fbpx

Οι 5 κορυφαίοι του κυπριακού αθλητισμού!

Όλοι μας όταν ακούμε ή βρεθούμε σε παρέα και μιλούμε για αθλητισμό, έρχονται στο μυαλό μας κάποιοι Κύπριοι αθλητές που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ μας.

Έτσι και στο δικό μου μυαλό έρχονται οι «δικοί» μου πέντε.

1
Παύλος Κοντίδης

Ο Παύλος μας έκανε περήφανους το 2012 καθώς ήταν ο πρώτος Κύπριος αθλητής που έφερε στην Κύπρο μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο Κύπριος ιστιοπλόος αγωνίζεται στην κατηγορία Λέιζερ και κατέκτησε το Αργυρό Μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του 2012 στο Λονδίνο. Ο Ολυμπιονίκης μας είναι γεννημένος στις 11 Φεβρουαρίου 1990 και ασχολήθηκε με την ιστιοπλοΐα για πρώτη φορά στην ηλικία των 9. Πριν την μεγάλη του κατάκτηση είχε αρκετές επιτυχίες σε διάφορους παγκόσμιους αγώνες και κάποτε έφτασε και στο Νο.6 της παγκόσμιας κατάταξης.

2
Μάρκος Παγδατής

Και ποιο παιδί της γενιάς μας δεν ήθελε να γίνει τενίστας όταν ο δικός μας Μάρκος Παγδατής έφτανε στον τελικό του Αυστραλιανού Όπεν 2006 από όπου και έγινε γνωστός; Ο Μάρκος γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1985 στις 17 Ιουνίου. Πολλές επιτυχίες είχε και σαν έφηβος σε διάφορα παγκόσμια τουρνουά, όμως το 2006 έγραψε την μεγαλύτερη του επιτυχία στο Αυστραλιανό Όπεν. Απέκλεισε τον Αμερικάνο Ροντικ, νούμερο 2 στην παγκόσμια κατάταξη, και σιγά σιγά έφτασε στον τελικό από όπου έχασε από τον κορυφαίο τενίστα όλου του κόσμου, Ρότζερ Φέντερερ.Ο Μάρκος κάποτε έφτασε το νούμερο 8 στην παγκόσμια κατάταξη.

3
Σωτήρης Καϊάφας

Δεν θα μπορούσε να λείπει ένας ποδοσφαιριστής από αυτό το άρθρο. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τις ιστορίες που άκουσε από τους παλαιότερους, γονείς και παππούδες για τον μεγαλύτερο, κατά την άποψη μου, επιθετικό του κυπριακού ποδοσφαίρου. Ο τεράστιος Σωτήρης Καιάφας γεννήθηκε στην Μια Μηλιά το 1949. Ήταν ποδοσφαιριστής της Ομόνοιας Λευκωσίας από το 1967 μέχρι το 1984 σημειώνοντας 261 γκολ σε 388 συμμετοχές. Σημείωσε αρκετές εμφανίσεις με την φανέλα του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος σημειώνοντας 19 γκολ. Ο Καϊάφας αναδείχθηκε 8 φορές πρώτος σκόρερ του κυπριακού πρωταθλήματος, και κατέκτησε 11 πρωταθλήματα, 6 κύπελλα, 5 νταμπλ και 5 ασπίδες. Μεγαλύτερη διεθνή διάκριση το 1976 όταν του απονεμήθηκε το “Xρυσό παπούτσι” ως ο παραγωγικότερος σκόρερ στην Ευρώπη την σεζόν 1975-1976.

4
Καρολίνα Πελενδρίτου

Γεννήθηκε στη Λεμεσό στις 25 Αυγούστου το 1986. Η Καρολίνα ασχολήθηκε με την κολύμβηση στην ηλικία των 9 ετών. Στα 10 της άρχισε να αντιμετωπίζει προβλήματα μείωσης της όρασης και έχασε ένα μεγάλο ποσοστό αυτής. Η Κύπρια κολυμβήτρια δεν τα έβαλε κάτω! Ως έφηβη κατέρριψε πάρα πολλά παγκόσμια ρεκόρ τα οποία διατηρούνται μέχρι σήμερα αλλά και άλλα ρεκόρ σε μεγαλύτερες της ηλικίες. Η Καρολίνα είχε επιτυχίες σε πολλούς εφηβικούς αγώνες, κοινοπολιτειακούς και βαλκανικούς. Ωστόσο μας έκανε περήφανους με τα μετάλλια της στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, του Πεκίνο και του Λονδίνου με 2 χρυσά, 1 αργυρό και 1 χάλκινο.

5
Αντώνης Παπαδόπουλος

Ο αθλητής, ο αγωνιστής, ο άνθρωπος. Ο Αντώνης Παπαδόπουλος υπήρξε αθλητής του στίβου, ποδοσφαιριστής, πετοσφαιριστής, γυμναστής και προπονητής. Γεννημένος στον Άγιο Μέμνωνα της Αμμοχώστου το 1929 και σπουδασμένος στην Εθνική Ακαδημία Φυσικής Αγωγής. Κατά τις σπουδές του ήταν μέλος της ΑΕΚ και μετά τις σπουδές του αποφάσισε να επιστρέψει στην Ανόρθωση Αμμοχώστου όπου επιτέλεσε αρχηγός και προπονητής της ομάδας ποδοσφαίρου ανδρών. Με το ψευδώνυμο «Άγρας» έδρασε στον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ το 1955-1959. Ήταν στο κρησφύγετο μαζί με τον Γρηγόρη Αυξεντίου και συνελήφθη λίγο πριν το πυρπολήσουν και καεί ζωντανός ο υπαρχηγός της ΕΟΚΑ. Προς τιμή του η Ανόρθωση Αμμοχώστου ονόμασε το στάδιο της με το όνομα του.

Follow Us

45,341FansLike
11,539FollowersFollow
17,500FollowersFollow
1,070SubscribersSubscribe

Trending