ηλικία 30 ετών, και πρόλαβε μέχρι τον Ιανουάριο σε 11 συμμετοχές να σημειώσει 12 τέρματα.

Οι εκπληκτικές επιδόσεις του διεθνή επιθετικού αποτέλεσαν ουσιαστικά το διαβατήριο του για τη μεταγραφή στη Γαλλία και την Bastia.

Το καλοκαίρι του 1998, επέστρεψε στην πατρίδα του, Κροατία, όπου και για 2 χρόνια αγωνιζόταν στην Dinamo Zagreb. Έβαλε τέλος στην καριέρα του το 2002.

3
Sinisa Gogic

Ο “Γκόγκα” ανήκει σε ένα πολύ μικρό κλάμπ ποδοσφαιριστών που χαίρουν εκτίμησης από όλο το φίλαθλο κοινό της Κύπρου. Ήρθε στο νησί μας το 1989 για τον ΑΠΟΕΛ, παραμένοντας στους Λευκωσιάτες για μια τετραετία.

Το 1993, τον απέκτησε η Ανόρθωση παραμένοντας για άλλα 3,5 χρόνια ενώ και στις 2 ομάδες σκόραρε κατά ρυπάς σημειώνοντας συνολικά 121 τέρματα. Τον Ιανουάριο του 1997, ο Ολυμπιακός Πειραιώς βλέποντας τον Σέρβο (που είχε στο μεταξύ πάρει κυπριακό διαβατήριο και αγωνιζόταν με την εθνική μας) να κάνει παπάδες, τον απέκτησε έναντι ενός μεγάλου, για την εποχή, ποσού της τάξης των 400 χιλιάδων λιρών.

Στην ομάδα του Πειραιά, ο Γκόγκιτς συνεχίζει από εκεί που έμεινε στην Κύπρο συνεισφέροντας τα μέγιστα στις κατακτήσεις πρωταθλημάτων των ερυθρολεύκων ενώ αγωνίζεται και στο Champions League. To 2000 επέστρεψε στην Κύπρο και τον ΑΠΟΕΛ, προτού τερματίσει την καριέρα του το 2002 στον Ολυμπιακό Λευκωσίας.

4
Julius Wobay

Το σύνθημα “Ου-α Γούμπεϊ” δονούσε κάθε γήπεδο που αγωνιζόταν η Σαλαμίνα από το 2004 μέχρι το 2007. Ο αριστερός εξτρέμ από την Σιέρα Λεόνε, βλέπετε, ήταν αναμφίβολα ένας από τους καλύτερους ξένους που αγωνίστηκαν ποτέ στους ερυθρόλευκους.

Πρωτοήρθε στην Κύπρο για τον Ονήσιλο Σωτήρας το 2003, προτού τον αποκτήσει η ομάδα της Αμμοχώστου και γίνει, σχεδόν μεμιάς, ένα από τα αγαπημένα παιδιά της εξέδρας. Οι εξαιρετικές του εμφανίσεις, βέβαια, δεν ήταν δυνατόν να μείνουν απαρατήρητες, έτσι τον Ιανουάριο του 2007, η ρουμανική Universitatea Craiova κάνει την κίνηση και τον αποκτά από την βαρωσιώτικη ομάδα.

Από τότε, ο επιθετικός από την Σιέρα Λεόνε περιπλανήθηκε σε αρκετές χώρες, ξαναήρθε για λίγο στην Κύπρο (ως δανεικός στον Άρη από την Craiova), ενώ σήμερα βρίσκεται στη Σλοβενία και την NK Olimpija Ljubljana.

5
Ilian Kiriakov

Άλλη μια περίπτωση ποδοσφαιριστή που έκανε καριέρα μέσω Κύπρου είναι και ο Βούλγαρος αμυντικός. Ανήκοντας σε μια σπουδαία φουρνιά Βούλγαρων ποδοσφαιριστών (Hristo Stoichkov, Yordan Letchkov) και αφού ήταν μέλος της εθνικής της χώρας του που εντυπωσίασε στο Μουντιάλ του 1994, κατηφόρισε στην Κύπρο και την Ανόρθωση το 1995, στα 28 του.

Όσοι τον είδαν αγωνιζόμενο με την Κυρία έχουν να λένε για ένα πολύ καλό ποδοσφαιριστή που όργωνε το γήπεδο με τις εμφανίσεις του να “αναγκάζουν” την Aberdeen να πληρώσει πολλά λεφτά την προσφυγική ομάδα για να τον κάνει δικό της.

Στην ομάδα της δυτικής Σκωτίας παρέμεινε για μια τετραετία ενώ στο σκωτσέζικο πρωτάθλημα παρέμεινε μέχρι το 2001. Ακολούθως, επέστρεψε στην πατρίδα του όπου και τερμάτισε την καριέρα του το 2003.

6
Ivan Trickovski

Ο “Τρίσκο” είναι ένα από τα πρόσφατα παραδείγματα ποδοσφαιριστών που μέσω Κύπρου άνοιξαν τα φτερά τους στο εξωτερικό. Η πρώτη του Σκοπιανού με την Κύπρο ήταν το 2009, όταν ήρθε στην Ένωση Νέων Παραλιμνίου ως δανεικός από τον Ερυθρό Αστέρα.

Αφού στο Παραλίμνι ξεχώριζε σαν την μύγα στο γάλα, το καλοκαίρι του 2010, ο ΑΠΟΕΛ έκανε κίνηση, αποκτώντας τα δικαιώματα του. Για μια διετία παρέμεινε στον Αρχάγγελο ο επιθετικός από τα Σκόπια και κέρδισε για τα καλά μια θέση στις καρδιές των γαλαζοκιτρίνων ενώ ήταν μέλος της ομάδας που έφτασε μέχρι τους 8 του Champions League.

To 2012 πάει στο Βέλγιο και την Club Brugge έναντι 1 εκατομμυρίου ευρώ. Έφτασε να αγωνίζεται μέχρι και την Σαουδική Αραβία πριν τον αποκτήσει η Legia Warsaw και τον στείλει δανεικό στην ΑΕΚ Λάρνακας τον περασμένο Ιανουάριο.

Το καλοκαίρι που τελειώνει, σε λίγες μέρες και τυπικά, οι Λαρνακείς απέκτησαν τα δικαιώματα του με τον Ιβαν Τρισκόφσκι να είναι για τα επόμενα χρόνια κάτοικος Λάρνακας.

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending