fbpx

HBmoonRun: Καινοτομία με το “Ποιητικό Μονοπάτι”

Η έκπληξη στο φετινό Hellenic Bank Running Under the Moon λέγεται ποιητικό μονοπάτι, και ο Σωτήρης Μαύρος μας εξηγεί τι είναι:

“Το ποιητικό μονοπάτι είναι μια δράση του βραδινού αγώνα για τρέξιμο “Hellenic Bank Running Under the Moon” και του Τμήματος Δασών. Πρόκειται για μια δράση που πρώτη φορά γίνεται στην Κύπρο και είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για αυτή, γιατί για μας ο αθλητισμός είναι και πολιτισμός και αυτό το μονοπάτι είναι καθαρά παραγωγή πολιτισμού από 2 αθλητές μεγάλων αποστάσεων.

Το ποιητικό μονοπάτι βρίσκεται στο Πάρκο Αθαλάσσας, περιέχει έργα του Κώστα Πατίνιου και της Πόλας Χατζηπαπά από το βιβλίο «Κουνήσου Μούχλα». Είναι μια συνομιλία δημιουργιών, 2 δρομέων μεγάλων αποστάσεων, ο ένας με την πένα και η άλλη με τη ζωγραφική της. Συναντιούνται στο στίβο της δημιουργικότητας και μετατρέπουν τα συναισθήματα, τις σκέψεις, ιδέες και προβληματισμούς τους σε εικόνες και ποιήματα που έχουν για κοινό παρονομαστή το τρέξιμο. Το πρώτο βιβλίο, «Κουνήσου Μούχλα», εκδόθηκε το 2004 από τις εκδόσεις «Αρμίδα» και καλούμε τον κόσμο να έρθει, να τρέξει, να περπατήσει στο Ποιητικό μονοπάτι. Το μονοπάτι είναι γραμμικό και είναι περίπου 2,300μ., άρα με πολύ σιγανό περπάτημα και διαθέτοντας λίγη ώρα για να διαβάσουμε τα ποιήματα, θα χρειαστούμε περίπου 45 λεπτά για να διασχίσουμε την απόσταση»

HBmoonRun 1_01

Πως σας ήρθε η έμπνευση να κάνετε αυτό το έργο, αυτό τον συνδυασμό;

Κώστας Πατίνιος: Είναι εύκολη αυτή η ερώτηση γιατί εγώ προσωπικά, και όπως γνωρίζω και η Πόλα, τρέχουμε πολλά χρόνια. Ασχολούμαι με το γράψιμο, με την ποίηση και τη λογοτεχνία. Το ίδιο ισχύει και για την Πόλα, είναι εικαστικός. Αφού η μεγάλη μας αγάπη είναι το τρέξιμο, αναπόφευκτα θα βάζαμε πάνω στη δημιουργία μας, την αγάπη μας. Ως φίλοι, είδαμε ότι μπορούσαν να συνδυαστούν τα πράγματα που κάναμε, δηλαδή εγώ έγραφα και η Πόλα ζωγράφιζε με κοινό αντικείμενο το τρέξιμο, οπότε έγινε αυτό το πάντρεμα δημιουργιών. Ανταλλάζαμε ιδέες με αποτέλεσμα όταν συσσωρεύτηκε αρκετό έργο να αποφασίσουμε να το εκδόσουμε σε ένα βιβλίο, και ταυτόχρονα έγινε και έκθεση των έργων που περιλαμβάνονταν μέσα. Εκδόθηκε πριν 1, 5 χρόνο.

Πόλα Χατζηπαπά: Απλά να προσθέσω οτι όντως είμαστε δρομείς εδώ και αρκετά χρόνια, και δημιουργοί φυσικά, με το έργο να βγαίνει τελείως απρογραμμάτιστα. Επειδή λαμβάναμε μέρος σε αγώνες, σε προπονήσεις και στην πορεία γίναμε και καλοί φίλοι οπότε αρχίσαμε και οι 2 να σκεφτόμαστε διαφορετικά, φέρναμε τις σκέψεις μας για το άθλημα μας μέσα στη δημιουργία μας, δημιουργούσαμε και στην πορεία είπαμε να το βγάλουμε προς τα έξω, σαν έκθεση. Επίσης, είχαμε πολύ θετική ανταπόκριση από φίλους – δρομείς, από τη δρομική κοινότητα, την αθλητική κοινότητα. Είχαμε και αρκετή στήριξη και στην πορεία όταν το προωθούσαμε και στο Facebook μας παρότρυναν ότι είναι πολύ όμορφα αυτά που προσφέρουμε και στο τρέξιμο και στη δημιουργία.

Ποια ήταν η ανταπόκριση που είχατε μετά την έκδοση του βιβλίου;

Κώστας Πατίνιος: Είχαμε και έχουμε ακόμα. Η σημερινή εκδήλωση είναι μια ανταπόκριση στο βιβλίο. Σε γενικές γραμμές τα σχόλια που ακούσαμε ήταν πολύ θετικά. Να σημειώσουμε όμως πως δεν το κάνουμε για να έχουμε επιβράβευση γιατί εγώ, προσωπικά, γουστάρω αυτό που κάνω και δεν περιμένω τίποτα. Αυτό που εγώ θέλω να κάνω είναι να δώσω πίσω κάτι, γιατί κέρδισα πολλά από το τρέξιμο. Θέλω να πείσω όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο να δοκιμάσει το τρέξιμο. Τα ευεργετήματα του είναι τέτοια που αν δεν το δοκιμάσεις θα χάσεις.

HBmoonRun 1_02

Ποια είναι η κατάσταση στην Κύπρο; Οι νέοι αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να το κάνουν; Εσείς που τρέχετε συνέχεια βλέπετε νέους;

Κώστας Πατίνιος: Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια μεγάλη αύξηση της δρομικής κοινότητας. Δημιουργήθηκαν και αρκετοί σύλλογοι ερασιτεχνών δρομέων που προωθούν την άθληση, όχι κατ’ ανάγκην τον πρωταθλητισμό, που δεν είναι κακός αλλά δεν μπορείς να τον κάνεις πάντα. Η δρομική κοινότητα μεγαλώνει, πληθαίνουν και οι αγώνες και ευτυχώς μεγαλώνουμε σαν οικογένεια.

Πόλα Χατζηπαπά: Εμείς που τρέχαμε και πριν αυτή την έκρηξη της «μόδας» είναι απίστευτη η αγάπη και το πώς αγκαλιάστηκε το τρέξιμο από καινούργιους δρομείς. Ανακαλύπτουν τα οφελήματα.

Κώστας Πατίνιος: Να προσθέσω και κάτι. Συμβάλλουν σε αυτή την αύξηση και εκδηλώσεις παρόμοιες με αυτή που διοργανώνεται τώρα, το “Hellenic Bank Running Under the Moon”. Το ένα φέρνει το άλλο, οι εκδηλώσεις βοηθούν τους δρομείς, οι δρομείς πηγαίνουν στις εκδηλώσεις και εξάλλου, στόχος δεν είναι να πας για να κερδίσεις. Σε ένα από τα ποιήματα λέμε «Τα πόδια σπρώχνουν την ψυχή και η ψυχή τα πόδια και στο ταξίδι της ζωής περνάω τα εμπόδια. Τρέχω να φτάσω να χαρώ, όσα μου έχει ταμένα, σε ένα αγώνα αντοχής, με αντίπαλο εμένα». Αντίπαλος είναι ο εαυτός μας!

Πόλα Χατζηπαπά: Όντως, σε αυτούς τους αγώνες που διοργανώνονται και είναι πολλοί πλέον, πάνε αθλητές όλων των επιπέδων. Θα δεις και τους πολύ καλούς δρομείς μας εκεί και τους μεσαίους και εκείνους που τώρα αρχίζουν και αυτό είναι το ωραίο. Είμαστε όλοι μέσα.

Κώστας Πατίνιος: Και δεν υπάρχει αντίπαλος, πραγματικά. Αντίπαλος είναι ο εαυτός σου. Κυνηγάς τον κακό σου εαυτό

Πόλα Χατζηπαπά: Ή τον καλό!

Κώστας Πατίνιος: Συνήθως κυνηγάς τον κακό για να τον κάνεις καλό! Τέλος, να ευχαριστήσουμε τη διοργάνωση που μας έδωσε αυτή την ευκαιρία.

Πόλα Χατζηπαπά: Παροτρύνουμε τον κόσμο να βγαίνει στα πάρκα και εδώ ακόμα περισσότερο, να διαβάσει και τη ποίηση, να δει τα σχέδια που εμπνευστήκαμε από αυτή, την υπέροχη δραστηριότητα.

Μπορείτε να βρείτε το βιβλίο των δύο ταλαντούχων καλλιτεχνών στα βιβλιοπωλεία, είτε μέσω των ιδίων και μέσω των εκδοτικών οίκων. Οι εκδόσεις «Αρμίδα» επιμελήθηκαν το βιβλίο, το οποίο αν δεν το έχουν σε στοκ στα βιβλιοπωλεία, μπορούν να το παραγγείλουν.

Σαν StudentLife.com.cy θα θέλαμε να συγχαρούμε τους δύο δρομείς – καλλιτέχνες για το θεσπέσιο έργο τους, και επίσης να συγχαρούμε τον race director του Hellenic Bank Running Under the Moon, κο Σωτήρη Μαύρο, για την πρωτότυπη πρωτοβουλία του.

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,300FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending